FT: Γερμανικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας




Το Βερολίνο εξετάζει τρόπους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times».



Η Γερμανία ωθεί την Αθήνα να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, που θα προβλέπουν μία εθελοντική «φιλική προς την αγορά» αναδιάρθρωση χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποτύχει να εκπληρώσει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς της στόχους, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.



Επικαλούμενη πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το σκεπτικό του Βερολίνου, η εφημερίδα επεσήμανε στο σαββατιάτικο φύλλο της την ύπαρξη σχεδίου, που προβλέπει την ανταλλαγή ελληνικού χρέους σε τρέχουσες τιμές, έναντι τίτλων εγγυημένων από την ευρωζώνη, τίτλων παρόμοιων με τα ομόλογα «Μπρέϊντι», που εκδόθηκαν από ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980.
Μία άλλη επιλογή σχετίζεται με την προσφορά βοήθειας «ανακούφισης» από το χρέος, μέσω της εξαγοράς ομολόγων από το επενδυτικό κοινό και απόσυρσής του ή επιμήκυνσης της ωρίμανσής του, σχέδιο παρόμοιο με εκείνο που εφαρμόζει το ΔΝΤ για την εξυγίανση φτωχών και υπερχρεωμένων χωρών.
«Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προετοιμάζεται εδώ και καιρό για μία ελληνική αναδιάρθρωση», σημειώνει πηγή που επικαλούνται οι Financial Times. «Δεν ωθεί την Ελλάδα σε αυτό. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν εάν οι Έλληνες δεν τα θέλουν».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το Βερολίνο εξετάζει και άλλες επιλογές, «φιλικές προς την αγορά», για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.