Τρέμουν στην ιδέα ότι θα πουν την …λέξη … πτώχευση.


Η διαρροή εγγράφου στο Reuters σχετικά με τις λύσεις που προκρίνονται για το ελληνικό χρέος, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στην Ελλάδα ολόκληρη και το οποίο με ημερομηνία 16 Ιουλίου αναφέρειπως οι προτεινόμενες επιλογές θα έχουν και συγκεκριμένες συνέπειες. Τα σενάρια που προκρίνονται είναι:

Πρώτον, μία επαναγορά του ελληνικού χρέους και χορήγηση πιστωτικών κινήτρων (credit enhancements) από το δημόσιο τομέα.
Η δεύτερη επιλογή βασίζεται στην πρόταση των γαλλικών τραπεζών για αναχρηματοδότηση (rollover) του χρέους, η οποία δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες.
Η τρίτη επιλογή μπορεί να βασισθεί στην επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία, τύπου Βιέννης, με τις ιδιωτικές τράπεζες – ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου – για να διατηρήσουν τις θέσεις τους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό σημερινό (19.7) δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ακόμα και εντός της εβδομάδας, θα υπάρξει η αναμενόμενη, από όλους πλέον, προσωρινή και επιλεκτική στάση πληρωμών της Ελλάδας, και τα πάντα στην ΕΕ σχετικά με την κρίση χρέουςβρίσκονται στην "κόψη του ξυραφιού".
Σύμφωνα με τους FT, η στάση πληρωμών, θα λάβει χώρα στα πλαίσια, σύναψης ενός νέου τροϊκανού πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας ύψους € 115 δις! Οι FT, δεν διευκρινίζουν ποιό ή ποιά ημίμετρα θα εφαρμοστούν, (πχ μετακύλιση, επαναγορά κλπ), στα πλαίσια του πακέτου αυτού.
Ως μοναδικό εμπόδιο στην όλη διαδικασία, φωτογραφίζεται από τους FT, η σκληρή στάση του επικεφαλής της ΕΚΤΖ.Κ. Τρισέ, που απειλεί πως δεν θα κάνει δεκτά ούτε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ούτε τις ελληνικές κρατικές εγγυήσεις, δεκτά ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που υπάρξει "χρεοκοπία", (χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί και "επιλεκτική χρεοκοπία") της χώρας.
Το παραπάνω εμπόδιο αυτό, σύμφωνα πάντα με τους FT, φαίνεται πως παρακάμπτεταιμε την αποδέσμευση ποσού €20 δις, στο πλαίσιο των €115 δις, ως "έξτρα" εγγύηση που θα στηρίζει τα ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου, προσωρινώς. Εφόσον, βέβαια χρειαστεί, στο βαθμό που συνεχίζεται το πρόβλημα με την ΕΚΤ, είτε τα € 20 δις θα αυξηθούν είτε η Τράπεζα της Ελλάδος θα παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.