Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΞΕΖΟΥΜΙΣΜΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Σχέδιο κατάσχεσης της επιστροφής φόρου εισοδήματος για την προκαταβολική πληρωμή του ΕΝΦΙΑ

Κατάσχεση της επιστροφής φόρου εισοδήματος, για όποιους έχουν, προκειμένου να πληρωθεί προκαταβολικά ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας (ΕΝΦΙΑ) σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να γεμίσουν τα ταμεία και να αποτραπεί ο κίνδυνος μη πληρωμής του φόρου τώρα που αποσυνδέθηκε από τη ΔΕΗ.
 Το σχέδιο προβλέπει, στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δικαιούνται επιστροφής φόρου εισοδήματος, να μην την λάβουν αλλά η επιστροφή να συμψηφιστεί με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν.


Με τον τρόπο αυτό η εφορία θέλει να πάρει «το αίμα της πίσω» από τους ιδιοκτήτες που, και όταν ακόμη η είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ ή του ΕΕΤΑ γινόταν μέσω της ΔΕΗ, ανακάλυπταν τρόπους για να μην το πληρώνουν, καταβάλλοντας πχ στο Ταμείο Παρακαταθηκών μόνο το ποσό του λογαριασμού ρεύματος κλπ.

Αν και δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση, κυβέρνηση και Τρόικα ανησυχούν πως φέτος η είσπραξη των 3,4 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ θα τεθεί σε κίνδυνο, επειδή ανατέθηκε στην εφορία. Για το λόγο αυτό στο οικονομικό επιτελείο φτάνουν εισηγήσεις που προβλέπουν ότι ο φόρος θα πρέπει να προεισπράττεται, εφόσον οι ιδιοκτήτες δικαιούνται να λάβουν επιστροφή φόρου, η οποία θα συμψηφίζεται με οφειλές ΕΝΦΙΑ, πριν καν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμη.

Ο υποστηρικτές του σχεδίου προτείνουν να κάνει το δημόσιο χρήση μιας νέας φορολογικής διάταξης (άρθρο 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων)  που προβλέπει ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, είναι πλέον δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Τον Ιούνιο θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου για τα εισοδήματα του 2013. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 6 ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος.

Αντί όμως το δημόσιο να καταβάλει τα χρήματα αυτά σε ιδιοκτήτες οι οποίοι είναι αμφίβολο αν σκοπεύουν ή μπορούν να πληρώσουν τελικά το ΕΝΦΙΑ, προτείνεται να αφαιρέσει το ποσό της οφειλής από το ποσό επιστροφής και, αν απομένει κάτι, να εισπράξουν οι δικαιούχοι την διαφορά.


Στην πράξη όμως, με το σύστημα αυτό, καταργούνται οι έως και 6 μηνιαίες δόσεις που θα είχε στην διάθεσή του ο φορολογούμενος (ως τον Δεκέμβριο) για να πληρώσει τμηματικά τον ΕΝΦΙΑ. Αντιθέτως, οι φόροι που θα έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα των φορολογουμένων θα εξοφληθούν εφάπαξ, πριν καν εκπνεύσουν οι καταληκτικές προθεσμίες, αφού θα έχουν συμψηφιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...