«Η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα των μικρομεσαίων»

 Τοποθέτηση - Παρέμβαση του Προέδρου του Ε.Ε.Α κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου
 «Η Κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τα προβλήματα των μικρομεσαίων - Απαιτείται αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την άρση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια».
   Αμέσως μετά τη λήξη της εκλογικής αναμέτρησης, ξεκίνησε και η αποτίμηση του αποτελέσματος από τα κομματικά επιτελεία. Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν περισσότερα για την υποχώρηση των ποσοστών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.


Για εμάς, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αλλά και για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, είναι ξεκάθαρο ότι την ουσιαστική διαφορά την έκαναν οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι εν πολλοίς έκριναν και το αποτέλεσμα.  Κάτι που δείχνει και τη δύναμή τους, που όμως αγνοήθηκε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.

Η στάση της σε πολλά σοβαρά ζητήματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν και απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες υπήρξε από αδιάφορη έως και εχθρική.

Ενδεικτικά να αναφέρω το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εμείς αλλά και άλλα Επιμελητήρια τονίζαμε συνεχώς την ανάγκη εξεύρεσης λύσης με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, ώστε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας,  χωρίς να χάσει χρήματα το κράτος και οι υπεύθυνοι κώφευαν σε όλες τις προτάσεις μας. Η ενίσχυση της ρευστότητας –που επίσης αναδεικνύαμε ως άμεση προτεραιότητα- ήταν και παραμένει σχέδιο επί χάρτου και δήλωση καλών προθέσεων, δίχως καμία ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η χωρίς ιστορικό προηγούμενο φοροεπιδρομή που ασκείται στον ελληνικό λαό, έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις σε διακοπή της λειτουργίας τους, με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Ο Επιμελητηριακός θεσμός πολεμήθηκε σκληρά  και κυρίως άδικα. Όλες αυτές οι ατυχείς και άστοχες κυβερνητικές επιλογές είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και βεβαίως την επιφύλαξη των μικρομεσαίων να στηρίξουν τα κυβερνητικά σχέδια. Δυστυχώς κανείς από όσους λαμβάνουν αποφάσεις για την άσκηση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, δεν κατάλαβε το αυτονόητο. Ότι μόνον οι μικρομεσαίοι και γενικά η μεσαία τάξη είναι ο πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και ο σημαντικότερος παράγοντας της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Η αλαζονεία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ικανοποίησης συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, έθεσε στο περιθώριο το παραγωγικότερο κομμάτι της πραγματικής οικονομίας. Οι συνέπειες αυτών των επιλογών φάνηκαν στις κάλπες της Κυριακής. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγες ώρες μετά το άνοιγμά τους και με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ξεκίνησε η αναφορά όλων των κυβερνητικών στελεχών για ανάγκη αλλαγής πολιτικής. Τώρα ακούμε για επερχόμενη ελάφρυνση της φορολογίας, για αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στην απαιτούμενη χρηματοδότηση. Όλες αυτές οι τοποθετήσεις αποτελούν δικαίωση για εμάς τους ανθρώπους της αγοράς.

Με δεδομένη λοιπόν την ορθότητα των παρατηρήσεων και των προτάσεων μας τα χρόνια της κρίσης, θέλουμε να επισημάνουμε σε όλο τον πολιτικό κόσμο την αναγκαιότητα στήριξης των μικρομεσαίων και βεβαίως του Επιμελητηριακού θεσμού.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση οφείλει να δει πλέον υπό άλλο πρίσμα το θέμα της κατάργησης της υποχρεωτικής εγγραφής στα Επιμελητήρια. Να σταματήσει επιτέλους να αγνοεί τις 185 υπογραφές βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και τις αποφάσεις των περισσότερων κομμάτων που ζητούν να μην εφαρμοστεί.

Την ώρα που συζητείται ο νέος επιμελητηριακός νόμος, είναι αναγκαίο οι κυβερνώντες να διδαχθούν από τα πρόσφατα λάθη και παραλείψεις τους και να σταματήσουν να βάζουν «απέναντι» τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική κοινωνία.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μία τριετή αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για την άρση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής στα Επιμελητήρια, ώστε οι όποιες αλλαγές υπάρξουν να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα μελετημένες και η προσαρμογή αγοράς, επιχειρηματιών, εργαζομένων και κοινωνίας να είναι ομαλή.  Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι οι βιαστικές κινήσεις, μόνο πανικό προκαλούν και φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση θα μπορέσει να δει με καθαρότερη ματιά τα προβλήματα που υπάρχουν και θα σταθεί δίπλα σε όσους προσδοκούν το τέλος του εφιάλτη της ύφεσης. Μέχρι τώρα η «συνταγή» που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπισή της, ήταν λανθασμένη. Τα Επιμελητήρια μπορούν να εγγυηθούν για μία γόνιμη συνεργασία που μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, ως οικονομία, ως κοινωνία, ως χώρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ  ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Ε.Α.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.