Νέες μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας από 1η Ιουλίου λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων

Τα πάνω κάτω έρχονται σε συντάξεις και ασφαλιστικό καθώς η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις.
Από την 1η Ιουλίου λοιπόν έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τις ασφαλιστικές εισφορές. Καταργούνται οι πρόωρες συντάξεις και αυξάνονται τα όρια ηλικίας. Επιπλέον καταργείται από τον ΟΑΕΔ και το οικογενειακό επίδομα ενώ ως το τέλος του έτους όλοι οι εργαζόμενοι θα υπάγονται πλέον σε τρία μόνο Ταμεία.

Μειώσεις της τάξης του 5,2%, στις επικουρικές συντάξεις αποφάσισε η διοίκηση του ΕΤΕΑ, το επικουρικό Ταμείο όλων των μισθωτών του Δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με την απόφαση αυτή η μέση επικουρική σύνταξη του Ταμείου διαμορφώνεται στα 190 ευρώ και μετά την προτεινόμενη μείωση θα πέσει στα 180,12 ευρώ.

Η διοίκηση του ΕΤΕΑ θεωρεί ότι δεν κινδυνεύουν οι ασφαλισμένοι με μεγαλύτερες μειώσεις διότι το μέτρο επρόκειτο αρχικώς να εφαρμοστεί το 2015. Από το γεγονός ότι εφαρμόζεται νωρίτερα, από το 2014, δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο να αξιοποιήσει ως βάση αναφοράς τις εισπράξεις από εισφορές το 1ο τετράμηνο του 2014. Γεγονός το οποίο αποτρέπει μεγαλύτερες μειώσεις καθώς οι εισφορές του 2014 ήταν περισσότερες από το αντίστοιχο τετράμηνο του 2013.
Η μείωση ξεκινά την 1η Ιουλίου, όταν δηλαδή τίθεται σε εφαρμογή η μνημονιακή υποχρέωση που αφορά τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Η ρήτρα θα εφαρμοστεί αρχικά στο επικουρικό των μισθωτών και θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας από την 1η Ιανουαρίου 2015. Με βάση τη νομοθεσία, ο έλεγχος θα μπορεί να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο, με αποτέλεσμα επικουρικές συντάξεις πολλών ταχυτήτων. Η απόφαση για μείωση 5,2% ελήφθη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το επικουρικό των μισθωτών θα έχει «μαύρη τρύπα» περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η μελέτη του ΚΕΠΕ για ένταξη όλων των ασφαλισμένων σε 3 Ταμεία, ενώ ως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα έχει δημιουργηθεί και το εθνικό κέντρο απονομής συντάξεων που θα ασκεί τον κεντρικό έλεγχο.
Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα μέσω ΟΑΕΔ με τους δικαιούχους να πρέπει να απευθυνθούν πλέον στον ΟΓΑ για να λάβουν το αντίστοιχο επίδομα.

Κλειδώνουν οι αλλαγές σε ό,τι αφορά στη διαδοχική ασφάλιση, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η συζήτηση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων υπό την πίεση της τρόικας. Οι πληροφορίες θέλουν σε πρώτη φάση την αύξηση κατά 6 μήνες ως δύο χρόνια των ετών για όσους έχουν δικαίωμα σε πρόωρη ασφάλιση, ενώ εάν ισχύσει το σενάριο που θέλει η τρόικα τότε πάμε σε αυξήσεις ορίων από 8 ως και 10 έτη.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.