ΝΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ: Πληρώνει το 10% του χρέους της και «καθαρίζει» η Αργεντινή!

Τη στιγμή που τρομοκρατούν τον Έλληνα με το Βερολίνο, το ΔΝΤ και τα λοιπά…
τέρατα, η Αργεντινή πήρε την κατάσταση στα χέρια της, έσβησε τη συντριπτική πλειοψηφία του χρέους της και γύρισε οριστικά σελίδα!
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ο χαρισματικός υπουργός Οικονομικών της Κριστίνα Φερνάντες, Αξελ Κιτσιλοφ, διαπραγματεύονταν την αποπληρωμή χρέους 10 δις δολαρίων με τη Λέσχη του Παρισιού, την ισχυρότατη διεθνή λέσχη πιστωτών. Οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο πέτυχαν αλλά η Αργεντινή εξασφάλισε ευνοϊκότατους όρους αποπληρωμής του χρέους τους οποίους μάλιστα μετέτρεψε μέχρι και σε ευκαιρία για τους διεθνείς επενδυτές…

Το ιστορικό ντιλ
Σύμφωνα με την διευθέτηση, η Αργεντινή θα αποπληρώσει 9,7 δις δολάρια χρέους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε ανεκτές για την οικονομία δόσεις, ξεκινώντας με την καταβολή ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων έως τον Μάιο του 2015. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα ότι το Κλαμπ του Παρισιού θα μειώσει το επιτόκιο που χρεώνει για αργεντίνικο χρέος στο 3% από το 7% που χρεώνει σήμερα, εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος εντός πενταετίας. Το Μπουένος Άιρες όμως διατίθεται να πληρώσει περισσότερα χρήματα στους πιστωτές του, σε εκείνες τις χώρες στις οποίες χρεωστάει, οι οποίες θα έρθουν στην Αργεντινή και θα επενδύσουν.
Δεδομένου ότι το Κλαμπ του Παρισιού αποτελείται από χώρες όπως ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία κτλ, και με δεδομένο ότι οι διεθνείς επενδυτές εδώ και καιρό προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεράστια σχιστολιθικά ενεργειακά αποθέματα της Αργεντινής, ο Κιτσιλοφ μόνο σαν επαίτης δεν πήγε στο Παρίσι για να ζητήσει το έλεος των πιστωτών, περισσότερο ως αφέτης πήγε στην μεγάλη κούρσα που ξεκινάει για διεθνείς επενδύσεις στην Αργεντινή.
Εάν μέσα στο όλο ντιλ με τους διεθνείς πιστωτές μοιάζει να απουσιάζει το ΔΝΤ, μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο Κιτσιλοφ και η Φερνάντες προσωπικά, πέτυχαν να μην εμπλακεί στους όρους αποπληρωμής το μισητό στη χώρα και στην Λ. Αμερική ΔΝΤ. Με άλλα λόγια, η συμφωνία με τις χώρες πιστωτές έγινε χωρίς μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας στην Αργεντινή ένα ντιλ που δεν θα εξαντλήσει τα μειωμένα αποθέματα της κεντρικής Τράπεζας και που μπορεί η οικονομία να αντέξει.

Το πιο αξιοσημείωτο ίσως για το ιστορικό ντιλ της Αργεντινής είναι ότι για θρίαμβο δεν κάνει λόγο η ίδια η κυβέρνηση Φερνάντες αλλά ο διεθνής οικονομικός Τύπος, που ξαφνικά ξέχασε ότι η Αργεντινή έχει μέχρι τώρα κάνει δυο αναδιαρθρώσεις στο χρέος των 100 και πλέον δις δολαρίων που την βάρυνε από τη χρεοκοπία του 2002, πετυχαίνοντας ονομαστικό κούρεμα της τάξης του 66%!

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.