Μεγαλη εισβολή ουκρανικών δυνάμεων στα εδάφη της Νέας Ρωσίας - 50 νεκροί ρωσόφωνοι και 150 τραυματίες (vid)

H κατάσταση στην Ουκρανία πάει να ξεφύγει, καθώς την χθεσινή κατάρριψη του ουκρανικού μεταγωγικού IL-76 και τον θάνατο των 49 Ουκρανών και Αμερικανών μισθοφόρων (φωτό) και την κατάρριψη ενός υποστρατηγικού βομβαρδιστικού Su-24, την διαδέχθηκε σήμερα ένας σφοδρός βομβαρδισμός θέσεων και εγκαταστάσεων των δυνάμεων αυτοάμυνας στο Κράματορσκ και αποτέλεσμα τον θάνατο 50 μαχητών των δυνάμεων αυτοάμυνας, τον τραυματισμό άλλο 150 και την καταστροφή μιας αποθήκης πυρομαχικών!


Η επίθεση έγινε με Su-24 και αιφνιδίασε τους άνδρες των δυνάμεων αυτοάμυνας οι οποίοι δεν είχαν φροντίσει την αντιαεροπορική προστασία τους στην περιοχή.

Κι όμως, όπως φαίνεται στο βίντεο που επισυνάπτουμε, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν συγκλίνει στο Κράματορσκ τις τελευταίες ημέρες και ετοίμαζαν μεγάλη επίθεση.

Η πόλη, ένα από τα βασικά προπύργια της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, είχε υποστεί σφοδρές επθέσεις ήδη από τον Απρίλιο και εκεί καταγράφεται και η πρώτη σημαντική ήττα των δυνάμεων αυτοάμυνας με την αιματηρή κατάληψη του αεροδρομίου του Κράματορσκ.

Τώρα το Κίεβο τους απειλεί με "ολική καταστροφή"  και για πρώτη φορά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko προχώρησε σε πολεμικό διάγγελμα χθες αργά το βράδυ:

"Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα ο ουκρανικός Στρατός για πρώτη φορά ξεκίνησε μια μεγάλη αντεπίθεση. Τα στρατεύματά μας άρχισαν να πιέζουν τους τρομοκράτες. Ανέθεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να αναλάβουν τον έλεγχο των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας, μέσω του οποίου οι τρομοκράτες εφοδιάζονται με όπλα και χρήματα", είπε.

Επίσης οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν δύο σημαία ελέγχου των δυνάμεων αυτοάμυνας γύρω από Lugansk ενώ η Αεροπορία συνεχίζει να βομβαρδίζει με απαγορευμένες από τις συνθήκες βόμβες φωσφόρου το Slavyansk, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές στην πόλη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος P.Poroshenko, υπό την πίεση της απώλειας του IL-76 και τον θάνατο των 49 Ουκρανών και Αμερικανών, ανακοίνωσε ότι "Ο εθνικός στρατός απέκτησε τον έλεγχο πάνω από 11 κατοικημένες περιοχές στη νοτιοανατολική Ουκρανία, οι οποίοι προηγουμένως ήταν υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών".

Πάντως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής του υπουργείου Αμύνης και των υπηρεσιών ασφαλείας, τονίζοντας πως "Οι τρομοκράτες θα λάβουν την αρμόζουσα απάντηση για την κατάρριψη του Il-76 και προφανώς εννοούσε την αεροπορική επιδρομή στο Κράματορσκ.

Στο μεταξύ αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η προεδρική φρουρά εντόπισε και εξουδετέρωσε έναν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο γραφείο του προέδρου Ποροσένκο.

«Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας κοντά στην πύλη από την οποία εισέρχονται τα αυτοκίνητα της προεδρικής οχηματοπομπής. Ήταν ένα δοχείο με πέντε χειροβομβίδες και περίπου ένα κιλό μεταλλικά παξιμάδια», είπε ο αξιωματούχος. «Ήταν ένας πραγματικά ισχυρός μηχανισμός», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Το ερώτημα μέσε σε όλα αυτά είναι "Τι κάνει η Ρωσία;" ή "Τι θα κάνει η Ρωσία;"

Χθες εξαπέλυσε για πρώτη φορά κατηγορίες κατά του Κιέβου ότι ο ουκρανικός Στρατός παραβίασε τα σύνορά της με τουλάχιστον ένα στρατιωτικό όχημα σε μία σκηνή που θυμίζει περισσότερο κωμωδία παρά "εισβολή': Ρώσοι συνοριοφύλακες δήλωσαν ότι ένα ουκρανικό τεθωρακισμένο όχημα βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ροστόφ στην περιοχή Κουιμπίσεφ.

Το όχημα ήταν 150 μέτρα εντός του εδάφους της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων, Βασίλι Μαλάγιεφ.

Πρόσθεσε ότι το όχημα ήταν άδειο ωστόσο το πλήρωμα του οχήματος επέστρεψε αργότερα προκειμένου να το πάρει πίσω.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να καταθέσει επίσημη καταγγελία στην Ουκρανική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία Ειδήσεων.

Αυτά είναι αστειότητες, αλλά το ερώτημα είναι αν σκοπεύουν να μπούν και να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους που υφίστανται μεγάλη πίεση. Η απάντηση είναι "Σίγουρα, όχι"!

Οι δυνάμεις αυτοάμυνας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να απαντούν στις κινήσεις του ουκρανικού Στρατού και της Αεροπορίας και όσο εφοδιάζονται με όπλα και εθελοντές από διάφορας μέρη της Ρωσίας, τόσο θα δυσκολεύει η κατάσταση για το Κίεβο. Οσο είναι ανοικτά τα σύνορα, τόσο θα δέχονται τεράστιες ποσότητες εφοδίων.

Πάντως το NATO έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν άρματα μάχης να φθάνουν σε ένα σημείο προώθησης κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία μερικές ημέρες προτού τα τρία Τ-64 αναλάβουν δράση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Η προέλευση των αρμάτων αμφισβητείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Αβάκοφ υποστήριξε ότι τα τεθωρακισμένα αυτά εισήλθαν στη χώρα από τη Ρωσία. Οι αντάρτες ανέφεραν αντίθετα ότι ανήκαν στον ουκρανικό Στρατό.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι κατά την εκτίμησή του οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία έχουν λάβει βαρύ οπλισμό και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία, ανάμεσά τους άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών.

Οι εικόνες από εμπορικό δορυφόρο τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην υποκίνηση της αστάθειας στην ανατολική Ουκρανία και την ανάμιξή της στην μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού από τη ρωσική επικράτεια στην Ουκρανία», είπε ένας στρατιωτικός του NATO.

Μία από τις εικόνες που δημοσίευσε το NATO και φέρει ημερομηνία 30ή Μαΐου απεικονίζει μια ρωσική μονάδα ανεπτυγμένη κοντά στη νότια πόλη Ροστόβ επί του Ντον στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά δεν ήταν παρόντα άρματα μάχης, είπε ο αξιωματικός αυτός.

Μια δεύτερη εικόνα από δορυφόρο μια εβδομάδα αργότερα, την 6η Ιουνίου, δείχνει ότι η μονάδα έχει αποχωρήσει στο πλαίσιο της ευρύτερης απόσυρσης δυνάμεων από την περιοχή. Αλλά παρότι τα άλλα οχήματα έχουν αποχωρήσει, η εικόνα δείχνει οκτώ άρματα μάχης που μόλις έχουν φθάσει εκεί, σύμφωνα με το NATO.

Σε μια άλλη εικόνα, με ημερομηνία 11η Ιουνίου, 10 άρματα μάχης είναι ορατά στο σημείο, τρία εκ των οποίων έχουν φορτωθεί σε φορτηγά, γεγονός που δείχνει ότι επρόκειτο να μετακινηθούν άμεσα οδικώς, είπε ο ίδιος αξιωματικός.

Μία ημέρα αργότερα το Κίεβο κατηγορούσε τη Μόσχα ότι επέτρεψε στους αυτονομιστές να μεταφέρουν τρία άρματα μάχης και άλλα στρατιωτικά οχήματα στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας από το ρωσικό έδαφος. Εκείνη την ημέρα, ανταποκριτές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδαν δύο άρματα μάχης στη Σνίζνιε, μια πόλη στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό του NATO, τα άρματα T-64 που εμφανίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία δεν φέρουν διακριτικά ή τη βαφή παραλλαγής που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός. «Στην πραγματικότητα δεν φέρουν κανένα διακριτικό, κάτι που θυμίζει τις τακτικές που χρησιμοποίησαν ρωσικά στοιχεία τα οποία αναμίχθηκαν στην αποσταθεροποίηση της Κριμαίας», υποστήριξε ο αξιωματικός αυτός.

Ο γενικός γραμματέας του NATO Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι εάν τα άρματα μάχης επιβεβαιωθεί ότι εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα πρόκειται για μια σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης.

Η Ρωσία διαθέτει σε αποθήκευση περίπου 2.000 βαριά άρματα μάχης T-64.

defencenet

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.