Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014

Τα πρωτα σημάδια του καρκίνου του δέρματος .Πότε μια “αθώα” ελιά μπορεί να γίνει πρόβλημα

Οι διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, όπως το μελάνωμα και το πλακώδες καρκίνωμα, εμφανίζονται συχνά στα αρχικά τους στάδια ως μικρές αλλαγές στο δέρμα σας
Μπορεί να είναι κάποιο προηγούμενο σημάδι που μεγαλώνει ή να αποτελούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, δηλαδή αλλαγές που δεν σηματοδοτούν καρκίνο, αλλά θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αυτόν με την πάροδο του χρόνου.
ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 
(ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Τα 17 «ένοχα» σημάδια που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε...)

Εκτιμάται ότι το 40% έως 50% των ατόμων με ανοιχτόχρωμο δέρμα, οι οποίοι ζουν μέχρι τουλάχιστον τα 65 έτη θα αναπτύξουν τουλάχιστον έναν καρκίνο του δέρματος.Μάθετε να εντοπίζετε τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να θεραπευτεί αν τον εντοπίσετε νωρίς.
Κεράτωση (Solar Keratosis)
Αυτές οι μικρές, φολιδωτές κηλίδες που προκαλούνται από την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και συχνά εμφανίζονται στο κεφάλι, τον αυχένα ή τα χέρια, μπορούν να εμφανιστούν και αλλού.

Μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν ένα σημάδι θα συνεχίσει να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και να εξελιχθεί σε καρκινικό. Τις περισσότερες φορές δεν γίνεται, αλλά οι γιατροί συστήνουν έγκαιρη θεραπεία για την πρόληψη της μετάλλαξής του ανάπτυξης σε πλακώδες καρκίνωμα. Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και με μπλε ή πράσινα μάτια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χειλίτιδα

Είναι ένα σημάδι που σχετίζεται με την κεράτωση και πρόκειται για μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος. Συνήθως εμφανίζεται με τη μορφή φολιδωτών μπαλωμάτων ή μιας επίμονης τραχύτητας/ξηρασίας των χειλιών. Η ακτινική χειλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε πλακώδες καρκίνωμα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Δερματικό κέρας

Εμφανίζεται σε σχήμα “χοάνης” με κοκκινωπή βάση στο δέρμα. Αποτελείται από συμπυκνωμένη κερατίνη (η ίδια πρωτεΐνη που έχουν τα νύχια). Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τύπο κεράτωσης. Το μέγεθος και το σχήμα του ποικίλλουν σημαντικά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνάνε τα λίγα χιλιοστά σε ύψος. Στην βάση του δερματικού κέρατος μπορεί να εντοπιστεί πλακώδες καρκίνωμα.

Πότε μια “αθώα” ελιά μπορεί να γίνει πρόβλημα;

Η ελιά είναι μια καλοήθης αύξηση των μελανοκυττάρων, τα οποία δίνουν στο δέρμα το χρώμα του. Αν και ελάχιστες ελιές γίνονται καρκινικές, αν έχουν περίεργο σχήμα και μεγαλώνουν ή αλλάζουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου, τότε υπάρχει πιθανότητα να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου στο δέρμα. Οι “κανονικές” ελιές είναι επίπεδες στο δέρμα, ή μπορεί να ανυψωθούν ελάχιστα με τα χρόνια. Εκείνες που ενδεχομένως να έχουν εξελιχθεί σε καρκινικές έχουν ακανόνιστο σχήμα, διαφορετικά χρώματα και έχουν σχεδόν το μέγεθος ενός αρακά.


Προσέχετε αν κάποια ελιά στο σώμα σας είναι ασύμμετρη, έχει πιο ερεθισμένο και ακανόνιστο περίγραμμα, έχει χρώμα εμφανώς διαφορετικό από άκρη σε άκρη και αν η διάμετρος και ο όγκος της μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.


ΚΑΡΚΙΝΟΣ: Τα 17 «ένοχα» σημάδια που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε...

Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να το συζητάμε ή να το σκεφτόμαστε, ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καρκίνος είναι από τις πλέον «σιωπηλές» ασθένειες.

Για το λόγο αυτό, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όσοι προσβάλλονται από καρκίνο, το αντιλαμβάνονται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πλέον είναι πολύ αργά και η αντιμετώπιση δύσκολη.

Ωστόσο, το να γνωρίζουμε τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν, ώστε να υποβληθούμε στις κατάλληλες εξετάσεις είναι η καλύτερη μέθοδος «πρόληψης».

Δείτε τα 17 «ένοχα» συμπτώματα που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν:

Δυσκολία στην αναπνοή και συριγμός

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι από τα πρώτα σημάδια στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Συμπτώματα, λοιπόν, όπως ο συριγμός και η δυσκολία στην αναπνοή, που δεν υποχωρούν, συχνά παρερμηνεύονται ως άσθμα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έναρξη της σωστής αγωγής.

Βήχας που δεν υποχωρεί και πόνοι στο στήθος

Πολλοί τύποι καρκίνου μεταξύ των οποίων η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, εκδηλώνονται με συμπτώματα που περιλαμβάνουν έντονο βήχα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί ένας τρόπος να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για καρκίνο είναι ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται και επανέρχεται, ακολουθώντας έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Επίσης, πολλοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν πόνο στο στήθος που επεκτείνεται επάνω στο ώμο ή κάτω από το χέρι.

Συχνές λοιμώξεις και πυρετοί

Ίσως πρόκειται για λευχαιμία, μία μορφή καρκίνου των κυττάρων του αίματος, που ξεκινά από το μυελό των οστών. Στην κατάσταση αυτή, η λευχαιμία κάνει το μυελό να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία παραγκωνίζουν τα υγιή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Ασθενείς που διαγιγνώσκεται ότι πάσχουν από λευχαιμία, διαμαρτύρονται για πυρετό, γενικευμένο πόνο και συμπτώματα γρίπης, που δεν υποχωρούν για μεγάλο διάστημα.

Δυσκολία κατά την κατάποση

Συνήθως το σύμπτωμα αυτό συνδέεται με καρκίνο του οισοφάγου ή του λαιμού, είναι δυνατόν όμως να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα για καρκίνο του πνεύμονα.

Εξογκώματα σε διάφορα σημεία του σώματος και διόγκωση των λεμφαδένων

Η διόγκωση των λεμφαδένων υποδηλώνει αλλαγές στο λεμφικό σύστημα, που ίσως μαρτυρά καρκίνο. Για παράδειγμα, διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από το χέρι, ίσως είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Επίσης, ένα «αθώο» εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι λευχαιμίας.

Αιμορραγία που δε σταματά και μώλωπες

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα αυτά υποδηλώνουν μη φυσιολογικά επίπεδα αιμοπεταλίων και ερυθρών αιμοσφαιρίων, που ενδεχομένως να είναι σημάδι λευχαιμίας. Ασθενείς με λευχαιμία, συχνά ανέφεραν μώλωπες σε παράξενα μέρη, όπως στα δάχτυλα και τα χέρια, καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αιμορραγία των ούλων.

Έντονη κόπωση και αδυναμία που δεν υποχωρεί

Πρόκειται για σύμπτωμα πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, το οποίο θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα. Καλό θα είναι, έστω και προληπτικά, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Φούσκωμα στην κοιλία και αύξηση του βάρους

Σίγουρα δεν το γνωρίζετε, αλλά ενδέχεται να πρόκειται για ακόμη ένα σύμπτωμα καρκίνου. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, το σώμα διογκώνεται και παρατηρείται ένα ανεξήγητο κοιλιακό φούσκωμα.

Ανορεξία

Αφορά γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Το υπερβολικό φούσκωμα, προκαλεί ανορεξία και αίσθημα κορεσμού.

Πόνος στην κοιλιά

Στην πραγματικότητα, επειδή είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων, κύστεων των ωοθηκών και άλλων αναπαραγωγικών διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος, οι γιατροί δε μπορούν πάντα να υπολογίσουν τον καρκίνο ως πιθανότητα, όταν οι ασθενείς περιγράφουν πυελικό πόνο.

Αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό

Είναι πιθανό τα συμπτώματα να παρερμηνευθούν ως αιμορροΐδες, ωστόσο ίσως υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Απώλεια βάρους χωρίς λόγο

Αν χάνετε κιλά χωρίς να αλλάξατε το διατροφικό σας πρόγραμμα, τότε ίσως πρόκειται για καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλη μορφή καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Συχνές στομαχικές διαταραχές

Ένα συνηθισμένο κοιλιακό άλγος μπορεί να είναι οιωνός για καρκίνο και όχι έλκος, όπως πολλοί ασθενείς νομίζουν. Συγκεκριμένα, οι κράμπες στο στομάχι ή οι συχνοί στομαχόπονοι ενδέχεται να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μεταβολές στα χαρακτηριστικά του προσώπου

Ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα συχνά παρουσιάζουν πρήξιμο ή ερυθρότητα στο πρόσωπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μικροί όγκοι του πνεύμονα μπλοκάρουν συνήθως τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, παρεμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος.

Πληγές που δεν επουλώνονται

Κρεατοελιές που αλλάζουν, μικρά κηρώδη εξογκώματα ή ξηρά φολιδωτά σημάδια είναι συμπτώματα που ίσως υποδηλώνουν μελάνωμα ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Αλλαγές στα νύχια

Καφέ και μαύρες ραβδώσεις ή ακόμη και ένα μικρό σημάδι κάτω από τα νύχια αποτελούν ενδείξεις καρκίνου του δέρματος. Επίσης, ερευνητές πρόσφατα διαπίστωσαν ότι η διεύρυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να κάνουν καμπύλη πάνω από τις άκρες είναι σημάδι καρκίνου του πνεύμονα. Ακόμη, τα ωχρά ή άσπρα νύχια μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά, προειδοποιώντας για καρκίνο του ήπατος.

Πόνοι στην πλάτη και χαμηλά στα πλευρά


Πολλοί ασθενείς με καρκίνο παρατήρησαν τον πόνο αυτό ως το πρώτο σημάδι του καρκίνου του ήπατος, γνωστή μορφή καρκίνου, που κοινά αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος». Επίσης, στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, παρατηρείται πόνος στην πλάτη, που οφείλεται στην πίεση που ασκεί ο όγκος σε προχωρημένη μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...