Το “μεγαλείο” της αριστεράς

του καθηγητή Πανεπιστήμιου, Χρίστου Γούδη
Ο Σάββας Ξηρός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και η αίτησή του για κατ’ οίκον κράτηση αντί της συνεχιζόμενης φυλακίσεώς του αποτελεί όντως ένα αίτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα που μόνον ανάλγητοι και εκδικητικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να απορρίψουν. Το πώς ένας γιος ιερέα του κλίματος Καντιώτη, της άτεγκτης δηλαδή και ηθικά άκαμπτης ορθοδοξίας που πρεσβεύει δογματικά όχι μόνον το «αγαπάτε αλλήλους» αλλά και το μεγαλόθυμο «αγαπάτε τους εχθρούς υμών», αποφάσισε να βάψει τα χέρια του με αίμα για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας, αποτελεί θέμα στοχασμού και αναστοχασμού σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και των ελατηρίων των πράξεών του.

Ένα είναι σίγουρο, ότι κανείς εχέφρων άνθρωπος δεν θα επικροτούσε την αυθαίρετη ανάληψη του νόμου στα χέρια του οποιουδήποτε φρονεί ότι θα σώσει την κοινωνία. Είναι μια αδιέξοδη λύση που οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα από τα προδοκόμενα. Μόνον η πειθώ μπορεί να επιτύχει τις απαιτούμενες δομικές αλλαγές ανάταξης, μέσα από την επιβεβλημένη ορθή επιλογή ταγών οι οποίοι έχουν την θεσμική υποχρέωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων, όσο σκληρών κι αν είναι, για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου. Αυτό είναι η μία όψη του πράγματος, εν προκειμένω.
Η άλλη όψη είναι η παρέμβαση, υπέρ του αιτήματός του, πολιτικών και ιδεολογικών συμμάχων του στον χώρο της αριστεράς, βουλευτών του Σύριζα, για να ακριβολογήσουμε. Η παρέμβασή τους δεν γίνεται προφανώς μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, δεδομένου ότι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα, για τις οποίες η αριστερά εσιώπησε ή και συναινούσε σε απάνθρωπες αντιμετωπίσεις.
Η παρέμβασή τους γίνεται για λόγους χημικής πολιτικής συγγένειας, γιατί είναι ταγμένοι να στηρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, την δική τους ιδεολογία, τα δικά τους πιστεύω, ακόμη και αν η δράση κάποιων μελών τους δεν είναι συμβατή με τις αντιλήψεις της αστικής δικαιοσύνης. Δεν τους πουλάνε, δεν τους εγκαταλείπουν, δεν υποκρίνονται, δεν δίνουν δεκάρα για το όποιο πολιτικό κόστος.

Αντίθετα οι ψοφοδεείς της υποτιθέμενης δεξιάς όχι μόνον τα κάνουν όλα αυτά στους δικούς τους, όχι μόνον κάνουν ότι δεν τους ξέρουν, ακόμα και σε πολύ απλούστερες παραβατικές συμπεριφορές, αλλά επιπρόσθετα τους καταδιώκουν και τους φυλακίζουν, νίπτουν τα βρώμικα χέρια τους, που παρ’ όλα αυτά, η ίσως και λόγω αυτών, παραμένουν εσαεί βρώμικα, ενώ δεν δίστασαν στο παρελθόν, και δεν διστάζουν σήμερα, για λόγους ευτελείς και ιδιοτελείς, να εξαπολύουν εξοντωτικούς διωγμούς εναντίον όσων ιδεολόγων εθνικιστών έμειναν σ’ αυτόν τον τόπο, πιστών στις αρχές τους, με ανδρική φωνή και ελληνική αγέρωχη σπονδυλική στήλη.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.