Η κυβέρνηση αθωώνει τους καταχραστές του Δημοσίου και ποινικοποιεί την δράση της Χρυσής Αυγής

Την ίδια ώρα που με ερμηνείες λάστιχο προσπαθούν να παρουσιάσουν την Νόμιμη και κυρίως Έντιμη Πολιτική Δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως προϊόν εγκληματικής οργάνωσης, διάφορες τουλάχιστον περίεργες ιστορίες βγαίνουν στην επιφάνεια για την ποινική αντιμετώπιση εκείνων που έχουν κλέψει χρήμα από το Δημόσιο. Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω απόσπασμα από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τα Νέα»:

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) χτύπησε…  κόκκινο συναγερμό ζητώντας από την Πολιτεία να μην προχωρήσει στην κατάργηση ούτε και στην ευνοϊκότερη ποινική αντιμετώπιση για τους δράστες εγκλημάτων κατά του Δημοσίου. Τα μέλη της Ένωσης του ΝΣΚ επικαλούνται μάλιστα μία πρόσφατη αποστροφή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής των Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε πει: «Κανείς δεν μπορεί να κλέβει και να κοιμάται ήσυχος». Έως σήμερα οι δράστες τέτοιων εγκληματικών πράξεων τιμωρούνται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, ενώ –όπως επισημαίνουν τα μέλη του ΝΣΚ- με τις επερχόμενες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα υποχωρεί το νομικό στάτους των αυστηρών ποινών. Τα ισόβια δίνουν τη θέση τους σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης που δεν ξεπερνούν τα 15 χρόνια, ακόμη και όταν οι καταχραστές του Δημοσίου έχουν υπεξαιρέσει ή κλέψει εκατομμύρια ευρώ. Η διατήρηση του νομοθετικού πλαισίου, προσθέτει το ΝΣΚ, αποσκοπεί στην «οξεία ποινική καταστολή των προσβολών της περιουσίας του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου». Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα και περιγράφοντας τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη στροφή επί το ευνοϊκότερο για τους κατηγορουμένους, τις χαρακτηρίζουν «καταλυτικές» για τις εκκρεμείς υποθέσεις και κυρίως γι αυτές που αφορούν σε μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λένε, είναι ορατός ο κίνδυνος απαλλαγής λόγω παραγραφής μεγάλου αριθμού κατηγορουμένων και καταδικασθέντων δημοσίων λειτουργών και κρατικών αξιωματούχων για σοβαρά κακουργήματα όπως δωροδοκία, πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απιστία και διακεκριμένη κλοπή».
Η προσπάθεια μείωσης των ποινών, όπως τις επιθυμεί η Πολιτεία, έχει ως εξής: «Αντί για ισόβια, φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια για αδικήματα όπως η ενεργητική δωροδοκία προς κρατικούς αξιωματούχους και δικαστικούς λειτουργούς. Αντί για ισόβια, κάθειρξη μέχρι 10 ετών για παθητική δωροδοκία. Αντί ισοβίων, 15 χρόνια φυλακή για πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απιστία και διακεκριμένη κλοπή όταν συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις».
Αξίζει να σημειωθεί τι προβλέπει ο ισχύων νόμος 1608/1950: «Ισόβια κάθειρξη για πλαστογραφία, παθητική και ενεργητική δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση, νόθευση εγγράφου, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απάτη και κλοπή εφόσον τα αδικήματα αυτά στρέφονται κατά του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και το όφελος που επιδίωξε ή πέτυχε ο δράστης ή η ζημιά που προκάλεσε στο Δημόσιο ξεπερνά το ποσό των 150.000 ευρώ».
Είναι ολοφάνερο ότι το κράτος επιθυμεί να χαϊδέψει τα αυτιά των καταδικασμένων για απάτη και κλεψιά κατά του Δημοσίου με ποινές οι οποίες είναι πολύ χαμηλές. Ενώ έχουν ποινικοποιήσει τις Ιδέες και την Πολιτική Δράση της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ενώ απειλούν με ισόβια δεσμά Αθώους Ανθρώπους για άρθρα και ομιλίες, «κλείνουν το μάτι» στους καταχραστές του Δημοσίου. Ακόμη και αν κάτω από το βάρος αδιάσειστων στοιχείων και την επερχόμενη Λαϊκή κατακραυγή αναγκαστούν να καταδικάσουν κάποιον ή κάποιους, για τις οικονομικές τους ατασθαλίες που θα έχουν διαπράξει, οι ποινές θα είναι πολύ μικρότερες από τις ισχύουσες. Ουσιαστικά, με τις αλλαγές αυτές του Ποινικού Κώδικα, ενθαρρύνονται οι διάφοροι επίδοξοι κλέφτες του Δημοσίου χρήματος, αφού οι ποινές θα είναι πλέον πολύ μικρές. Όπως μάλιστα, υποστηρίζουν οι δικαστικοί κύκλοι που ανθίστανται σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση αν ο πήχης πέσει πολύ χαμηλά, αυτό δεν θα έχει επίπτωση μόνο στην τελική ποινή, αλλά θα αποτελεί δίχτυ προστασίας για τους καταχραστές, τους οποίους δεν θα μπορούν ούτε να τους κρίνουν προσωρινά κρατούμενους! Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δείχνει μια ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει μαξιλάρι προστασίας για όσους έχουν κατακλέψει το Δημόσιο. Αν σκεφτούμε τα όσα έχουν ακουστεί για τις μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες «ευγενείς» δραστηριότητες στελεχών της νυν κυβέρνησης καταλαβαίνουμε τον λόγο για τον οποίον θέλουν να προωθήσουν μια τέτοια προκλητική αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα. Ενώ ποινικοποιούν την ελεύθερη διακίνηση των Ιδεών και τη νόμιμη πολιτική δράση ενός Λαοφιλούς Κοινοβουλευτικού Κόμματος με τη σταλινική μέθοδο της συλλογικής ευθύνης, κάνουν τα στραβά μάτια στις οικονομικές ατασθαλίες μελών της δικής τους πολιτικής οικογένειας.
Γιώργος Μάστορας

ΥΓ. Στην φωτογραφία πίσω από τον... άξιο υπουργό και παρ΄ ολίγον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κλεφτοΠασόκ, Άκη Τσοχατζόπουλο με μαύρα γυαλιά και μπεγλέρι στα χέρια, με οξυδερκές χαμόγελο και σπινθηροβόλο βλέμμα ο πασίγνωστος μεγαλοδημοσιογράφος, Δήμος Βερύκιος. 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.