Η στάση πληρωμών φέρνει νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Τι προβλέπει η νέα διάταξη που έχει έτοιμη το υπουργείο Εργασίας
Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, που ζητά επιτακτικά αύξηση των εσόδων, το υπουργείο Εργασίας ψάχνει εναγωνίως τρόπους για να δεχθούν οι δανειστές νέες ρυθμίσεις για τα χρέη.
Η κατάσταση των εσόδων έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα και τα ασφαλιστικά Ταμεία διαβλέπουν ότι τους επόμενους μήνες ο ρυθμός εξυπηρέτησης των δόσεων θα μειωθεί περαιτέρω.
Για το λόγο αυτό πιέζουν με τη σειρά τους για βελτιωτικές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι δόσεις, αλλά αυτά καθ' αυτά τα υπέρογκα ποσά που έχουν μαζευτεί, ενώ πιέζουν προκειμένου να υπάρξει ένα ξεσκαρτάρισμα, με διαγραφή των οφειλών αυτών που προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να εισπραχθούν.
Στο υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν ότι έχουν έτοιμη νομοθετική διάταξη και περιμένουν το «πράσινο φως» είτε από τους εκπροσώπους των δανειστών, είτε από το Μαξίμου, προκειμένου να την καταθέσουν στη Βουλή.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real, η διάταξη αυτή προβλέπει κεφαλαιοποίηση των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2013, ώστε να μπορούν χιλιάδες οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» των 36 (πλέον) δόσεων.
Στη διάταξη που έχουν συντάξει στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων από κοινού με τις διοικήσεις των ταμείων, δίνεται το δικαίωμα σε όσους χρωστούν στα ταμεία, κυρίως στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, εισφορές του 2013, να υπαχθούν στη ρύθμιση της «νέας αρχής», χωρίς να χρειάζεται να κινδυνεύσουν με ένδικα μέσα ή κατασχέσεις.
Έτσι, όσοι κάνουν χρήση αυτής της διάταξης δεν θα χρειαστεί να υπαχθούν στην «πάγια» ρύθμιση των 12 δόσεων, άρα θα καταβάλλουν μικρότερο αντίτιμο σε μηνιαία βάση.
Η βασική ένσταση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, που βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις στο υπουργείο Εργασίας, είναι ότι μπορεί μεν με αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν τα έσοδα του 2014, θα μειωθούν όμως το 2015, όπου θα πρέπει να πληρωθούν τα κεφαλαιοποιημένα χρέη...
Άλλωστε, στα ασφαλιστικά Ταμεία γνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις εξυπηρετούνται το πρώτο διάστημα, ενώ στη συνέχεια η πληρωμές μειώνονται και στη συνέχεια διακόπτονται.
Από χθες πάντως, το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο επιβαρύνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μειώνεται από το 8,25%, στο 8,15%.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.