Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό . Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα περικοπούν δραστικά μέσω της αύξησης των «ενδιάμεσων» ορίων ηλικίας.

Αλλάζει ριζικά το ασφαλιστικό σύστημα από την 1η Ιανουαρίου 2015. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, που θα περικοπούν δραστικά μέσω της αύξησης των «ενδιάμεσων» ορίων ηλικίας.
 Παράλληλα, θα εξειδικευθεί ο νέος τρόπος υπολογισμός των αποδοχών, ώστε να ισχύσει η αρχή των μηδενικών ελλειμμάτων όχι μόνο στα επικουρικά, αλλά και στα κύρια ταμεία ασφάλισης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελέυθερος Τύπος»,  στόχος είναι όλες αυτές οι αλλαγές να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.


Για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά τα ταμεία κύριας σύνταξης θα ακολουθήσουν μοντέλο παρόμοιο με αυτό που άρχισε ήδη να εφαρμόζεται στις επικουρικές συντάξεις, δηλαδή μηχανισμός αυτόματων περικοπών όταν υπάρχουν ελλείμματα.

Κι αυτό, επειδή η εγγύηση του κράτους δε θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως συμβαίνει σήμερα, παρά μόνο τμήμα της μέχρι το ποσό των 360 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι ανάλογο των εισφορών και του συνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη του κάθε Ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.


Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.