Διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την διάλυση τους: Η κλεπτοαριστερά πνέει τα λοίσθια

Καθώς η θερινή ραστώνη αντί να καταλαγιάζει αντιθέτως εξάπτει την φημολογία για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, αυξάνονται και οι ανάλογες συναντήσεις και διεργασίες στον χώρο της συστημικής πολιτικής. Ο χώρος της κεντροαριστεράς έχει την τιμητική του το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού εκτός από το συνέδριο του συνονθυλεύματος του Σταύρου Θεοδωράκη μας προέκυψε και «μυστικός δείπνος» (για την ακρίβεια τσιπουροκατάνυξη) μεταξύ οχτώ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, με σκοπό την δημοσιοποίηση κοινών θέσεων και ενδεχόμενων κοινών διαδρομών στο άμεσο χρονικό μέλλον.

Στο υπόγειο εστιατόριο με την συμβολική ονομασία «τσίπουρο και ελιά» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης και Συμεών Κεδίκογλου έφαγαν και ήπιαν μαζί με τους συναδέλφους τους από τη ΔΗΜΑΡ Γιάννη Πανούση, Δημήτρη Αναγνωστάκη, Θωμά Ψύρρα και Νίκη Φούντα. Ενήμεροι, επίσης, για την συνάντηση αυτή ήταν οι Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Γιώργος Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να δώσουν το «παρών». Αν κάτι μπορεί να χαρακτηρίσει το κοινό σημείο μεταξύ αυτών των ατόμων, είναι οι σαφείς ενδείξεις αποστασιοποίησης από τους αρχηγούς των κομμάτων τους, τους οποίους έχουν αμφισβητήσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Η όλη στάση τους δείχνει ότι θεωρούν ως «βαρίδι» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ  και της ΔΗΜΑΡ τόσο τον Βαγγέλη Βενιζέλο όσο και τον Φώτη Κουβέλη.
Δεν είναι τυχαίες οι προσπάθειες σαφούς άρνησης και των δύο από τους συγκεκριμένους (και όχι μόνον) βουλευτές. Ο Μωραΐτης, μάλιστα, προχώρησε σε ευθεία αμφισβήτηση του Βενιζέλου εξωθώντας τον «Ντούτσε» του ΠΑΣΟΚ στην περίφημη δήλωσή του περί «πέμπτης φάλαγγας στο κόμμα που κινείται ακόμη και με ταπεινά ελατήρια». Από την άλλη μεριά, οι βουλευτές αυτοί της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί το οριστικό τέλος του εγχειρήματός τους αλλά αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι δυνατόν να έχουν πρόσβαση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα τους αντιμετώπιζαν ως «τα παιδιά για τα θελήματα», θέλουν να σωθούν κάτω από μια νέα κομματική ομπρέλα, η οποία όμως δεν θα έχει την κηδεμονία του νυν αρχικαρεκλάρχη του ΠΑΣΟΚ.
Με δεδομένο, όμως, την απληστία, την βουλιμία και την αρχομανία του Βενιζέλου, ο οποίος πολύ περισσότερο από «το γάντζωμα» στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει (και καταντήσει) άβουλο έρμαιο των επιλογών του τον αχυράνθρωπο Σαμαρά, κανείς δεν ξέρει αν αυτό το (πολιτικό) παιχνίδι με τα χαρτιά εξελιχθεί τελικά σε μια σκληρή παρτίδα πόκερ. Η συμμετοχή στην συγκυβέρνηση και η αυξημένη παρουσία πασόκων σε υπουργικές καρέκλες είναι το μόνο που κρατάει «ενωμένη» την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και δεν πυροδοτεί την βόμβα της διάλυσης. Εν τούτοις, οι αμφισβητίες και οι επίδοξοι δελφίνοι, οι οποίοι επιζητούν από τώρα το σωσίβιο για την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, αυξάνονται και φροντίζουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η πιθανή προκήρυξη πρόωρων εκλογών ίσως να αποτελέσει την κατάλληλη αφορμή για την απελευθέρωση εκείνων των δυνάμεων που θα δημιουργήσουν εμφανή προβλήματα στον Βενιζέλο (κυρίως) και στον Κουβέλη, αφού η συγκυβέρνηση θα αποτελεί παρελθόν και θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες συνθήκες που θα επιτρέπουν τον σχηματισμό μιας νέας συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές, η οποία θα κληθεί να συνεχίσει το έργο της διατήρησης της μνημονιακής πολιτικής προς όφελος των διεθνών τοκογλύφων. Το καλοκαίρι, επομένως, προβλέπεται θερμό εκτός από πλευράς ζέστης και στο πολιτικό επίπεδο.
Γιώργος Μάστορας

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.