Ν. Λυγερός:Προχωράμε στην κατεύθυνση εξόρυξης του ελληνικού ζεόλιθου στη Θράκη


«Βάζοντας ζεόλιθο στις ελιές με την ενσωμάτωση και τον ψεκασμό, έχουμε ένα προϊόν που είναι πάρα πολύ καλύτερο, και μπορεί ακόμη να αλλάξει κατηγορία, από extra παρθένο να περάσει στην κατηγορία ultra premium!»
Συνέντευξη  Δήμος Μπακιρτζάκης
Τελικά το να έχεις ένα τέτοιο επιστήμονα που αγαπά την περιοχή, το δείχνει έμπρακτα με κάθε του ενέργεια, που μεταδίδει ακόμη και εκλαϊκευμένα τις γνώσεις του, που έχει άποψη και προτάσεις, που ακουμπά σε πολλά γνωστικά αντικείμενα δεν είναι απλώς κέρδος αλλά είναι μια πολύτιμη παρουσία που δεν θα πρέπει να την αφήσουμε «ανεκμετάλλευτη». Ο Νίκος Λυγερός, ο γνωστός γεωστρατηγικός σύμβουλος ήταν προσκεκλημένος του ελαιοκομικού συνεταιρισμού Μαρώνειας και μίλησε στους ελαιοπαραγωγούς για τις δυνατότητες αξιοποίησης του προϊόντος
τους όταν εντάξουν στην καλλιέργεια τον ζεόλιθο. Το ράδιο  Χρόνος 87,5fm φιλοξένησε τον κ. Λυγερό και ο «Χ» μεταφέρει ένα τμήμα της συνέντευξής του.

“Ελαιόλαδο, ζεόλιθος, ελληνισμός»: πως επιλέχτηκε αυτό το θέμα;  -Το θέμα είναι σχετικά ξεκάθαρο όσον αφορά στο θέμα του ελληνισμού, γιατί είναι κάθε φορά αυτό που καθορίζει τις επιλογές μας, απλώς η ιδέα ήταν ότι η ελιά και το ελαιόλαδο είναι το στοιχείο που έχει τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα διεθνώς όσον αφορά στα ελληνικά προϊόντα. Επιπλέον αυτό το στοιχείο είναι διαχρονικό σε μας. Είναι από την αρχαιότητα και όλοι ξέρουν ακόμη για τους αμφορείς και τα πιθάρια.
  Τότε έκαναν εξαγωγές  τέτοιων προϊόντων; -Ναι και μάλιστα αυτές οι εξαγωγές μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε τις εμπορικές σχέσεις που υπήρχαν τότε. Ακόμη και με τα ναυάγια βρίσκουμε τις σφραγίδες πάνω, όταν έχουμε επιγραφές πάνω στους αμφορείς, που μας επιτρέπουν να έχουμε αυτή την απόδειξη. Άρα προσπαθήσαμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα διαχρονικό στοιχείο που σχετίζεται με τον ελληνισμό και που τώρα το συνδυάζουμε με τον ζεόλιθο.

 Έπρεπε να το εκμεταλλευτούμε οργανωμένα πολύ περισσότερο; -Σωστά, και όχι μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε και εμείς όχι να πουλάμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδό μας σε βυτία αλλά θα έπρεπε εμείς να καταλάβουμε ότι δεν πρέπει το ελληνικό ελαιόλαδο να μπαίνει σε χαρμάνι εξωτερικού το οποίο είναι κατώτερης ποιότητας. Έτσι εκμεταλλεύεται το γεγονός και ανεβάζει την ποιότητά του μέσω του ελληνικού, το οποίο δεν το πουλάει ποτέ ξεχωριστά αλλά πάντα σε χαρμάνι. Κατά συνέπεια, αν συνειδητοποιούσαμε πραγματικά τον πλούτο που αποτελεί το ελαιόλαδο για την
Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, νομίζω ότι θα το διαχειριζόμασταν με έναν διαφορετικό και σίγουρα πιο στρατηγικό τρόπο.

 Στο ζήτημα του ζεόλιθου που βρισκόμαστε; -Έχει παρθεί η απόφαση από το Εφετείο της Θράκης, έχει γίνει το ανάλογο και από το Εφετείο Θεσσαλονίκης και θεωρείται ότι αυτές οι παρεμβάσεις είναι απαράδεκτες και θα έπρεπε να έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία, ενώ τώρα υπάρχει μια έρευνα στον Άρειο Πάγο και έχει φτάσει και στη Βουλή που αφορά έξι άτομα τα οποία με ένα άμεσο ή έμμεσο τρόπο –θα το δείξει και η έρευνα- έχουν καθυστερήσει όλη αυτή τη διαδικασία της εξόρυξης του ζεόλιθου. Άρα το τρίτο σκέλος, που είναι και αυτό σημαντικό σε σχέση με τις δύο περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης είναι ότι θα υπάρχει και μια περιοχή, πχ Κιλκίς που είναι πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα υπάρχει και εκεί πέρα μια άδεια έρευνας που έχει αιτηθεί από τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Άρα εδώ κοιτάζουμε το πλαίσιο σε σχέση με τους διεθνείς διαγωνισμούς. Στην ουσία είναι πολύ απλό. Όταν δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και δεν υπάρχει καμία έρευνα σε μία περιοχή, μπαίνουμε κατευθείαν στην άμεση ανάθεση και γίνεται αυτό σε πλαίσιο τοπικό. Το πλαίσιο το καθορίζει  η αποκεντρωμένη Περιφέρεια και κατά συνέπεια η έκθεση έχει ήδη υποβληθεί από το δήμο Αλεξανδρούπολης για μια άδεια έρευνας, γιατί πρώτα είναι η έρευνα όπου αποδεικνύουμε την εμπορευσιμότητα και μετά περνάμε στην άδεια εξόρυξης.

  Άρα δεν χρειάζεται διεθνής διαγωνισμός; -Σε αυτό το πλαίσιο όχι αλλά η ιδέα είναι ότι και οι αναφορές που υπήρχαν σε σχέση με το αν υπάρχει ή όχι, τελικά τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό έχει γίνει με δόλο (είναι η λέξη που χρησιμοποιούμε στην απόφαση, άρα είναι προσβάσιμη και στο κοινό, γιατί την έχουμε βάλει και στο blog μας) και αυτό μας δείχνει έναν δρόμο ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ πιο ξεκάθαρος εδώ και χρόνια.

Πιστεύετε ότι ο ζεόλιθος έχει μέλλον, μπορεί να αποφέρει πολλά έσοδα για την εποχή μας και για τον τόπο γενικότερα; 
-Έσοδα ναι, και μέσω της εξόρυξης και μέσω βέβαια της εξωστρέφειας και των εξαγωγών αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβει και η Θράκη και γενικότερα η Ελλάδα, ότι πρέπει να γίνει μια κάθετη ανάπτυξη. Να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας την προστιθέμενη αξία του ζεόλιθου. Ένα παράδειγμα χειροπιαστό είναι ότι βάζοντας ζεόλιθο στις ελιές με την ενσωμάτωση και στον ψεκασμό, καθαρίζουμε και έχουμε ένα προϊόν που είναι πάρα πολύ καλύτερο και μπορεί ακόμη και να αλλάξει κατηγορία. Δηλαδή από extra παρθένο να περάσει στην κατηγορία ultra premium μέσω της δράσης του ζεόλιθου.

  Και όλα αυτά μόνο με τον ζεόλιθο; -Ναι, γιατί ο ζεόλιθος είναι αποτελεσματικότατος για την αντιμετώπιση του δάκου. Είναι επιπλέον ένας τρόπος να εξασφαλίσεις ο παραγωγός ότι δε θα έχει προβλήματα  με τον παγετό.  Στις περιοχές μας –όπως στην περιοχή Μαρώνειας- είναι σημαντικό, γιατί έχουμε μια πολύ καλή ποικιλία όσον αφορά στην ελιά που έχει πάρει και παγκόσμια βραβεία κάτι που μερικοί Θρακιώτες δεν το γνωρίζουν. Άρα εδώ είναι ένα παράδειγμα χειροπιαστό. Η δράση του ζεόλιθου ως πέτρωμα μέσα στην ελιά, μας επιτρέπει στο τέλος να έχουμε ένα προϊόν που είναι καλύτερο από το αρχικό, άρα είναι μια «προστιθέμενη αξία».  Και γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι η ιδέα δεν είναι απλώς να κάνουμε εξόρυξη  και να πουλάμε πέτρες αλλά με αυτά να έχουμε προϊόντα που αφορούν στον τομέα της γεωργία, της κτηνοτροφίας, της ανθρώπινης χρήσης κατευθείαν, της φαρμακευτικής χρήσης, και όλο αυτό το ευρύ φάσμα να χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα τον ζεόλιθο και να δημιουργήσει κάποιες καινοτομίες που θα προσφέρουν περισσότερο στην Ελλάδα. Όχι μόνο ως εργατικό πλαίσιο και επένδυση, αλλά και ως καινοτομία που πραγματικά είναι μέσα από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ «Χ» ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=93388

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.