To τελείωμα της διακυβέρνησης του Α.Σαμαρά: Η ήττα φέρνει τον τελευταίο ανασχηματισμό...

Ισως η τελευταία κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Α.Σαμαρά αναμένεται να σχηματιστεί τα επόμενα 24ωρα ως αποτέλεσμα της ήττας των δύο κυβερνητικών κομμάτων στις ευρωκλογές και με τον δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλο να αντιμετωπίζει τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα το οποίο "μεταδίδεται" και στη ΝΔ:
 Η εσωκομματική αμφισβήτηση του Ε.Βενοζέλου, μπορεί να οδηγήσει στην "εκθρόνισή" του από το ΠΑΣΟΚ και συνακόλουθα αναγκαστικά και από την κυβέρνηση.


Με ένα ΠΑΣΟΚ να αλλάζει στάση και να προσεγγίζει τον ... ΣΥΡΙΖΑ αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που απλά θέλουν να αλλάξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να φύγει ο Ε.Βενιζέλος που τον θεωρούν "καμμένο χαρτί"...

Χθες ακόμμη και ο Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του αφησε να εννοηθεί ότι "Ε.Βενιζέλος τέλος από το ΠΑΣΟΚ"...

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει «Το ερώτημα ποιος θα ηγηθεί της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν θα το θέσω εγώ. Θα το θέσει η κοινωνική βάση, που θα αντιπροσωπευθεί στο Συνέδριο, όπου θα αξιολογηθούν τα προγράμματα, τα πρόσωπα, ο ηγέτης και η ηγετική ομάδα. Και ο ηγέτης πρέπει να προκύψει από τη βάση με ανοικτή διαδικασία, που αποτελεί κεκτημένο του χώρου μας».

Αυτό που φαίνεται να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον στον ανασχηματισμό είναι η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου μετά την εκδίωξη του γ.γ. Εσόδων Χ.Θεοχάρη και την μετακίνηση του Γ.Στουρνάρα στην ΤτΕ..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτη, ενώ, ως υποψήφιοι έχουν ήδη ακουστεί πιο δυνατά οι Ν.Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Δ.Αβραμόπουλος αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ή ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Πάντως μέχρι την Τρίτη κανονικά θα έχουμε ορκωμοσία της τελευταίας κυβέρνησης Σαμαρά. Και λέμε "τελευταίας" γιατί ακόμα και ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειτι, τουλάχιστον υπό την ηγεσία του η ΝΔ να ξανακερδίσει εθνικές εκλογές...

Αυτή τη στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κατέχουν κυβερνητική θέση θα παραμείνουν, πλην, ίσως, του Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος έχει περάσει στην αντιβενιζελική γραμμή και εκδικητικά θέλει να τον καθαιρέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πιθανόν να έχουμε ως υπουργούς πολιτικά "μεγέθη" της τάξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και Πάρη Κουκουλόπουλου. Ο Ε.Βενιζέλος θέλει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών και ο Γιάννης Μιχελάκης να αλλάξει πόστο, ενώ υπό μετακίνηση είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Δημόιας Τάξης Ν.Δένδιας.

Υποψήφιοι για αποχώρηση από την κυβέρνηση παραμένουν οι υπουργοί Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης με πιθανότερο αντικαταστάση του τον Α.Λοβέρδο.

Τη θέση του κ. Αρβανιτόπουλου ίσως καταλάβει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει εντελώς η ηγεσία του Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάτι που σημαίνει ότι η θέση της υφυπουργού θα εξαρτηθεί από το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Σε οποιαδήποτε περίπτωση η κυβέρνηση αυτή θα αποτελέσει το ρέκβιεμ της διακυβέρνησης Α.Σαμαρά. Οι εθνικές εκλογές είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα προκηρυχθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2015...

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.