7 απλές στρατηγικές για φυσική ενεργειακή τόνωση

 Τα τρόφιμα αποτελούν το καύσιμο του οργανισμού μας. Ο οργανισμός μας αποδίδει ενεργειακά βάσει των ορθών ή μη διατροφικών μας επιλογών. Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρότυπο που οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας και της καταπολέμησης της κόπωσης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε αρκετά βήματα για να βελτιστοποιήσετε την νοητική και φυσική σας απόδοση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.


1. Διασφαλίστε ότι προσλαμβάνετε επαρκές σίδηρο

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την υπ’αριθμόν ένα διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Το σίδηρο είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, καταπολεμά το αίσθημα κόπωσης, και αυξάνει τη σωματική και νοητική αντοχή. Το σίδηρο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα – δίχως την κατάλληλη ποσότητα οξυγόνου ο οργανισμός σας θα εμφανίσει σημάδια κόπωσης. Οι γυναίκες θα πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερο σίδηρο εξαιτίας της εμμήνου ρύσεως όπως και τα μικρά παιδιά καθώς αναπτύσσεται ταχύτατα ο οργανισμός τους.

Εστιάστε στο να αποτελούν μέρος κάθε γεύματος τρόφιμα που είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σιδήρου. Το λάχανο, το σπανάκι, οι φακές, τα φασόλια, το σουσάμι, ο χυμός δαμάσκηνου, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το κόκκινο κρέας και το πετιμέζι αποτελούν τροφές που χαρακτηρίζονται ως καλές πηγές σιδήρου.

2. Σταματήστε ή περιορίστε κατά πολύ την πρόσληψη καφεϊνης

Πολλές φορές επιλέγουμε την κατανάλωση καφέ ως έναν τρόπο για να αυξήσουμε άμεσα τα επίπεδα ενέργειάς μας, αλλά ο καφές ως τονωτικό δημιουργεί μία τεχνητή αίσθηση ενέργειας η οποία τελικώς αφήνει ένα ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης. Η εξάρτηση από την καφεϊνη είναι ένα σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, και θα πρέπει να περιορίσετε την καθημερινή πρόσληψη σε ένα ή δύο φλιτζάνια την ημέρα, ή βέλτιστα να σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση καφέ.

3. Πίνετε άφθονο νερό

Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απολύτως απαραίτητη για τη βέλτιστη φυσική απόδοση. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε την ημέρα σας πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό ώστε να αναπληρώσετε τα υγρά που χάνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποφύγετε τους ζαχαρούχους χυμούς αναψυκτικών (σ.σ. pentapostagma.gr– του εμπορίου) και τα αναψυκτικά, καθώς και τους καφέδες και τα ενεργειακά ποτά – το νερό θα πρέπει να αποτελεί το ρόφημα που θα σας συντροφεύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας!!
4. Μην ξεχνάτε τα λιπαρά

Τα υγιεινά λιπαρά μπορούν να προσφέρουν ενέργεια. Τα λιπαρά βοηθούν στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχονται σε έτερα τρόφιμα που καταναλώνετε, συνεισφέροντας στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων. Επιπρόσθετα, τα λιπαρά συνεισφέρουν στη διατήρηση της αίσθησης κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αναζητήστε τα υγιεινά λιπαρά, που μπορείτε να «βρείτε» στο ελαιόλαδο, στο λάδι καρύδας, στα αβοκάντο, στους ωμούς ξηρούς καρπούς και στα λιπαρά ψάρια.

5. Καταναλώστε τροφές ολικής αλέσεως

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης επιβραδύνουν τη διαδικασία πέψης και οι θερμίδες τους καίγονται βραδύτερα από τα ραφιναρισμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα, παρέχοντας ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, θα λάβετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά καθώς τα τρόφιμα ολικής αλέσεως δεν θα έχουν απωλέσει τα «αρχικά τους θρεπτικά συστατικά» κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας. Επιλέξτε τροφές ολικής αλέσεως όπως βρώμη, κεχρί, κριθάρι, καφέ ρύζι, quinoa και σιτάρι ολικής αλέσεως.

6. Εξισορροπήστε την καθημερινή σας διατροφή

Μέσω της βέλτιστης εξισορρόπησης της καθημερινής πρόσληψης τροφίμων, θα διασφαλίσετε την βέλτιστη ενεργειακή απόδοση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα πλήρες σε ενεργειακή απόδοση πρωινό που περιλαμβάνει υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υγιεινά λιπαρά σας δίνουν τα απαραίτητα «καύσιμα» για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Καθώς ο μεταβολισμός σας επιβραδύνετε προτού ξαπλώσετε για το νυχτερινό ύπνο, είναι πολύ σημαντικό να τρώτε λιγότερες ποσότητες φαγητού. Διασφαλίστε ότι καταναλώνετε υγιεινά snacks καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας, όπως οι ωμοί ξηροί καρποί και τα φρούτα.

7. Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα από τοπικές αγορές


Όσο πιο φρέσκο είναι ένα προϊόν, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά έχει. Αγοράζοντας από τοπικές αγορές, θα ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που δαπανάται μεταξύ της συγκομιδής και της κατανάλωσης, και θα βελτιστοποιήσετε τη διατροφική αξία για τον οργανισμό σας.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.