ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΛΑ! ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ; ΠΛΗΡΩΣΕ ΦΟΡΟΥΣ – ΕΙΣΑΙ ΦΡΑΓΚΑΤΟΣ; ΑΠΑΛΑΣΣΕΣΑΙ…

Ιστορίες φορολογικής τρέλας – Χιλιάδες φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.300 ευρώ
 Aκόμη και οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια…
 Την ΔΕΥΤΕΡΑ λήγει η προθεσμία υποβολή φορολογικών δηλώσεων, ενώ όπως διαμηνύουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες φορολογούμενους καθώς δεν πρόκειται να δοθεί και νέα παράταση.


Ετσι, ενώ το taxisnet παίρνει “φωτιά” το ίδιο συμβαίνει και με την τσέπη χιλιάδων φορολογουμένων που ενώ το 2013 είχαν χαμηλά εισοδήματα, καλούνται να πληρώσουν φόρο 1.300 ευρώ.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», τις τελευταίες ημέρες με την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων χιλιάδες πολίτες, άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό και άλλοι σε μικρότερο, βρέθηκαν μπροστά σε έναν αναπάντεχο «φορολογικό Γολγοθά».

Πρώτοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα πιάστηκαν στη «θηλιά» της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι με τη νέα κλίμακα.
Νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, έτσι και έχουν κάνει λάθος και μέσα στο προηγούμενο έτος εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν τον χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια.

Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τις εξόφθαλμες αδικίες του φορολογικού συστήματος είναι πολλά.
Φορολογούμενοι με το ίδιο ακριβώς εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ ετησίως, θα έχουν διαφορετική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με το επάγγελμα ή την πηγή προέλευσης του εισοδήματος που θα δηλώσουν στην Εφορία.
Ειδικότερα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο (εφόσον φυσικά συγκεντρώσει αποδείξεις) 2.300 ευρώ.

Ο ίδιος φορολογούμενος αν δεν είχε επιλέξει τη μισθωτή εργασία, αλλά ήταν ελεύθερος επαγγελματίας, για το ίδιο ακριβώς ποσό των 20.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 5.200 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.860 ευρώ), δηλαδή συνολικά 8.060 ευρώ.

Ο παραλογισμός, ωστόσο, του φορολογικού συστήματος δεν τελειώνει εδώ.
Αν ο ίδιος φορολογούμενος συγκέντρωνε το εισόδημα των 20.000 ευρώ από ενοίκια, θα πλήρωνε φόρο 3.840 ευρώ συν προκαταβολή φόρου 55% (2.112 ευρώ), δηλαδή συνολικά 5.952 ευρώ.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση ενός ανέργου που, ενώ δηλώνει μηδενικό εισόδημα, είχε την «τύχη» ή μάλλον την «ατυχία» όσο δούλευε να είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή να είχε αποκτήσει ένα σπίτι;

Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα γλιτώσει τη φορολογική επιβάρυνση καθώς θα φορολογηθεί για το τεκμαρτό εισόδημα.
Δηλαδή, ένα υποτιθέμενο εισόδημα που προκύπτει λόγω του ότι έχει στην κατοχή του περιουσιακά στοιχεία.
Και πράγματι κάποιος χρειάζεται χρήματα για να τα συντηρήσει, αλλά ο νομοθέτης έχει πάει ένα βήμα παραπέρα: θεωρεί ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα ετησίως για να συντηρήσει ένα μικρομεσαίο αυτοκίνητο απ’ ό,τι ένα σπίτι.

Για παράδειγμα, άγαμος άνεργος με μηδενικό εισόδημα το 2013 ο οποίος διαθέτει ΙΧ 1.400 κυβικών και έχει κληρονομήσει και μένει σε κύρια κατοικία 70 τ.μ. θα φορολογηθεί με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ καθώς έχει τεκμαρτό εισόδημα λόγω του ότι είναι ανύπαντρος 3.000 ευρώ συν τεκμήριο σπιτιού 2.800 ευρώ συν το τεκμήριο του ΙΧ 5.200 ευρώ.
Ο φόρος που θα πληρώσει, με βάση τη νέα κλίμακα, είναι 320 ευρώ ενώ θα χρειαστεί να προσκομίσει υποχρεωτικά αποδείξεις 2.750 ευρώ.

Έτσι όμως και κάνει το λάθος και δεν δηλώσει αποδείξεις για το μηδενικό πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει συνολικά φόρο 925 ευρώ.

Τι γίνεται, ωστόσο, στην περίπτωση μισθωτού που, ενώ έχει 12.000 ευρώ πραγματικό ετήσιο εισόδημα, την ίδια στιγμή έχει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. και ένα αυτοκίνητο πενταετίας 1.600 ευρώ;

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντί να φορολογηθεί για τις 12.000 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα 13.900 ευρώ (τεκμήριο άγαμου 3.000 ευρώ συν τεκμήριο ΙΧ 6.400 ευρώ συν τεκμήριο κατοικίας 4.500 ευρώ).
Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ, δηλαδή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες.

bankingnews

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.