Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ "ΚΟΜΜΑΤΙ" ΨΩΜΙ Αναθέτουν την διαχείριση των υδρογονανθράκων σε ιδιωτική εταιρεία! - Aρχίζει η "μοιρασιά";

Oύτε καν σε ποιους θα δώσεις τα ενεργειακά κοιτάσματα της χωρας, προφανώς για ένα "κομμάτι" ψωμί, ενδιαφέρεται η κυβέρνηση Α.Σαμαρά, καθώς αντί να χρησιμοποιηθεί ο δημόσιος φορέας που ιδρύθηκε το 2011, θα προτιμηθεί ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" για να πραγματοποιησει τη "μοιρασιά". Φυσικά κάτι τέτοιο δημιουργεί ολλά ερωτήματα, και για την κατάληξη του ενεργειακού μας πλούτου αλλά και για το τίμημα εκμετάλευης.


Προφανώς στη κυβέρνηση επειδή δεν είναι σίγουροι για το πόσο θα μείνουν στην εξουσία, προτιμούν να παραδώσουν την διαχείριση των υδρογονανθράκων σε ιδιώτες ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μην μπορεί να παρέμβει, καθώς δεν θα την έχει αναλάβει ο επίσημος κρατικός φορέας.Πιθανότατα η κίνηση αυτή να είναι εμπνευσμένη από κάπου στο...εξωτερικό.

Σε ιδιώτες "μεσίτες" μεθοδεύει να δώσει η κυβέρνηση τη διαχείριση των διαγωνισμών για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τον δημόσιο φορέα που ιδρύθηκε το 2011 για τη διαφύλαξη των συμφερόντων του Δημοσίου. Όπως αποκαλύπτει η Εφημερίδα των Συντακτών, λίγες μέρες πριν αρχίσει ο μεγάλος γύρος παραχωρήσεων 20 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη, το ΥΠΕΚΑ σπεύδει να αναθέσει με "κλειστό" διαγωνισμό σε ιδιωτική εταιρεία ή "ένωση φυσικών ανθρώπων" τη μεγάλη δουλειά των πετρελαίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ είχε προκηρύξει από τις 27 Ιουνίου κλειστό διεθνή διαγωνισμό με σκοπό την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας η οποία όχι μόνο θα αναλάβει την όλη διαδικασία προετοιμασίας και υλοποίησης του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον γύρο παραχωρήσεων αλλά παράλληλα θα έχει και ενισχυμένο ρόλο ως προς την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου και αυτή καθεαυτή τη στελέχωση της δημόσιας Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Όπως αναφέρει η σχετική προκήρυξη, ο εν λόγω διαγωνισμός φέρει τον τίτλο "Προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών για την προώθηση της ανάπτυξης του εθνικού πλούτου" και πρόκειται να ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών στις 30 Ιουλίου 2014. Η αμοιβή της εταιρείας που θα μειοδοτήσει προϋπολογίζεται σε 772.357 ευρώ (950.000 με φπα), ενώ είναι άξιο αναφοράς πως ο σύμβουλος θα παρέχει υπηρεσίες στο Δημόσιο για περισσότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30/11/2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, προφανώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το χρονικό διάστημα συμπίπτει απόλυτα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ που προβλέπει πως ο γύρος παραχωρήσεων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2015 και μέχρι Ιούνιο-Ιούλιου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και η ανακήρυξη των αναδόχων.

Το ύψος της αμοιβής δε, είναι συμπτωματικά τόσο όσο υπολογίζουν να εισπράξουν το Δημόσιο και η νορβηγική PGS από την πώληση σεισμικών δεδομένων έκτασης 1.500 χλμ προς 500 ευρώ το χιλιόμετρο σε κάθε μία από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τα οικόπεδα.

Την εκτίμηση  πως η κυβέρνηση προτιμά να προσλάβει μια ιδιωτική "αντι-ΕΔΕΥ" αντι να βγάλει από τον πάγο τον δημόσιο φορέα που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό, ενισχύουν και οι όροι προκήρυξης για τη στελέχωση της εταιρείας συμβούλων που ουσιαστικά είναι "καρμπόν" με τις ανάγκες του δημοσίου φορέα.

Έτσι, η εταιρεία που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να έχει ακριβώς 20 άτομα προσωπικό, όσα δηλαδή προβλέπεται ότι θα προσληφθούν και στην ΕΔΕΥ, επιπλέον των 5 που θα αποσπαστούν από το δημόσιο.

Οπότε μην το ψάχνουμε, ο δημόσιος φορέας πάει στις...καλένδες και ένας ιδιωτικός ανεξέλεγκτος φορέας θα πάρει την θέση του για να μοιράσει τον πλούτο μας με αδιαφανή κριτήρια. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι αυτή η φαεινή ιδέα κατέβηκε από...μόνη της στα μυαλά των κυβερνώντων.Ιδιωτες σημαίνει ότι θα δώσουν τα κοιτάσματα όπου θέλουν αυτοί, αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος να μην αναλάβει ο κρατικός ήδη ιδρυθείς φορεας αφού το κόστος θα ήταν το ίδιο. Καμμια κυβερνηση δεν θα εχει δικαιοδοσία στις επιλογές των ιδιωτών, που θα "παίξουν" μπάλα με το δικο μας "πορτοφόλι"

Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει πως με βάση τους όρους του διαγωνισμού που δείχνουν να είναι φωτογραφικοί, η εταιρεία που θα προσληφθεί πρέπει να έχει κατ'ελάχιστο ετήσια έσοδα 1,5 εκατ ευρώ τα 3 τελευταία χρόνια και θετικά λειτουργικά κέρδη, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα να υποβάλει προσφορά κοινοπραξία φυσικών προσώπων ή joint Ventures , που σε αυτή την περίπτωση μπορούν να πληρούν τα κριτήρια σωρευτικά όλοι μαζί. Σε ποιον να απευθύνεται...άραγε;
 defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...