Νέα Παγκόσμια Αναταραχή: Οι Αναδυόμενες Οικονομίες Ανατολής και Δύσης απειλούν να βυθίσουν τον κόσμο στο χάος αναταραχη

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ο κόσμος γνώρισε μια άνευ προηγουμένου εποχή ειρήνης και ευημερίας. Το άνοιγμα των σχέσεων με την Κίνα και το «τέλος του Ψυχρού Πολέμου» οδήγησε σε μια παρατεταμένη περίοδο συνεργασίας μεταξύ ανατολής και δύσης, που ήταν πραγματικά μοναδική στα χρονικά της ιστορίας. Αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ουκρανία και η συντριβή του MH17 έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων τώρα είναι ακόμη χειρότερες από ό, τι ήταν κατά το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Επιπλέον, οι κατηγορίες των πέντε αξιωματικών του PLA για κατασκοπία στον κυβερνοχώρο και οι αιχμηρές διαφωνίες για τις εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (μεταξύ άλλων) έχουν κάνει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα να «πιάσουν πάτο», τουλάχιστον από το 1989. Έτσι, θα μπορούσε ο αναδυόμενος διαχωρισμός μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης, να μας βυθίσει σε μια περίοδο παγκόσμιου χάους; Και τι θα σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία;
Για όσο χρονικό διάστημα οι περισσότεροι Αμερικανοί θυμούνται, το δολάριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ ήταν συντριπτικά κυρίαρχα. Αλλά τώρα οι εξουσίες της ανατολής φαίνεται να είναι αποφασισμένες να σπάσουν αυτό το μονοπώλιο. Τέσσερα από τα έθνη BRICS (Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Βραζιλία) είναι στον κατάλογο με τις κορυφαίες δέκα μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη, και αρχίζουν να κάνουν κινήσεις για να ανεξαρτητοποιηθούν από τις ΗΠΑ με επίκεντρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του δυτικού κόσμου. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη εβδομάδα τα έθνη BRICS δημιούργησαν δύο νέα όργανα τα οποία προορίζονται να είναι εναλλακτικές λύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Έτσι, στην σύνοδο κορυφής τους, από τις 14 Ιουλίου έως 16, οι πέντε χώρες BRICS ανακοίνωσαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν ξεκάθαρα στην αύξηση της ισχύος τους στην παγκόσμια οικονομία. Ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, η οποία εδρεύει στη Σαγκάη, που θα προσφέρει χρηματοδότηση για αναπτυξιακά έργα στον αναδυόμενο κόσμο. Η τράπεζα θα ενεργεί ως εναλλακτική λύση για την DC της Ουάσιγκτον.. Οι χώρες BRICS δημιούργησαν επίσης μια ενδεχόμενη εναλλακτική ρύθμιση για μια σειρά από συμφωνίες στο νόμισμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να εξομαλυνθούν οι οικονομικές ανισορροπίες με τον υπόλοιπο κόσμο .Αυτό είναι κάτι που το ΔΝΤ κάνει τώρα.
Σαφώς, η ιδέα είναι η δημιουργία θεσμών και διαδικασιών για τη συμπλήρωση – και ίσως τελικά την αντικατάσταση – των λειτουργιών εκείνων οι οποίες διαχειρίζονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Και θα προέρχεται από πόρους που θα μπορούσαν να ελέγχουν μόνοι τους, χωρίς τις ενοχλητικές συνθήκες που η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ επιβάλει πάντα για τα δάνεια και τη παροχή της βοήθειά τους.
Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία προσπαθούν να τονίσουν τα δικά τους νομίσματα και να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου των ΗΠΑ ,τουλάχιστον όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Ακόμη και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, έχουν παραδεχθεί ότι το γιουάν Κίνας είναι « μια αυξανόμενη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία », και σύμφωνα με το CNBC , η χρήση του κινεζικού νομίσματος στο διεθνές εμπόριο αυξάνεται πολύ γρήγορα .
Από τις γερμανικές εταιρείες, το 23 τοις εκατό χρησιμοποιούν το γιουάν για να διευθετήσουν τις συναλλαγές τους, από 9 τοις εκατό το προηγούμενο έτος, ενώ η χρήση του στο Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε στο 58 τοις εκατό από 50 τοις εκατό και 17 τοις εκατό από 9 τοις εκατό στις ΗΠΑ.
Η χρήση του γιουάν μεταξύ των γαλλικών εταιρειών – μια νέα προσθήκη στην λίστα του τρέχοντος έτους – έφτασε το 26 τοις εκατό.
Και φυσικά η Ρωσία έχει επιδιώξει ενεργά μια «στρατηγική απο-δολαριοποίηση» εδώ και μήνες. Κάθε νέος γύρος οικονομικών κυρώσεων ωθεί τη Ρωσία ακόμη περισσότερο προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας από το δολάριο ΗΠΑ, και η Gazprom έχει εργαστεί σκληρά για να ωθήσει μεγάλους πελάτες να στραφούν από την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε δολάρια και να πληρώνουν σε ευρώ και άλλα νομίσματα.
Σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει οριστικά από την οικονομία των ΗΠΑ και το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Μόλις σήμερα μάθαμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να κάνει τη Ρωσία να εξαρτάται ολοένα και λιγότερο από τις αμερικανικές εταιρείες όπως η IBM και η Microsoft , καθώς οι τυχόν μελλοντικοί γύροι κυρώσεων είναι πιθανό να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.
Αλλά δυνητικά πολύ πιο ανησυχητικό για την οικονομία των ΗΠΑ, είναι η εντυπωσιακή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και της Κίνας. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα περιγράφουν αυτή την κατάσταση αυτό ως το «κρίσιμο σημείο» …
Μια μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν πέντε αξιωματικούς του PLA για εγκλήματα στον κυβερνοχώρο; το επόμενο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται νίκη επί των διαφορών του ΠΟΕ επί των τιμολογίων αυτοκινήτων και σπανίων γαιών. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες υπόσχονται διαρκή υποστήριξη για τους ασιάτες συμμάχους, και παράλληλα έχουν κινηθεί ανοιχτά για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα των κινεζικών εδαφικών διεκδικήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Εν τω μεταξύ, η Κίνα είναι απασχολημένη με αυτά τα γεγονότα . Τον περασμένο μήνα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια δαπανήθηκαν για την δημιουργία υποδομής άντλησης πετρελαίου στα χωρικά ύδατα της Κίνας όπως ισχυρίζεται το Βιετνάμ. Στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας , τα κινεζικά SU-27 μαχητικά αεροσκάφη έχουν έρθει σε απόσταση 100 ποδιών των ιαπωνικών αεροσκαφών.
Στην ετήσια συνάντηση της άμυνας των υπουργών της Ασίας ο υπουργός Άμυνας Chuck Hagel περιγράφει τη συμπεριφορά της Κίνας με λέξεις «αποσταθεροποιητική, μονομερείς ενέργειες» .Ο αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού του PLA, ο υπολοχαγός Gen . Wang Guanzhong, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για «ηγεμονισμό».
Το κλίμα βάρυνε, περισσότερο από τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα των σχέσεων των μεγάλων αυτών δυνάμεων. Το ερώτημα τώρα δεν είναι αν ένα «νέο είδος σχέσης» είναι προ των πυλών, αλλά, αν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν φθάσει σε ένα οριακό σημείο.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να νοιαστούν λιγότερο για το τι κάνει η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά για τους Κινέζους αυτό είναι μια πολύ, πολύ μεγάλη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, η Κίνα μόλις έστειλε ένα σκάφος επιτήρησης στη Χαβάη ως ένα αντίτιμο για το τι θεωρούν οι ΗΠΑ «πρόκληση».
Στα παλιά τα χρόνια, η Κίνα δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο. Αλλά η Κίνα κερδίζει την εμπιστοσύνη με την ίδια ταχύτητα που διευρύνεται το χάσμα μεταξύ του στρατού των ΗΠΑ και του στρατού της Κίνας.
Μακριά από την επέκταση των δυνατοτήτων του κινεζικού στρατού στον κυβερνοχώρο και του ηλεκτρονικού πολέμου, το Πεκίνο αυξάνει το μέγεθος του στόλου της, καθώς κάνει δοκιμές σε ένα πλήθος νέων πυραύλων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο την Πέμπτη.
Μια ετήσια έκθεση προς το Κογκρέσο για την εξέλιξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εκσυγχρονισμός που είχε εν μέρει οφείλεται στις αυξανόμενες εδαφικές διαφορές στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, καθώς και από την επιθυμία του Πεκίνου να επεκτείνει την παρουσία και την επιρροή του στο εξωτερικό.
Στην πραγματικότητα, η κινεζικός στρατός εχει γίνει τοσο ισχυρός που βλέπουμε τώρα τίτλους όπως αυτός στο The Week : «Η Κίνα πιστεύει ότι μπορεί να νικήσει την Αμερική στη μάχη».
Και ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, καθώς ο Πούτιν έχει εργαστεί σκληρά για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου. Οι Ρώσοι έχουν τώρα ένα «πέμπτης γενιάς» μαχητικό αεροσκάφος που υποτίθεται ότι είναι πολύ ανώτερο από το F-22 Raptor, και έχουν πυρηνικά υποβρύχια που είναι τόσο απίστευτα ήσυχο που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναφέρεται σε αυτά ως » μαύρες τρύπες «.
Αν η Ρωσία και η Κίνα παραμείνουν ενωμένες, είναι κάτι περισσότερο από ικανοί να παρέχουν ένα αντίβαρο της ισχύος των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο.
Αλλά ακόμη και αν η στρατιωτική σύγκρουση δεν είναι στο άμεσο μέλλον μας, η διακοπή των σχέσεων μεταξύ ανατολής και δύσης θα μπορούσε να έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Με τα χρόνια, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αναπτύξει μια πολύ συμβιωτική σχέση που τροφοδοτεί ένα τεράστιο ποσό της οικονομικής δραστηριότητας σε όλο τον πλανήτη. Κάθε χρόνο, σπαταλάμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά προϊόντων από τους Κινέζους. Απλά φανταστείτε πως θα ήταν τα καταστήματά αν σταματούσε να πουλάμε ότι αναγράφει «made in China» έξω από αυτά.
Η Κίνα έχει γίνει μια εξαιρετικά πλούσια χώρα και επέτρεψε στους Αμερικανούς μια μαζική άνοδος στο βιοτικό τους επίπεδο που τροφοδοτείται από ολοένα αυξανόμενες ποσότητες του χρέους.
Έτσι τι συμβαίνει εάν αυτή η σχέση αρχίζει να χαλάει;
Χωρίς αμφιβολία, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε παγκόσμιο χάος.
Hellasforce.com

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.