" ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ "

Τι είναι βότανο;
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης, «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο…». Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο παραπάνω ορισμός περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία φυτών με πολλαπλές χρήσεις που αφορούν τροφή, θεραπευτικά σκευάσματα, ποτά, τσάι, αρωματοποιία, καλλυντικά. Τους τελευταίους αιώνες η έννοια βότανο, περιορίστηκε στενά σε κάποια συγκεκριμένα φυτά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν είτε ως θεραπευτικά ροφήματα είτε ως καταπλάσματα είτε ως πρώτη ύλη για τη δημώδη ιατρική και τη σύγχρονη φαρμακολογία.


Τα βότανα ως θεραπευτική τροφή Η σύγχρονη διάκριση των φυτών σε βότανα, λαχανικά, χόρτα και φρούτα είναι μια επινόηση των τελευταίων αιώνων. Για τους αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους, Άραβες, Κινέζους, Ινδούς, ακόμα και για τον άνθρωπο του Μεσαίωνα, όλα τα παραπάνω επιδρούν θεραπευτικά ή εξισορροπητικά στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα κι όταν καταναλώνονται καθημερινά ως τροφές. Άλλωστε η Κρητική, κυρίως, διατροφή συμπεριλαμβάνει στο καθημερινό διαιτολόγιό της μια σειρά τροφών τα οποία αντιμετωπίζει ως «βότανα της κουζίνας», αφού επιδρούν στον οργανισμό μέσω της καθημερινής διατροφής.

Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από αρχαία ελληνικά κείμενα αποδεικνύουν ότι πολλά μαγειρικά χόρτα, λαχανικά, φρούτα και βότανα είναι θεραπευτικές τροφές ευρείας δράσης. Όπως, η συμβουλή του Ησίοδου προς τους Αθηναίους: «Να φας τσουκνίδα για να προστατευθείς από όλες τις ασθένειες του έτους». Αιώνες μετά ο J.Evelyn το 1699 έγραφε: «Είναι γνωστές οι αρετές της στο να αναζωογονεί τους υποχονδριακούς και να φτιάχνει τη διάθεση εκείνων που μελετούν σκληρά…» και αναφέρεται στην αποράντζα (borago) η οποία τρώγεται ωμή στις σαλάτες. Με επιστέγασμα τη λίστα του Καρλομάγνου (800 μ.Χ.), η οποία περιλαμβάνει σημαντικότατα αρωματικά φυτά τα οποία διέταξε να καλλιεργούνται στους βασιλικούς κήπους και τους έδωσε τον ορισμό «Ο φίλος του γιατρού και η δόξα του μάγειρα».

Βότανο, η φυσική επιλογή;Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περίπου 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το βότανο ως θεραπευτική αγωγή για διάφορες ασθένειες και παθήσεις. Η βοτανική ιατρική είναι το κύριο συστατικό σε όλες ανεξαίρετα τις τοπικές, παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους και κοινό στοιχείο της ομοιοπαθητικής, της Ayurveda, της Ανατολίτικης ιατρικής και πολλών άλλων εναλλακτικών θεραπευτικών μεθόδων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι από τα 119 φάρμακα που εξάγονται σήμερα από φυτά, το 74% από αυτά χρησιμοποιούνται από τη μοντέρνα ιατρική με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως βότανα. Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες βρίσκονται σε μια συνεχή αναζήτηση πιθανών φαρμακευτικών ιδιοτήτων φυτών και βοτάνων από ολόκληρο τον κόσμο.


Συλλογή βοτάνωνΗ συλλογή των βοτάνων είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία και επηρεάζει άμεσα τη χημική σύστασή τους, άρα και τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Πάντοτε ο τρόπος συλλογής των βοτάνων εξαρτάται από το μέρος του φυτού που επιθυμούμε να πάρουμε.
• Ποτέ μη συλλέγετε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ αυτές που χρειάζεστε.
• Τα φύλλα συλλέγονται πριν το φυτό ανθίσει, γιατί διαφορετικά χάνουν μέρος από το άρωμά τους. Οι σπόροι και οι βλαστοί αφού ανθίσει το φυτό.
• Τα αρωματικά φυτά πρέπει να μαζεύονται κατά τη διάρκεια του πρωινού (νωρίς το πρωί, εφόσον δεν υπάρχει υγρασία). Δεν μαζεύουμε ποτέ τα βότανα όταν βρέχει. Διαλέξτε μια ξηρή ημέρα.
• Μην ξεπατώνετε ποτέ τα βότανα. Μ’ ένα κοφτερό ψαλίδι κόψτε όσο σας χρειάζεται προσεκτικά έτσι ώστε να ξαναβλαστήσουν. Εκτός αν επιθυμείτε να συλλέξετε τις ρίζες του φυτού. Οι ρίζες συλλέγονται το φθινόπωρο, όταν το φυτό έχει σταματήσει τη μεγάλη παραγωγή φύλλων και ανθών.

Αποξήρανση βοτάνωνΟ πλέον συνηθισμένος τρόπος συντήρησης των βοτάνων είναι η αποξήρανση. Μερικά από τα καταλληλότερα βότανα για να τα αποξηράνετε, είναι η μαντζουράνα, η ρίγανη, το φασκόμηλο, η μέντα, η δάφνη, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Τα φυλλώδη βότανα, όπως ο βασιλικός, δυστυχώς τείνουν να χάνουν πολύ από τη γεύση και το χρώμα τους με την αποξήρανση. Η πιο απλή μέθοδος αποξήρανσης είναι να φτιάξετε μικρά, χαλαρά μπουκετάκια με τα βότανα και να τα κρεμάσετε ανάποδα σε μέρος που αερίζεται. Τα μπουκετάκια πρέπει να είναι μικρά, διαφορετικά ο αέρας δεν κυκλοφορεί ανάμεσα στο φύλλωμα και δεν είναι αρκετός για να αποξηράνει το κέντρο τους. Σκεπάστε με τουλουπάνι ή ένα λεπτό πανί για να μην γεμίσουν σκόνη. Η ξήρανση στα βότανα πρέπει να γίνεται σ’ ένα μέρος όπου η θερμοκρασία παραμένει σταθερή, ξηρή, ζεστή και με τον αέρα να «κυκλοφορεί» ώστε να αποφευχθεί η συγκέντρωση υγρασίας. Όσο πιο σύντομα γίνεται η ξήρανση, το αποτέλεσμα θα είναι σαφώς καλύτερο. Αποφύγετε τελείως την ξήρανση στον ήλιο, γιατί θα χάσουν το άρωμά και το χρώμα τους. Η θερμοκρασία στο δωμάτιο ξήρανσης πρέπει να είναι μεταξύ 20-31 Κελσίου.


Τα άνθη των φυτών αποξηραίνονται ολόκληρα. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αποξηρανθούν εξαρτάται πάντα από το βότανο. Τα πιο λεπτεπίλεπτα βότανα χρειάζονται 3-4 ημέρες, ενώ τα πιο ανθεκτικά (σκληρά), όπως το θυμάρι, η ρίγανη και το δεντρολίβανο, μπορεί να χρειαστούν 6-8 ημέρες. Μόλις αποξηρανθούν, αφαιρέστε τα φύλλα από τα κοτσάνια και τοποθετήστε τα σε αεροστεγή δοχεία. Πάντα να φυλάτε τα αποξηραμένα βότανα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, καθώς η ζέστη και το φως εξαφανίζουν γρήγορα τα αρωματικά χαρακτηριστικά τους. Η καλύτερη εποχή για να χρησιμοποιήσετε τα αποξηραμένα βότανα είναι εντός 6 μηνών από την αποξήρανσή τους. Μετά από τους 12 μήνες, αρχίζουν να χάνουν τα αρώματά τους.
Δρυς βελανιδιά το ιερό δέντρο των Δρυίδων
Tόσο μεγάλη ήταν η πίστη των Δρυίδων στη δύναμη του ιερού δέντρου που έλεγαν ότι:
"αρκεί να μείνει κάποιος στην σκιά του ιερού δέντρου για θα γιατρευτεί"


Oι Δρυίδες πίστευαν πως ότι φυτρώνει πάνω στην βελανιδιά έχει σταλεί από τον ουρανό.

Πίστευαν ότι είναι ένα δέντρο θεϊκό και για αυτό κατά την διάρκεια των τελετών τους στεφάνωναν το κεφάλι τους με στεφάνια καμωμένα από φύλλα και κλαριά βελανιδιάς έτρωγαν πολύ συχνά βελανίδια γιατί πίστευαν πως τρώγοντας βελανίδια διεύρυναν την σοφία και το πνεύμα τους.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει ότι τα βότανα διαθέτουν μαγικές ιδιότητες και σχεδόν όλοι οι λαοί χρησιμοποιούσαν τα μαγικά βότανα από τα πολύ παλιά χρόνια.
τα χρησιμοποιούσαν σε φυλαχτά που φορούσαν πάνω τους
τα τοποθετούσαν στην εξόπορτά τους
στο παράθυρο
στο κρεβάτι
τα χρησιμοποιούσαν για να τους προστατεύουν
από τα μάγια
από τους δαίμονες
από τους εφιάλτες
και το βασικότερο
από τις αρρώστιες. Oι Αγγλοσάξονες,λόγου χάρη,είχαν εννέα μαγικά βότανα που τα χρησιμοποιούσαν ενάντια σε κάθε κακό και με τα οποία παρασκεύαζαν μια μαγική αλοιφή που θεωρούσαν ότι θεράπευε κάθε αρρώστια και πληγή.
Εξ άλλου μην ξεχνάμε ότι και στις μέρες μας σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας πολλοί άνθρωποι τοποθετούν στην εξώπορτα του σπιτιού τους την παραμονή της πρωτοχρονιάς την γνωστή μας κρεμμύδα.
Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ένας από τους δύο γονείς της οικογένειας παίρνει την κρεμμύδα στα χέρια του την ακουμπά ελαφριά τα κεφάλια όλων των μελών της οικογένειας και ξυπνώντας τους με αυτόν τον τρόπο όλοι μαζί κρεμούν την κρεμμύδα στην εξώπορτα την κρεμμύδα την χρησιμοποιούσαν και την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κερδίσουν την εύνοια της τύχης οι δε αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τους προστάτευε...
από κάθε καταστροφή
από κάθε κακό
από βασκανίες
από αρρώστιες
ακόμα και για τον Πυθαγόρα λένε.....
Ότι κρέμαγε σαν σύμβολο αναγέννησης και καλής υγείας την κρεμμύδα στην εξώπορτά του και όλα αυτά γιατί αυτός ο περίεργος βολβός ακόμα και όταν είναι ξεχασμένος κάπου σε κάποια γωνιά του σπιτιού,θα βγάλει φύλλα και έτσι θα ξαναρχίσει τον αέναο κύκλο της ζωής.

Βλέποντας λοιπόν ο κόσμος αυτή την μεγάλη ζωτική δύναμη της κρεμμύδας, πίστευε ότι είχε και την δύναμη να τους την μεταδώσει, άλλα βότανα τώρα τα έβραζαν για να φτιάξουν μαγικά προστατευτικά φίλτρα τα οποία τα έπιναν πίστευαν πάλι πως το μάραθο προστάτευε από την μαύρη μαγεία το κρεμούσαν από τα δοκάρια της οροφής στις 24 Ιουνίου την παραμονή της γιορτής του Άι-Γιάννη για να τους φέρει τύχη και έβαζαν τους σπόρους του στις κλειδαριές σπιτιών που τα νόμιζαν στοιχειωμένα για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Η δε αψιθιά ήταν ένα από τα αγαπημένα μαγικά βότανα διότι πίστευαν ότι επέτρεπε στους ανθρώπους "να δουν το μέλλον" έτσι παρατηρούμε ότι  σε κάθε παράδοση υπάρχει ένα πλήθος εθίμων.Έθιμα που έχουν να κάνουν με τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, έθιμα που έχουν να κάνουν με τη συλλογή την αποθήκευση και την χρήση των βοτάνων.

Βλέπουμε τους Δρυίδες ξυπόλυτους ντυμένους με το μακρύ λινό τους ένδυμα με το χρυσό δρεπάνι τους γεμάτοι σεβασμό να κόβουν με ευλάβεια τα πολύτιμα φυτά καθώς ορισμένα από αυτά τα πολύτιμα βότανα δεν πρέπει να κόβονται με σιδερένιο εργαλείο, βλέπουμε εμπειρικούς γιατρούς, μάγους και θεραπευτές να κόβουν τα πολύτιμα βότανά τους μόνο

με το αριστερό τους χέρι και  χωρίς ποτέ να κοιτούν προς την πλευρά που φυσά ο άνεμος ούτε ποτέ να στρέφουν το πρόσωπό τους προς τα πίσω, να μιλούν με τα φυτά τους και αν κάποιο πέφτει στο έδαφος δεν σκύβουν να το σηκώσουν γιατί η ευεργετική του δύναμη είχε πια ξαναεπιστρέψει στην Γη.


 ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ
Φυτό με μεγάλη χρήση ως φαρμακευτικό παρασκεύασμα και ως εκ τούτου με ιδιαίτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον.
Το τσάι της βοηθάει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Έχει ιδιότητες κατά της επιληψίας (ελαφριάς μορφής), της υστερίας ενώ έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις παραλύσεων, καούρας και τυμπανισμού.Η ρίζα της είναι αντισπασμωδική και κατά του λόξυγκα.
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Καλλωπιστικό φυτό, με θαυμάσια μυρωδιά και εύκολη καλλιέργεια. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά έχει και εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού είναι αξιόλογο αντισπασμωδικό, και καταπραΰνει επίσης τους πόνους της κοιλιάς. Είναι τονωτικό και διουρητικό, κατά της ζαλάδας της νευρικής ημικρανίας και του πονοκεφάλου. Βασιλικός σε σκόνη με εισπνοή από τη μύτη βοηθά σε περιπτώσεις κρυολογήματος. Με κρασί έχει εξαιρετικές τονωτικές και χωνευτικές ιδιότητες. Βοηθά στην παραγωγή γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Ο βασιλικός τονώνει την αναπνοή, ενώ με λάδι σαν σαλάτα βοηθάει κατά της δυσκοιλιότητας.


ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ
Το γνωστό σε όλους μας γαιδουράγκαθο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως εφιδρωτικές, χολαγωγές, διουρητικές, τονωτικές, κατά των κολικών, της δυσεντερίας και της υπότασης. Έχει ευεργετική επίδραση στο ήπαρ ενισχύοντας την δημιουργία νέων κυττάρων, ενώ με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καταπολεμά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Χρησιμοποιείται ακόμη για την παραγωγή γάλακτος κατά την διάρκεια του θηλασμού αλλά και κατά της ψωρίασης.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
Φυτό πολύ γνωστό στην χώρα μας λόγω της ευρείας χρήσης του κυρίως στην παραγωγή του τσίπουρου και του ούζου.
Περιέχει ρητίνη, στεραρίνη, χλωροφύλλη, λάδι και ασβέστιο. Έχει θερμαντικές, διουρητικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, βοηθάει την πέψη, δρά ευεργετικά στο ήπαρ και το πάγκρεας, ενώ τονώνει και το κυκλοφοριακό. Χρησιμοποιείται ακόμη κατά των σπασμών του εντέρου και του στομάχου, κατά του άσθματος και του βήχα, και σε ενοχλήσεις του αναπνευστικού.


ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ
Φυτό αυτοφυές γνωστό ως γλυκόριζα η λεία.
Η γλυκόριζα είναι μαλακτικό κατά του βήχα με γεύση γλυκόπικρη. Είναι διουρητική και ευεργετική στο στήθος, στο κρυολόγημα, στην πνευμονία και τον πλευρίτη. Βοηθά στις παθήσεις του στομάχου, στους ρευματισμούς, ακόμη και στο διαβήτη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα συστατικά που περιέχει η γλυκόριζα θεραπεύουν και τα έλκη.
Στην Ελλάδα το συναντάμαι κυρίως στην Μακεδονία.

ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Αρωματικός θάμνος γνωστός στους Αρχαίους Ελληνες που τον χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και γιορτές σαν θυμίαμα.Βοηθά στην καταπολέμηση των παθήσεων του στομάχου, της χρόνιας χολοκυστίτιδας και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Σκόνη των φύλλων του, συντελεί στην επούλωση των πληγών και είναι αντισηπτική. Θεωρείται κατάλληλο για την καταπολέμηση των νευρικών πονοκεφάλων και είναι αντισπασμωδικό. Το δενδρολίβανο είναι κατά των παραλύσεων και των νευρικών παθήσεων. Πλύσεις με δενδρολίβανο, βοηθούν στην καταπολέμηση των δερματικών παθήσεων ενώ πλύσεις στο τριχωτό της κεφαλής, βοηθούν στην τριχοφυΐα. Τα άνθη και τα φύλλα του δενδρολίβανου, δρούν κατά του άσθματος, κατά του κοκκίτη, και της γρίπης.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Φυτό αρωματικό και φαρμακευτικό με αιθέριο έλαιο που θεωρείται σπουδαίο αντισηπτικό και αντιβιοτικό.Ο ευκάλυπτος έχει αντισηπτικές ιδιότητες στους πνεύμονες, αντιπυρετικές ενώ χρησιμοποιείται και ως αντισπασμωδικό στις περιπτώσεις του βήχα των φυματικών. Ανοίγει την όρεξη βοηθά στη δυσπεψία, και επίσης στην επούλωση των πληγών.


ΛΕΒΑΝΤΑ
Φυτό αρωματικό γνωστό από την αρχαιότητα στους Έλληνες που το χρησιμοποιούσαν σε δερματικές παθήσεις. Έχει όμως και τονωτικές, διουρητικές, αντισπασμωδικές, και αντισηπτικές ιδιότητες και δράση κατά της διάρροιας, κατά του άσθματος, του βήχα της γρίπης και της καταρροής. Αποτελεί καταπραυντικό για το στομάχι και το νευρικό σύστημα και βοηθάει στην καταπολέμηση της αυπνίας, του στρές, και της ημικρανίας.


ΛΕΜΟΝΙ
Θεωρείται ως ευλογημένος καρπός μια και περιέχει σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, ενώ χρησιμοποιείται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Είναι αντιπυρετικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος διώχνοντας τις τοξίνες ενώ με συνεχή χρήση βοηθάει στην καταπολέμηση της χοληστερίνης. Μπορεί να σταματήσει τις αιμορραγίες και είναι καλό φάρμακο στις περιπτώσεις γάγγραινας. Μερικοί πιστεύουν ότι το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει και στις περιπτώσεις της αϋπνίας. Χυμός λεμονιού με μέλι, κανέλλα και ζεστό νερό, πιστεύεται ότι βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης.


ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ
Είναι γνωστή με τις ονομασίες, μελισσόχορτο, αγριομέλισσα, και μελισσοβότανο και στην αρχαία Ελλάδα ήταν αφιερωμένο στην θεά Αρτεμη. Έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες και άρωμα που θυμίζει έντονα λεμόνι.
Συνιστάται για το κρυολόγημα, την κατάθλιψη, τη δυσπεψία, τον πυρετό, τους κολικούς, την αϋπνία, τις ημικρανίες, τη νευραλγία, και τη νευρασθένεια. Πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες κατά της γήρανσης και ότι θεραπεύει την ανικανότητα. Πιστεύεται επίσης, ότι έχει αποτελεσματική δράση κατά του ίκτερου. Έχει αντιμικροβιακή και αντισπασμωδική δράση και συμβάλλει στην ανακούφιση από τους πόνους των δοντιών και των αυτιών.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
Καρπός πλούσιος σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες που έχει ουσιαστική δράση στην πρόληψη διαφόρων ασθενείων.
Το αφέψημα απο τα φύλλα και τα λουλούδια της πορτοκαλιάς, όπως και της νεραντζιάς έχουν δράση αντισπασμωδική, εφιδρωτική, κατά του βήχα και του πονοκέφαλου. Το αφέψημα απο τα πέταλα του άνθους της πορτοκαλιάς, καταπραΰνουν το νευρικό σύστημα. Για τον χυμό του πορτοκαλιού πιστεύεται ότι βοηθά στη θεραπεία της ουλίτιδας, ενώ χάρη στη βιταμίνη C έχει δράση κατά του σκορβούτου. Ο φλοιός του πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη, και είναι πολύ ευεργετικός για την δυσκοιλιότητα.

ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Φυτό με έντονο άρωμα, γνωστό και στους αρχαίους Ελληνες, που καλλιεργείται για τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες του και καταναλώνεται ως αφέψημα και καρύκευμα.
Τα φύλλα του έχουν τονωτικές, αντισηπτικές , αποχρεμπτικές και σπασμολυτικές ιδιότητες. Το φασκόμηλο με τη μορφή αφεψήματος είναι ιδανικό για την θεραπευτική του στόματος σε περίπτωση τραυματισμών , φαρυγγίτιδας και ουλίτιδας. . Δρά αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών και των εμπύρετων καταστάσεων. Το αιθέριο του έλαιο, έχει εξαιρετικά δυναμωτικές ιδιότητες. Κατά της ατονίας του στομάχου. Βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης ενώ είναι κατά της δυσμηνόρροιας. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Πασίγνωστο και πολύτιμο θεραπευτικό φυτό που βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του ανθρώπινου οργανισμού.Είναι αντισπασμωδικό, χαλαρωτικό, διουρητικό, απολυμαντικό, και βοηθάει στις παθήσεις του στομάχου. Δρά αποτελεσματικά κατά του κρυολογήματος, των κολικών, του έλκους και καταπραϋντικά στις περιπτώσεις φλογώσεων. Είναι επίσης τονωτικό, χωνευτικό, ενισχύει την όρεξη και είναι κατά της δυσκοιλιότητας και της αεροφαγίας. Καταπραΰνει σε περιπτώσεις νευρικών πονοκεφάλων και βοηθά στη δυσμηνόρροια. Παλιότερα, πίστευαν ότι βοηθούσε τις εγκύους για να έχουν μία εύκολη γέννα.


Ζοχαδόχορτο

Τα τρυφερά φύλλα του τρώγονται ωμά σε σαλάτα ή πάνω σε βουτυρωμένες φέτες ψωμιού. Όσο περνά η εποχή τα φύλλα του γίνονται δηλητηριώδη και δεν τρώγονται παρά μόνο αν βραστούν σε μεγάλη ποσότητα νερού.

Οι ρίζες σε τσάι --50 γρ. σε ένα λίτρο --μπορούν να χρησ/θούν για τις αιμορροΐδες.DSC00094.JPG

Τα βολβίδια ,όταν τα βράσουμε σε λίγο νερό και τα περιχύσουμε με λιωμένο βούτυρο ,αποτελούν ένα πιάτο σπάνιας και εκλεπτυσμένης νοστιμιάς.

Για το Γαληνό, το φυτό διαλύει και τους πιο σκληρούς κάλους και μαλακώνει τα πιο σκληρά νύχια.

Είναι από τα πρώτα λουλούδια που προαναγγέλλουν την άνοιξη.

Κρινάκια του βουνού ,κρόκος των βουνών της Κρήτης ,του Σίμπερ



Τα στίγματα του κρόκου ή ζαφορά ή το σαφράν, χρησ/νται στην Ιατρική, στην μαγειρική και στη χρωματουργία.Πολλά τυριά και ζυμαρικά οφείλουν το χρώμα τους στον κρόκο. Σε ένα διάλυμα που περιέχει ένα μέρος ζαφορά και 100.000 μέρη νερού ,το χρώμα εξακολουθεί να παραμένει κίτρινο. Για να συμπληρωθεί ένα κιλό ζαφορά ,χρειάζεται να μαζέψουμε 140.000 άνθη κρόκου.

Σε καρύκευμα ο κρόκος είναι αφροδισιακός,εμμηναγωγός, εκτρωτικός,διουρητικός, ορεκτικός, χωνευτικός, τονωτικός και μαλακτικός,
 
Υπό μορφή σιροπιού σε εντριβές ανακουφίζει τα ούλα. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι τον χρησ/σαν σε πολλές και διάφορες φλεγμονές.

Ο ήμερος κρόκος καλλιεργείται στην Κοζάνη στο χωριό Κρόκος.

Αναφορά σε καλλιέργεια κρόκου έχουμε από το 2.300 πχ.Στην Αργοναυτική εκστρατεία ,η Μήδεια δίνει στον Ιάσονα χυμό κρόκου για να προστατευθεί από την πύρινη ανάσα των ταύρων που προστάτευαν το χρυσόμαλλο δέρας.


Ιεροβότανο

Το θεωρούσαν φάρμακο αντιυστερικό και για τη στειρότητα. Το φυτό λέγεται ότι καθαρίζει το αίμα και καταπραΰνει τις ρευματικές εξάρσεις.

Σε περιπτώσεις πνευμονίας ή βρογχίτιδας ,η κατανάλωση του φυτού προκαλεί μεγάλες εφιδρώσεις που ανακουφίζουν τον άρρωστο.


Αποφαίνεται ακόμη στομαχικό και τονωτικό

Δάφνη
Γνωστό φυτό της Μεσογείου, τα φύλλα του οποίου νοστιμίζουν σάλτσες, ψαρικά, κρέατα και όσπρια. Με δάφνινα στεφάνια αντάμοιβαν τους Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα.  Το εκχύλισμα της δάφνης καταπολεμά τα φουσκώματα, ανοίγει την όρεξη και τονώνει τα τεμπέλικα στομάχια. Αντισηπτική, είναι πολύτιμη για το συνάχι και τη βρογχίτιδα. Το δαφνέλαιο είναι κατάλληλο για τους ρευματισμούς.


Δίκταμος
Από τα χαρακτηριστικά φυτά της Κρήτης και από τα αγαπημένα βότανα των Κρητικών, οι οποίοι το χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν το συνάχι, τη γρίπη, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές, τους ρευματισμούς κλπ. Σε εξωτερική χρήση βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και εξάλειψη των μωλώπων. Στη Μινωϊκή εποχή είχε τιμητική θέση αφού θεωρούνταν το πολυτιμότερο βότανο.

Δυόσμος
Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, της ναυτίας, του λόξυγκα και υποβοήθηση στην πέψη. Επίσης προσφέρει πολλά κατά της νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της: αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται αρκετά ως μυρωδικό σε κεφτέδες, καλλιτσούνια, μυζηθρόπιτες, σάλτσες κλπ.


Θυμάρι
Εξαιρετικό φυτό και από τα καλύτερα αντισηπτικά και τονωτικά βότανα.  Το εκχύλισμά του μπορεί να προλάβει το κρύωμα, ρίχνει τον πυρετό, καταπολεμά τη γρίπη, τις εντερικές διαταραχές και δερματικές λοιμώξεις. Αντισπασμωδικό των πεπτικών οδών, διευκολύνει την πέψη, ηρεμεί τις νευρικές συσπάσεις του στομάχου και του εντέρου. Δεν συνιστάται η χρήση του από υπερτασικούς γιατί ανεβάζει την αρτηριακή πίεση. Στην μαγειρική θεωρείται από τα καλύτερα μυρωδικά για το ψητό κρέας.


Μέντα
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες. Περιέχει μια δροσιστική ουσία, τη μενθόλη.  Είναι εξαιρετικά αντισηπτική, καταπολεμά το συνάχι τη γρίπη και τον πονόλαιμο. Είναι  επίσης χωνευτική, ηρεμιστική σε μικρή δόση και αφροδισιακή σε μεγάλες δόσεις. Τα αιθέρια έλαια από από αυτά τα φυτά έχουν εξαιρετική αξία στον αρωματισμό αρκετών προϊόντων (οδοντόπαστες, τσίχλες κ.λπ.)



Μαϊντανός
Από τα πιο αγαπημένα για την κουζίνα μας αρωματικά φυτά, γνωστό από την αρχαιότητα οπότε και χρησιμοποιούνταν σαν καρύκευμα και σαν φάρμακο. Ισχυρό διουρητικό, πολύτιμο σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, πρηξίματος ποδιών και χεριών. Χρήσιμος κατά της κυτταρίτιδας. Φυτό, εξαιρετικό ως τονωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα φύλλα οι μίσχοι και η ρίζα, σε πολτοποιημένη κατάσταση και σε τοπική χρήση καταπραΰνουν τον πόνο και τη φαγούρα από τσιμπήματα εντόμων. Έχει τη φήμη ότι δίνει πιο φωτεινό δέρμα και εξαλείφει τους σκούρους λεκέδες του δέρματος.



Πράσο
Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις πολυάριθμες ευεργετικές ιδιότητες του φυτού αυτού. Σήμερα το πράσο είναι γνωστό διουρητικό, χρησιμοποιείται κατά του πρηξίματος ποδιών και χεριών και  της κυτταρίτιδας. Πολύτιμο κατά της κατακράτησης υγρών της κόπωσης και της κομάρας. Το πράσο μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους. Επίσης προστίθεται με άλλα χορταρικά στις χορτόπιτες.



Ρίγανη
Η ρίγανη διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Καλό δυναμωτικό και  φίλος για τους πνεύμονες βοηθά στις χρόνιες βρογχίτιδες. Εχει διεργετικές ιδιότητες και βοηθά άτομα που υποφέρουν από κόπωση.Εξαιρετικό μυρωδικό χρησιμοποιείται σε πολλές σάλτσες και σαλάτες – ιδίως στη χωριάτικη-. Αρωματίζει ευχάριστα κρέατα, ψάρια, τηγανητές πατάτες, φέτα.


Σέλινο
Στην αρχαιότητα σαν στεφάνι αντάμειβε τους νικητές της Νεμέας. Το σέλινο είναι πολύτιμο στις δίαιτες αδυνατίσματος. Ευεργετικό στο συκώτι, νεφρά και καρδιά. Μπορούμε να το καταναλώνουμε καθημερινά υπό μορφή αφεψήματος. Η φήμη του είναι μεγάλη ως άριστο αφροδισιακό. Χρησιμοποιούμενο στη μαγειρική ανοίγει την όρεξη και προσδίδει ευχάριστη γεύση στα ψάρια, σούπες, φρικασέ.


Σκόρδο
Ο βολβός του σκόρδου αποτελείται από σκελίδες και περιέχει αιθέριο έλαιο με έντονη οσμή και καυτερή γεύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη τη μεσογειακή μαγειρική και γαστρονομία. Αντισηπτικό, καταπολεμά τις μολύνσεις και τα παράσιτα των εντέρων. Ορεκτικό, βοηθά στη χώνεψη και στη δυσκοιλιότητα. Ευεργετικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης. Σε εξωτερική χρήση, καταπραΰνει τις φλεγμονές των αρθρώσεων και τους ρευματισμούς.


Ταραξάκο
Πικρόχορτο, το οποίο διεγείρει της εκκρίσεις της χολής, τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα το ζαχαροδιαβήτη και τη χοληστερίνη. Διουρητικό, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Θεωρείται εξαιρετικό για την πρόληψη και ήπια αντιμετώπιση των ρευματισμών και της κόπωσης του οργανισμού. Στη γαστρονομία χρησιμοποιείται ως σαλάτα ωμό ή βρασμένο, με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.


Τσουκνίδα
Γνωστό σε όλους μας – κυρίως λόγω της φαγούρας που μας προκαλεί το δηλητήριό της – φυτό των αγρών και των εγκαταλειμμένων κήπων.  Όμως αυτό το ανεπιθύμητο χόρτο είναι στην ουσία από τα πολυτιμότερα στον άνθρωπο, γνωστό από την αρχαιότητα. Το αφέψημα από φύλα τσουκνίδας συνίσταται ως διουρητικό και καθαρτικό. Πολύ αναζωογονητική, διαθέτει ιδιότητες κατά της κόπωσης και του άγχους. Το κατάπλασμα από πολτοποιημένα φύλλα τσουκνίδας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των τραυμάτων.
Ενδεικτικές χρήσεις βοτάνων και αρωματικών φυτών
Αλόη βέρα: για έκζεμα, ζάχαρο, δυνάμωμα μαλλιών.
Αρχαγγελική: τονωτική αναιμία, ευστόμαχη, συκώτι, εντερίτιδα, ρευματισμούς, αρθριτικά.
Αγριάδα: πέτρες νεφρών, προστάτη, χολή, πολύ διουρητική.
Άγριο τριαντάφυλλο: χοληστερίνη, ζάχαρο, άμυνα οργανισμού, περιέχει βιταμίνη C.
Αγριμόνιο: ζαχαροδιαβήτη, φαρυγγίτιδα, πόνοι λαιμού, διάρροια.
Αλεξανδρινά φύλλα: δυσκοιλιότητα.
Αλθαία: μαλακτική, λαρυγγίτιδα, βήχα, φαρυγγίτιδα.
Αχιλλέα: Αιμορροΐδες, κιρσούς, γρίπη, άσθμα, λιποδιάλυση, κυτταρίτιδα.
Αψιθιά: ζάχαρο, διαταραχές έμμηνων, χωνευτική, εμετούς.
Βασιλικός: για καλή μνήμη, πονoκεφάλους, στομαχόπονους.
Βαλεριάνα: ηρεμιστική, νεύρα, αϋπνίες, υστερία.
Βάτος: ζαχαροδιαβήτη, διάρροια, πέτρες στα νεφρά, αρθριτικά, ρευματισμούς.
Γλυκάνισο: κολικούς, αεροφαγία, χώνεψη, λιποδιάλυση, κοιλόπονους.
Γλυκόριζα: αντιφλεγμονώδης, βήχα, κρυολόγημα, άσθμα, γαστρικά έλκη.
Γκίνσενγκ: αφροδισιακό, τονωτικό, δίνει μακροζωία.
Δάφνη: διαλύει τα άλατα του σώματος, για πυρετό.
Δενδρολίβανο: Ελιξίριο νεότητας, τριχόπτωση, πιτυρίδα, καρδιά, συκώτι.
Δίκταμο Κρήτης: στομαχοπαθήσεις, αφροδισιακό, τονωτικό, ζάχαρο.
Εκουιζέτο: προστάτης, κυστίτιδα, πέτρες στα νεφρά, ρευματικά.
Ευκάλυπτος: βήχα, άσθμα, καλή λειτουργία αναπνευστικού, βακτηριοκτόνο.
Εχινάτσεα: άμυνα οργανισμού, διεγερτικό του ανοσοποιητικού, αντιαλλεργικό.
Θυμάρι: Συκώτι, τονωτικό, χωνευ-τικό, στομάχι, καρδιά, ρευματισμούς.
Καλαμπόκι (φούντα): πέτρες νεφρών, κύστη χολής, ουρικό οξύ, προστάτη.
Καλέντουλα: εμμηναγωγική, κατά εκζέματος και ακμής.
Κάρδαμο/κακουλέ: αφαιρεί φακίδες και πανάδες, καρδιοτονωτικό, περιέχει βιταμίνη C.
Κύμινο: αεροφαγία, ορχίτιδα, χιονίστρες, δυσπεψία.
Κυπαρισσάκι: προστάτη, κυστίτιδα, πέτρες νεφρών, ζάχαρο, διουρητικό.
Λεβάντα: γενικό παυσίπονο, καρδιά, πονοκέφαλο, ιλίγγους, αϋπνία, σκόρο.
Λιναρόσπορος: βήχα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, πέτρες χολής.
Λουΐζα: αδυνάτισμα, αέρια εντέρου, δυσκοιλιότητα, τυμπανισμούς, καλή διάθεση.
Λυκίσκος: ζάχαρο, χοληστερίνη, ηρεμιστικό, αναφροδισιακό.
Μάραθο: πέτρες νεφρών, αδυνάτισμα, λιποδιαλύτης.
Μαντζουράνα: στομαχόπονους, αέρια, αϋπνίες, κοιλόπονο.
Μαστίχα Χίου: ζάχαρο, χοληστερίνη, διουρητική, χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.
Μελισσόχορτο: ηρεμιστικό, αϋπνίες, διαλύει ουρικό οξύ, ταχυκαρδίες, υπέρταση.
Μέντα: Στομαχικές διαταραχές, γρίπη, ξηρόβηχα.
Μολόχα: μαλακτική για το λαιμό, βήχα, λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, γαστρίτιδα, άσθμα.
Πράσινο τσάι Κίνας: χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, συκώτι, χολή, καρκίνο στομάχου.
Πικρόξυλο: ζάχαρο, χοληστερίνη.
Πασιφλώρα: ηρεμιστική, αϋπνίες, στρες, νεύρα.
Πιπερόριζα: τονωτική, αφροδισιακή.
Πολυκόμπι: πέτρες νεφρών, προστάτη, κύστη, ζάχαρο, αιμορροΐδες, σκώλικες εντέρου.
Πολυτρίχι: βρογχίτιδες, τραχειίτιδες, κρυολόγημα, φλεγμονές ουρικών οδών, άσθμα.
Σαπουνόχορτο: χολαγωγικό, καθαρτικό, έκζεμα, δερματίτιδα, νεφρά.
Σαλέπι: πονόλαιμο, γρίπη.
Σιναμική: δυσκοιλιότητα.
Σινάπι: βρογχίτιδα, ρευματισμούς, πλευρίτιδα, νευραλγίες, καρδιά.
Σπαθόχορτο: στομαχόπονους, ρευματισμούς, πληγές και κρεατοελιές (λάδι με σπαθόχορτο).
Σαμπούκο: γρίπη, φαρυγγίτιδα, κρυολόγημα, βρογχικά, αλλεργικό άσθμα, βήχα.
Σκορπιδόχορτο: πέτρες νεφρών, προστάτη, κυστίτιδα.
Τανατσέτο: παράσιτα, χαλαρώνει αιμοφόρα αγγεία, ανακουφίζει πόνους περιόδου.
Ταραξάκο: ίκτερο, ρευματισμούς, αιμορροΐδες, ζαχαροδιαβήτη.
Τσάι βουνού: θερμαντικό, γρίπη, βήχα, ηρεμιστικό, αϋπνίες, αναιμία.
Τσουκνίδα: αιμοκαθαρτικό, συκώτι, πέτρες νεφρών, διαλύει ουρικό οξύ, αφροδισιακό, περιέχει βιταμίνες A, B, C και μέταλλα.
Ύσσωπος: ζάχαρο, άσθμα, χοληστερίνη, βρογχικά, υπέρταση.
Φασκόμηλο: ζάχαρο, υπόταση, αναιμία, δυναμωτικό, στομάχι, μυϊκούς πόνους, γρίπη.
Χαμομήλι: Ηρεμιστικό, αϋπνίες, χωνευτικό, διουρητικό, ρευματισμούς.

ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ το θαυματουργό...!!!



Τί ξέρετε για το Γανόδερμα...???

Τίποτα...???...κακώς...!!!...Διαβάστε για να μάθετε και να θαυμάσετε...!!!



GANODERMA LUCIDUM

Επί χιλιάδες χρόνια, το Γανόδερμα θεωρείται από τους Κινέζους ότι είναι το σπουδαιότερο βότανο. Το έχουν αποκαλέσει και «το καλύτερο γιατρικό». Η σύγχρονη επιστήμη έχει επιβεβαιώσει τις ιδιότητές του, και το μελετάει με ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια. Οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς καινούριες ιδιότητες και χρήσεις του μανιταριού Γανόδερμα για την ωφέλεια του Ανθρώπου. Το Γανόδερμα, δεν προκαλεί καμία παρενέργεια, ακόμα και μετά από πολυετή συστηματική χρήση.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Με την τυχαία συλλογή Γανοδέρματος, ο ποιοτικός έλεγχός του γίνεται αδύνατος. Το άγριο Γανόδερμα είναι εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο στην συλλογή. Ακόμα και αν κάποιος το βρει κατά τύχη, είναι σχεδόν αδύνατο να είναι δραστικό, εξαιτίας της ωρίμανσής του. Οι υφές του περιέχουν την μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακριβώς κατά την 18η μέρα. Αφού προβάλλει το μανιτάρι, δεν είναι εδώδιμο. Η υφή του είναι πολύ σκληρή, σχεδόν ξυλώδης, ενώ ο λάθος τρόπος παρασκευής και κατανάλωσής του μπορεί να είναι ακόμα και τοξικός! Το μανιτάρι ωριμάζει την 90η ημέρα της ζωής του. Μετά από αυτό το σημείο, απελευθερώνει τα πολύτιμα σπόρια του και γίνεται άχρηστο. Το 1970, ο Yikio Naoi, τεχνικός του Foodstuff Scientific Research Institute του Πανεπιστημίου του Κιότο, στην Ιαπωνία, ανακάλυψε μια «Μέθοδο καλλιέργειας με Διαχωρισμό Σπορίων». Αυτή η μέθοδος εισήχθη στην Κίνα το 1975. Εφόσον οι κλιματικές και οι εδαφικές συνθήκες εκεί είναι ιδανικές, αυτή η τεχνική άρχισε αν γίνεται ευρέως αποδεκτή. Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον τον κύκλο ζωής του Γανοδέρματος και να διερευνά το γιατί η παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική το χρησιμοποιεί με επιτυχία εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια.



ΤΑ «ΜΑΓΙΚΑ» ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Ανέκαθεν, το Γανόδερμα καλυπτόταν από ένα πέπλο μυστηρίου. Το ακολουθεί εδώ και αιώνες η φήμη ότι αν το παίρνεις συνέχεια, σε κρατά νέο και σου χαρίζει πολλά χρόνια ζωής με υγεία. Κανείς δεν μπορούσε, μέχρι την εποχή μας, να διερευνήσει την εποχή μας, να διερευνήσει επιστημονικά το γιατί όλοι όσοι το παίρνουν βιώνουν αυτά τα θαυμαστά αποτελέσματα. Υπό την εντατική έρευνα ειδικών από όλο τον κόσμο, με συνεργασία κολλεγίων, πανεπιστημίων, έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες αναλύσεις μελέτες αλλά και κλινικά πειράματα απέδειξαν την εκτεταμένη αποτελεσματικότητά του.

Βεβαιωμένες δράσεις του μανιταριού Γανόδερμα

Αιμοκαθαρτικό

Αντικαρκινικό

Διουρητικό

Αποτοξινωτικός παράγοντας

Αντιβηχικό-Αποχρεμπτικό

Καρδιοτονωτικό

Ηρεμιστικό

Ηπατοπροστατευτικό

Ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου

Ρύθμιση της πίεσης του αίματος

Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

  
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ

Πολυσακχαρίτες: Είναι μεγάλα μόρια – αλυσίδες σακχάρων. Επιτελούν σημαντικές λειτουργίες, όπως: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα Βοηθούν στην εξάλειψη των ιών Επισκευάζουν την κυτταρική μεμβράνη

Η πικρή του γεύση: Είναι ένα στοιχείο που αποτελεί αντικείμενο εντατικής μελέτης. Το Γανόδερμα οφείλει την αποτελεσματικότητά του στο γεγονός ότι συνδυάζει το Οργανικό Γερμάνιο, τις Τριτερπένες και τους Πολυσακχαρίτες. Το Γανόδερμα είναι πολύ πιο δραστικό από άλλα φυτά που μπορεί να περιέχουν μόνο το ένα ή το άλλο.

Το Οργανικό Γερμάνιο (Ge): Αυξάνει την ποσότητα Οξυγόνου που απορροφά το αίμα μέχρι και 150% Αποτρέπει τον εκφυλισμό των ιστών. Σύμφωνα με έρευνες (Dr Kazuhiko Asai, 1908), το Γανόδερμα περιέχει 800-1200 ppm Γερμάνιο. Ενδεικτικά, αυτή η ποσότητα είναι 4-6 φορές μεγαλύτερη από του Ginseng και έως 3 φορές μεγαλύτερη από του σκόρδου.



ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΟΥ ΓΑΝΟΔΕΡΜΑ

Κατεβάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης και του ελεύθερου λίπους στο αίμα.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Αποκαθιστά τη λειτουργία του παγκρέατος

Μειώνει τα λιπίδια στο αίμα

Σταθεροποιεί την κυτταρική μεμβράνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Μειώνει τις παρενέργειες των αντι-υπερτασικών φαρμάκων

Λόγω της περιεκτικότητας του σε Αδενοσίνη, μειώνει την γωνίωση των αιμοπεταλίων, διαλύει τους υπάρχοντες θρόμβους και αποτρέπει τη δημιουργία νέων.

Βελτιώνει τη λειτουργία του φλοιού των επινεφριδίων. Έτσι, διατηρεί και προστατεύει την ορμονική ισορροπία.

Αναστέλλει την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα.

Αποτρέπει τις αλλεργίες που προκαλούνται από αντιγόνα.

Αποτρέπει τον εκφυλισμό των κυττάρων

Προλαμβάνει την άνοια.



Το κινεζικό όνομά του Ling Zhi ερμηνεύεται ως «πνευματική ικανότητα», με έξι διαφορετικές ποικιλίες του είδους ανάλογα με το σχήμα και το χρώμα, με την κόκκινη ποικιλία να θεωρείται η πιο ισχυρή. Το Ganoderma lucidum θεωρείται το κορυφαίο προσαρμογόνο βότανο μέσα από μια λίστα από 300 φυτά τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως προσαρμογόνα. Τα προσαρμογόνα βότανα είναι ένα από τα μυστήρια της φύσης και φημίζονται για την εκπληκτική τους θεραπευτική δράση. Πρόκειται για φυτά τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό ακριβώς αυτό που χρειάζεται τη δεδομένη στιγμή, προσαρμόζοντας δηλαδή τη δράση τους ανάλογα με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα, ένα προσαρμογόνο που ενδείκνυται για την καταπολέμηση της χοληστερίνης είναι ικανό να αυξήσει την «καλή» HDL χοληστερόλη, χωρίς παράλληλη αύξηση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Επίσης, επιδρά θετικά στη φυσική φθορά του χρόνου και αναδεικνύεται στο καλύτερο ελιξίριο μακροζωίας, αφού ενεργοποιεί τη φυσική διαδικασία διατήρησης της νεότητας, συμβάλλει στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πνευματική διαύγεια και τη ριζική αναζωογόνηση του οργανισμού. Χάρη σε όλες αυτές τις ιδιότητες, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή βιβλιογραφία και κλινικές μελέτες, τοGanoderma lucidum μπορεί να χαρακτηριστεί πολύτιμος σύμμαχος υγείας για κάθε οργανισμό με στόχο την πρόληψη και την ενδυνάμωση της συνολικής του λειτουργίας.

Το γανόδερμα υπάρχει σαν συμπλήρωμα διατροφής που είναι είτε σε κάψουλες είτε σε σκόνη αλλά υπάρχει επίσης και η έξυπνη ιδέα του να το προσθέσουν στον καφέ και έτσι να κάνουν τον καφέ υγιεινό. Χάρη στο μανιτάρι Γανόδερμα ( Ling Zhi) και τις ευεργετικές ιδιότητές του για τον οργανισμό μας, δημιουργήθηκε ένας μοναδικός συνδυασμός με αγνό καφέ Arabica από τη Βραζιλία για μία υπέροχη γεύση που κάνει την καθημερινή συνήθειά σύμμαχο μας για την υγεία μας.


Γνωρίζετε ότι η συνήθεια του καφέ χωρίς γανόδερμα:

Δίνει περίπου 150-200mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι.

Η καφεΐνη διεγείρει την όρεξη που μπορεί να αμφισβητήσει τα προγράμματα απώλειας βάρους.

Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα μέχρι και 30%.

Η καφεΐνη διεγείρει τα αυξημένα επίπεδα της κορτιζόλης που συμβάλλουν στην αρθρίτιδα, παχυσαρκία, τον διαβήτη και την κατάθλιψη.

Η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης στο αίμα δημιουργώντας ανάγκη για ζάχαρη.

Η καφεΐνη αφυδατώνει το σώμα, όπου το σώμα χάνει ένα φλιτζάνι νερό για κάθε φλιτζάνι του καφέ που καταναλώνονται.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνο των μυών και και των αρθρώσεων, δυσκοιλιότητα, καούρα και εξανθήματα.

Η καφεΐνη έχει υψηλή οξύτητα, προκαλώντας μια ανισορροπία του pH στο σώμα. Μετά από ένα μόλις φλιτζάνι καφέ, λόγω της καφεΐνης χρειάζονται 16 με 18 ποτήρια νερό για να επανέλθει το pH στα φυσιολογικά του επίπεδα.

Το μυστικό για την υγεία είναι να διατηρηθεί η ισορροπία του pH σας, καθώς το όξινο περιβάλλον είναι λιμάνι για τις ασθένειες. Μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις που έχουν όσοι πίνουν τακτικά καφέ και μαύρο τσάι.

Μπορεί κανείς να καταπολεμήσει αυτά τα αποτελέσματα με καθημερινή κατανάλωση καφέ με εκχύλισμα Ganoderma.

Ο '' Υγιεινός '' gourmet καφές της DXN είναι γεμάτος με πάνω από 150 διαφορετικά αντιοξειδωτικά σε κάθε φλιτζάνι. Μυστικό συστατικό του είναι το Γανοδερμα ή Lingzhi, το οποίο συμβάλει στην δημιουργία εξαιρετικών αποτελεσμάτων, λόγω των 200 ενεργών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων.

Αν σας αρέσει η αίσθηση της καφεΐνης, απλά περιμένετε μέχρι να νοιώσετε την αίσθηση που αφήνει ο καφές με Γανόδερμα! Πως μπορεί ένας καφές να είναι '' Υγιεινός''; Ο καφές με Γανόδερμα είναι ένας ευφυής συνδυασμός, που παντρεύει την υγεία και την ευεξία, με την πιο αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια (για πολλούς και εξάρτηση). Αποτελείται από: 100% Φυσικό Καφέ Arabica 100% Πιστοποιημένο Βιολογικό Γανόδερμα (Reishi - Lingzhi)

Όπως αντιλαμβάνεστε ο καφές είναι απλά το ''όχημα παράδοσης'', που επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει το Γανόδερμα. Επίσης μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί και απλά σε συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερη ενέργεια και ευεξία…πηγη για το Γανόδερμα


Σχόλια

  1. Χρήσιμη λίστα βοτάνων, η οποία είναι ιδιαίτερα περιεκτική.

    Μία αξιόλογη προσθήκη - αναφορά είναι και το Γανόδερμα διότι προσφέρει στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα κ ΙΩΆΝΝΗ έχω κάνει την προσθήκη και συνεχώς θα προσθέτουμε οτι μαθαίνουμε ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΩΡΙΕΣ

      Διαγραφή
  2. Να είστε καλά.

    Εάν θέλετε μπορώ να σας παραθέσω και αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα 5 στάδια δράσης που έχει το Γανόδερμα, ακριβώς όπως εμφανίζονται στο εγχειρίδιο της γανοθεραπείας του Dr. Lim Ph. D.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΧΑΡΑ ΒΑΛΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ

      Διαγραφή
  3. Ιωάννης Σ. Κιούσης28 Ιουλίου 2014 στις 3:31 μ.μ.

    Τα πέντε στάδια της γανοθεραπείας, όπως ακριβώς έχουν μεταφραστεί από το εγχειρίδιο της γανοθεραπείας του Dr. Lim, Ph. D.
    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    ΠΡΩΤΟ στάδιο στην Γανοθεραπεία: Η Σάρωση
    1. Αυτό είναι απλώς ένα διαγνωστικό στάδιο που συμβαίνει μέσα σε 6 εβδομάδες από την ημέρα που ξεκίνησε η γανοθεραπεία και διαρκεί 5 με 7 ημέρες
    2. τα κύτταρα ελέγχονται για τοξίνες και αδράνεια. Οι περισσότερες από τις κυτταρικές βλάβες υποδεικνύονται από ενδείξεις σε εξωτερικά και εσωτερικά όργανα π.χ. μάτια, ούρα κτλ.
    3. το γανοδερμα 90 ημερών (Reishi Gano - RG) βοηθάει στην ανίχνευση κρυμμένων ασθενειών και προχωράει στην εξισορρόπηση των σωματικών λειτουργιών
    4. από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο σώμα, μπορούμε να εντοπίσουμε την περιοχή που χρειάζεται θεραπεία. Αυτό είναι γνωστό ως «αποτέλεσμα της σάρωσης» που έχει το γανοδερμα των 90 ημερών (RG)
    5. To RG έχει το ευρύτερο πεδίο σάρωσης γιατί περιέχει όλα τα φυσικά στοιχεία που έχει το Γανοδερμα (υδατοδιάλυτα, οργανικά διαλυτά και πτητικά )

    ΔΕΥΤΕΡΟ στάδιο στην Γανοθεραπεία: Καθαρισμός - Αποτοξίνωση (1 έως 30 εβδομάδες)
    1. Το σώμα μέσω του απεκκριτικού συστήματος, το οποίο ενεργοποιείται από το Γανόδερμα, απομακρύνει τις ανεπιθύμητες και βλαβερές τοξίνες (ουρικό οξύ, αυξημένη χοληστερόλη - λίπος και συσσώρευση χημικών).
    Μεταξύ των βοτάνων, το γανοδερμα των 90 ημερών (RG) έχει την ισχυρότερη επίδραση στην αφαίρεση αυτών των τοξινών
    2. οι τοξίνες απομακρύνονται από το σώμα μας με:
    α. την εφίδρωση
    β. την ούρηση και τα κόπρανα
    γ. Πύον, εξανθήματα, φλέγμα και αποβολή βλέννας

    Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ίσως νιώσετε δίψα και ότι το σώμα σας είναι ζεστό. Αυτό είναι σημάδι ότι ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό για την απομάκρυνση των τοξινών. Αυξήστε την κατανάλωση νερού

    ΤΡΙΤΟ στάδιο στην Γανοθεραπεία: Ρύθμιση (1 έως 12 μήνες)
    1. Εξισορροπητικό αποτέλεσμα για να αποκατασταθεί η λειτουργία τους σώματος στα φυσιολογικά επίπεδα
    2. πολλές αντιδράσεις μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Μην ανησυχείτε γιατί αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα αποθεραπεύεται
    3. συνεχίστε να καταναλώνετε το γανόδερμα
    4. Έαν η αντίδραση είναι πολύ έντονη, μειώστε τη δοσολογία
    5. μετά το πέρας της αντίδρασης, επαναφέρετε την κανονική δοσολογία
    6. εάν η αντίδραση επανέλθει, συνεχίστε με την ίδια δοσολογία, μην ελαττώσετε.
    ΤΕΤΑΡΤΟ στάδιο στην γανοθεραπεία: Αναδόμηση (6 έως 24 μήνες)
    1. Σε αυτήν την φάση, τα μέρη του σώματος που έχουν υποστεί τραυματισμούς ή ζημιές, επουλώνονται και αναδομούνται
    2. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι ο οργανισμός θωρακίζεται σε ιώσεις.
    3. ενίσχυση της σωματικής δύναμης & αντοχής, το οποίο έχει ως φυσικό επακόλουθο την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του οργανισμού
    4. ενισχύεται η ψυχική ηρεμία ενώ μειώνονται οι συναισθηματικές μεταπτώσεις
    5. εφοδιασμός του σώματος με βασικά στοιχεία π.χ. τριτερπενοειδή για την αποκατάσταση της λειτουργίας του
    6. τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αφομοιώνονται αποτελεσματικότερα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ακόμα καλύτερα ο οργανισμός.
    ΠΕΜΠΤΟ στάδιο στην γανοθεραπεία: Αναζωογόνηση - ανάπλαση (1 έως 3 έτη)
    1. αυτός είναι ο απώτερος σκοπός της κατανάλωσης του γανοδέρματος
    2. είναι η διαδικασία κατά την οποία το σώμα μας λειτουργεί στο βέλτιστο επίπεδο το οποίο έχει αναζωογονητική επίδραση (αποκατάσταση της νεανικής εμφάνισης, της σωματικής δύναμης και της ηρεμίας του νου)
    3. Η οξείδωση των κυττάρων εμποδίζεται και η γήρανση των κυττάρων καθυστερείται. Το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται σε όλα τα επίπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.