ΔΙΚΑΙΩΣΗ PAUL GRAIG ROBERTS: "ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ"

Ασχημα νέα για την Ελλάδα - Ρωσία και Τουρκία πιο κοντά παρά ποτέ: Εγκαταλείπουν αμοιβαία το δολάριο!
Σε μια εξέλιξη η οποία δείχνει ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος και η αντιπαλότητα ΗΠΑ-Τουρκίας φέρνει πολύ κοντά - επικίνδυνα κοντά για τα ελληνικά συμφέροντα - την Ρωσία και την Τουρκία, η Τουρκία πρότεινε στη Ρωσία να χρησιμοποιούνται απευθείας τα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών κατά τους αμοιβαίους υπολογισμούς στο πλαίσιο του εξωτερικού εμπορίου, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας.

Η ανακοίνωση έγινε με το πέρας της συνάντησης των αρμόδιων υπουργών των δύο χωρών Αλεξέι Ουλιουκάεφ και Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί στο πλαίσιο του φόρουμ Business-G20 στην Αυστραλία. Η Ρωσία ήδη δέχθηκε την πρόταση και επιβεβαιώνεται ο πρώην υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ επί κυβέρνησης Ρ.Ρήγκαν, Paul Craig Roberts, ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και άλλων χωρών θα αποδυναμώσουν μέχρι σημείου αποκήρυξης το δολάριο...

Το θέμα της μεταφοράς των τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών με απευθείας μετατροπή των εθνικών νομισμάτων τους συζητείται στο πλαίσιο επιτροπής εργασίας για τραπεζικά-χρηματιστικά ζητήματα και φυσικά συνδέεται, όπως επισημαίνει το πρακτορείο RIA-Νόβοστι, με την ψύχρανση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης και ειδικότερα με τις ΗΠΑ, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Το 2013 ο όγκος των διμερών συναλλαγών των Ρωσίας και Τουρκίας έφθασε τα 32,7 δισ. δολάρια με τη Ρωσία να αναδεικνύεται σε δεύτερο μετά την ΕΕ εταίρο για το εξωτερικό εμπόριο της Τουρκίας, η οποία με τη σειρά της είναι ο όγδοος εταίρος της Ρωσίας.

Η περαιτέρω αναβάθμιση του υπάρχοντος ρωσοτουρκικού εμπορίου με τη δημιουργία τουρκικού μεταφορικού-λογιστικού κέντρου στη Ρωσία, θα συνδέεται με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας, τα αεροδρόμια, καθώς και τις σιδηροδρομικές και οδικές μεταφορές.

Ο Paul Craig Roberts, σε δηλώσεις του μόλις χθες αναφέρει ότι με την πολιτική τους οι ΗΠΑ το μόνο που θα πετύχουν είναι να εγκαταλειφθεί το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, σηματοδοτώντας έτσι το οριστικό τέλος της αμερικανικής οικονομικής κυριαρχίας.

"Με τις επιβληθείσες κυρώσεις η Ουάσιγκτον καταστρέφει μόνη της την επιρροή της" είπε ο Roberts. Κατά την γνώμη του η χρήση του δολαρίου ως μοχλός πίεσης ευνοεί την τελική απόρριψη του δολαριακού συστήματος, το οποίο είναι αυτό που στηρίζει την αμερικανική δύναμη.

"Καποιες χώρες ήδη εγκαταλείπουν το δολάριο και πραγματοποιούν διμερής συμφωνίες συναλλαγών στα εθνικά τους νομίσματα" και αναφέρει και τις δηλώσεις του προέδρου της Τράπεζας της Γαλλίας  Christian Noyer για την ανάγκη αποδολαριοποίησης μετά τα εξωφρενικά πρόστιμα εναντίον της γαλλικής τράπεζας BN Paribas επειδή παραβίασε τις αμερικανικές κυρώσεις σε κάποιες "δακτυλοδεικτούμενες" από τις ΗΠΑ χώρες.

Σύμφωνα με τον Roberts,οι κυρώσει εναντίον των ρωσικών εταιρείών δεν μπορούν να τις επηρρεάσουν καθώς χωρίς προβλήματα μπορούν να δανειστούν χρήματα από κινεζικές,γαλικές, και γερμανικές τράπεζες. Πριν "αλέκτωρ φωνήσαι" ανακοινώθηκε ότι Ρωσία και Τουρκία εγκαταλείπου το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές.

Εναντίον των κυρώσεων είναι και πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι στις ΗΠΑ που βλέπουν την κυβέρνησή τους να τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές τους με τη Ρωσία όπως είπαν και οι National Association of Manufacturers και η U.S. Chamber of Commerce. Η Ρωσία εισήγαγε πολλά προϊόντα από τις ΗΠΑ, η ζημιά για τις αμερικανικές εταιρείες θα είναι μεγάλη.

Σύφωνα με τον Ρόμπερτς "Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη να γίνει μερος του Δυτικού κόσμου, αυτό είναι περισσότερο επιθυμία της Μόσχας, και όχι ανάγκη".

Και καταλήγει ο Paul Craig Roberts, "Η Ρωσία δεν έχει αναγκη την Δύση, αλλά η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ρωσία. Η Ρωσία να μείνει προσηλωμένη στα συμφέροντά της και η Ευρώπη θα έρθει από μόνη της".

defencenet

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.