Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ; Θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Ουκρανίας - Συγκεντρώνονται ουκρανικά στρατεύματα βόρεια της Κριμαίας (UPD) [βίντεο]

Τα ξημερώματα του Σαββάτου Ρώσοι συνοριοφύλακες υποχρεώθηκαν για πρώτη φορά να απαντήσουν στα πυρά, που δέχθηκαν από την πλευρά της Ουκρανίας στο ύψος του μεθοριακού σταθμού Μαρίνοφκα-Κουϊμπίσεβο.
 Η Μόσχα στην παρούσα φάση αποφεύγει να κλιμακώσει και είναι χαρακτηριστικό ότι ανακοίνωση για το θέμα έκανε ο τοπικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας στο Ροστόφ Βασίλι Μαλάεφ και όχι κάποιος εκπρόσωπος της Στρατηριωτικής Περιφέρειας ή του υπουργείου Αμυνας.


Ο Μαλάεφ δήλωσε ότι "Πυρά δέχθηκε συνοριακή περίπολος κοντά στο φυλάκιο, οι άνδρες της οποίας απάντησαν με τα όπλα τους, γεγονός, που τερμάτισε το περιστατικό. Από ρωσικής πλευράς δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ παρόμοιο περιστατικό σημειώνεται για πολλοστή φορά".

Αντιδρώντας στην επιχειρούμενη προβοκάτσια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για ύπαρξη "πειστικών αποδείξεων» ότι πρόκειται για εκ των προτέρων προετοιμασμένο χτύπημα από θέσεις όχι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και από επιτιθέμενους, που είχαν διεισδύσει στο ρωσικό έδαφος".

Το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι διατύπωσε για άλλη μια φορά στην ουκρανική πλευρά "αποφασιστική διαμαρτυρία" και απαίτησε να σταματήσουν τα πυρά εναντίον του ρωσικού εδάφους και οι παραβιάσεις των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Με ειδική ανακοίνωσή τους το ρωσικό ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι "Σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων επιθέσεων από πλευράς της Ουκρανίας η Ρωσία επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της για τη λήψη των προβλεπόμενων από το νόμο μέτρων ώστε να υπερασπιστεί το έδαφός της και να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της".

Στο εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό παρενέβη και το Κρεμλίνο μέσω του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος διαμήνυσε από την Αργεντινή, όπου βρίσκεται, συνοδεύοντας το Ρώσο ηγέτη, ότι "Οι μυστικές υπηρεσίες και οι αρμόδιοι στρατιωτικοί ειδικοί της περιοχής παρακολουθούν επιμελώς την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα".

Συμπλήρωσε δε, ότι "η ασφάλεια στην Κριμαία, όπως και σε οποιαδήποτε περιοχή της Ρωσίας κατοχυρώνεται στο δέον επίπεδο.

Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση ή τουλάχιστον προσπαθεί να την αποφύγει.

Γιατί ίσως τελικά δεν καταφέρει να το αποφύγει καθώς οι πληροφορίες από τα ρωσοουκρανικά σύνορα στην Κριμαία είναι ανησυχητικές:

Από την περασμένη Πέμπτη παρατηρήθηκαν στην ουκρανική περιφέρεια της Χερσόνος, που συνορεύει με την Κριμαία, κινήσεις βαρέος πυροβολικού και τεθωρακισμένων, καθώς και πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων SHORADS OSA AKM και συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού BM-21 των 122 χλστ.

Απαντώντας σε σχετική δήλωση του ουκρανικού ΥΠΕΞ, ότι "Προϋπόθεση εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Μόσχα είναι η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία", ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο "δεν υπόκειται καν σε συζήτηση. Η Κριμαία είναι μέρος της Ρωσίας, η επιστροφή, η μεταβίβαση ή άλλοι χειρισμοί ούτε καν τίθενται υπό συζήτηση", δήλωσε ο Ντ.Πεσκόφ.

Θα επιχειρήσουν οι Ουκρανοί να κάνουν "απονενοημένο διάβημα" στην Κριμαία στο εγγύς μέλλον; Δεν αποκλείεται αν οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟϊκών και υπερατλαντικών κέντρων προβλέπουν να "παίρνει φωτιά" η Α.Ευρώπη για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν...
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...