«Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών τώρα!» λέει η Τρόικα

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης - Από το «κανένας δεν θα χάσει το σπίτι του» περάσαμε στο «δεν θα δεχθούμε πλειστηριασμούς κάτω του 1/3 της αντικειμενικής αξίας»
Ο μεγαλύτερος εφιάλτης από όλους επανέρχεται! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb το τελευταίο διάστημα οι δανειστές άρχισαν τις σφοδρές πιέσεις για να υπάρξει άρση της απαγόρευσης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας .

Θυμίζουμε ότι στο τέλος του 2013 η κυβέρνηση είχε φέρει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανανέωση για ένα έτος - μέχρι το τέλος του 2014 - της προστασίας των ιδιοκτητών ακινήτων από πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
Όμως, εξαντλώντας το έτος, η τρόικα δεν φαίνεται να το έχει ξεχάσει! Πλέον, άρχισε και πάλι τις πιέσεις για άρση της προστασίας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στην πρώτη κατοικία, που μάλιστα θα πρέπει να γίνονται τιμή ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.
Η κυβέρνηση μπροστά στον ..ξεχασμένο (;) πονοκέφαλο τρέχει και δεν φτάνει τις τελευταίες ώρες. Λέγεται μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης με Υπουργούς που θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, έδωσε εντολή για άμεση εξεύρεση λύσης.
Το απίστευτο της ιστορίας είναι πως η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Από τις τρανές διαβεβαιώσεις ότι κανένας Έλληνας δεν θα χάσει το σπίτι του, περάσαμε στο ότι δεν θα αφήσουμε να βγούνε στο σφυρί για το 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι μόνο στο χρονοδιάγραμμα, αλλά και στις αντιδράσεις των βουλευτών, που πέρυσι είχαν ξεσηκωθεί για το ίδιο θέμα, αναγκάζοντας την τρόικα σε προσωρινή υπαναχώρηση, αφήνοντας το οικονομικό επιτελείο σε – φαινομενικά – μονομερείς ενέργειες. Τότε επί της ουσίας, απλά έδωσε μια περίοδο χάριτος 12 μηνών.
Δεν αποκλείεται το ζήτημα με τα ακίνητα να αποτελέσει το μεγάλο «αγκάθι» των επόμενων εβδομάδων, αφού το ύψος της πρώτης τιμής ενός πλειστηριασμού αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνεται στα 600 προαπαιτούμενα. Μέχρι στιγμής εκκρεμεί σχεδόν το 20% αυτών, δηλαδή πάνω από 120!
Οι σκέψεις
Η τρόικα αναφέρει ότι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι. Επειδή όμως αντικειμενικές... δεν υπάρχουν και θα μας έρθουν το 2017, τότε πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές.
Η τρόικα μάλιστα, φέρεται να πιέζει για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών χωρίς εξαιρέσεις.
Το σχέδιο που επεξεργάζονται πλέον στο Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα αλλάξουν οι τιμές που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί, ενώ θα πρέπει να βρεθεί η «φόρμουλα» για την προστασία των ασθενέστερων, όσων δηλαδή αποδεδειγμένα έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Οι προϋποθέσεις για αυτή την προστασία δεν είναι ακόμα έτοιμα και αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα.
«Είναι απόφαση και όχι διάθεση να αναχαιτισθεί το αίτημα της τρόικας για πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά την συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με το υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ενόψει των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο των δανειστών στο Παρίσι.
Ποιοι προστατεύονται μέχρι και σήμερα από πλειστηριασμούς
Όσοι έχουν κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως και 200.000 ευρώ.
Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό καθαρό εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ.

Όσοι έχουν συνολικά κινητή και ακίνητη περιουσία μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ. Από αυτή, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Εξαιρείται το αυτοκίνητο

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.