Το Σεπτέμβριο η "ζαριά" για τις εκλογές - Τι θα κρίνει την προσφυγή στην κάλπη

ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΟΥΣ "180" ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΛΛΑ…
Ο πολιτικός χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «βαρύς» για την κυβέρνηση, για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά με βασικότερο την κατάσταση της οικονομίας, ο οποίος και θα κρίνει εν τέλει αν θα υπάρξει προσφυγή στις κάλπες τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο. Ο σκόπελος της συγκέντρωσης των 180 βουλευτών για τη στήριξη Προέδρου της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να είναι και τόσο μεγάλος με αρκετούς… πρόθυμους ανεξάρτητους βουλευτές και τις εφεδρείες της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα αποφασίσει για το αν θα πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο και σε συνεννόηση με την τρόικα. Τα ραντεβού στο Παρίσι με τους εκπροσώπους των δανειστών και οι διαθέσεις τους για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας.

Αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πώς δεν θέλουν να πάνε σε εκλογές γιατί έχουν ακόμη αρκετό… έργο μπροστά τους. Να πάρουν δηλαδή μέτρα σε βάρος των πολιτών και ασφαλώς να ξεπουλήσουν τα όποια «φιλέτα» της χώρας έχουν απομείνει. Με λίγα λόγια να δώσουν τη χαριστική βολή στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Η συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για τη στήριξη Προέδρου της Δημοκρατίας μάλλον δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Τα δύο κόμματα που την απαρτίζουν συγκεντρώνουν 154 βουλευτές. Υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές, όπως επίσης και αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Αν, δε, προταθεί ο Φώτης Κουβέλης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ακούγεται τελευταία, τότε ακόμη περισσότεροι από τη ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Υπάρχουν επίσης και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δείχνουν να απομακρύνονται από το ΣΥΡΙΖΑ και να στηρίζουν την κυβέρνηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό… προϋποθέσεις, όπως λένε κάποιοι, αλλά με την αποφυγή προσφυγής στις κάλπες.

Έ, στη χειρότερη περίπτωση, αν λείπουν μερικά κουκιά, τα συμφέροντα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν και άλλους τρόπους να τα μαζέψουν…

Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η κατάσταση της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα που έχει γκρεμιστεί με τα μνημόνια όσο και με την επιδείνωση που παρουσιάζεται στην Ευρώπη.

Το εμπάργκο αγροτικών προϊόντων που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ε.Ε. έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στην Ευρωπαϊκή οικονομία, με το πλήγμα να γίνεται αισθητό ακόμη και στη Γερμανική, η οποία καταγράφει το τελευταίο τετράμηνο ύφεση 0,2%.

Και ακόμη δεν έχουν δει τίποτα στην Ευρώπη. Αν η Ρωσία αποφασίσει να απαντήσει στις κυρώσεις που υπέστη από Ε.Ε. και ΗΠΑ εξαιτίας της Ουκρανικής κρίσης κρατά στα χέρια της ένα μεγάλο χαρτί που λέγεται ενέργεια. Από τη χρήση του εξαρτάται πόσο σοβαρό θα είναι το περαιτέρω πλήγμα στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην Ελλάδα, το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα μεταφράζεται σε ύφεση της τάξεως του 0,5% έως 0,8%. Η χώρα είναι επίσης εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο και τα αποθέματα που έχει είναι πολύ μικρά για να πει ότι θα βγάλει το χειμώνα.

Η στάση της Ρωσίας αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση (ότι έσπειρε θερίζει μαζί με την Ε.Ε.), αφού τα μέτωπα της οικονομίας είναι πολλά και ανοιχτά στο εσωτερικό της χώρας.

Έχει υποσχεθεί βελτιώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτές δεν φαίνεται να έρχονται ελέω τρόικας, ενώ μιλάει για φοροελαφρύνσεις (σε ΦΠΑ, φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.α.), οι οποίες μάλλον με διακαή πόθο ορισμένων μελών της κυβέρνησης μοιάζουν παρά με ουσιαστικές προβλέψεις.

Υπό το κλίμα αυτό, με τα χαράτσια να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο, τα νοικοκυριά να φορτώνονται με επιπλέον χιλιάδες ευρώ, να βγαίνουν στο σφυρί σπίτια και ακίνητα με αυξανόμενο ρυθμό, να σκέφτονται πώς θα την «παλέψουν» χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και πιθανότατα με αύξηση στο φυσικό αέριο, ο χειμώνας αναμένεται «μαύρος».


Η οικονομική κατάσταση θα κρίνει αν η κυβέρνηση αποφασίσει το Σεπτέμβριο να ρίξει τελικώς τη «ζαριά» των εκλογών. Αφού βέβαια έχει πάρει την έγκριση της τρόικας.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.