Η ΕΕ τρέμει ενεργειακό "μπλόκο" από Ρωσία - "Στοκάρει" λιθάνθρακα η Βρετανία

ΘΑ "ΠΑΓΩΣΕΙ" ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ - ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενώπιον του κινδύνου ενός ενεργειακού «κραχ» βρίσκεται η Ε.Ε. όσο επιμένει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Βρετανία φοβούμενη πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το ισχυρό χαρτί της ενέργειας που διαθέτει ως αντίποινα «στοκάρει» λιθάνθρακα, ενώ σοβαρές επιπτώσεις θα υπάρξουν και για την Ελλάδα όσο η κρίση στην Ουκρανία σοβεί.



Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο Platts, η Βρετανία σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις πιθανές συνέπειες από ένα κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Μόσχα σε βάρος της Ε.Ε. τους τελευταίους μήνες αυξάνει τις εισαγωγές κάρβουνου και περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση λιθάνθρακα.

«Οι εισαγωγές κάρβουνου βρίσκονται σε υψηλό 18μηνου, ενώ η κατανάλωση λιθάνθρακα βρίσκεται σε χαμηλό 3ετίας», σημειώνει το πρακτορείο Platts.

Αυτό που φαίνεται δηλαδή είναι πώς από τον περασμένο Μάιο οι Βρετανοί επιχειρούν να ενισχύσουν την ενεργειακή τους αυτονομία σε περίπτωση που ενταθούν τα προβλήματα και υπάρξει διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις ωστόσο από πιθανά αντίποινα της Ρωσίας δεν θα πλήξουν την Βρετανία μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά, κυρίως στο τραπεζικό. Αυτό είναι που τρέμουν στο «City» του Λονδίνου.

Από τη μεριά της η ΕΕ ζητάει από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε stress test πριν το χειμώνα ώστε να διαπιστωθεί η έκθεσή τους σε περίπτωση που η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε σοβαρές διακοπές της προμήθειας ρωσικού αερίου.

Οι αναλυτές αναφέρουν πως αν υπάρχει μια επαρκής και... πειστική ανταπάντηση του Πούτιν προς την ΕΕ, αυτή θα είναι στον τομέα της ενέργειας. Προνομιακό πεδίο για την ίδιον και τη Ρωσία. Σημειώνεται πώς το 16% του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Γηραία Ήπειρο διοχετεύεται μέσω της Ουκρανίας.

Ήδη, η Κομισιόν έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να εξετάσουν την ιδέα να δημιουργήσουν ενεργειακό στοκ και αποθέματα ενέργειας, σε μια εικονική κοινή αποθήκη.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας Έτινγκερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή, τόσο λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης όσο και λόγω των τακτικών κρίσεων στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας.

Αν αποφασίσει να Βλαντιμίρ Πούτιν να «αντεπιτεθεί» όπως έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση του να προετοιμασθεί, τότε κινδυνεύει το χειμώνα να «παγώσει» και η Ελλάδα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) συζητήθηκε το θέμα αυτό, αλλά λύση δεν βρέθηκε. Έτσι, ανανεώθηκε ξανά το ραντεβού τους για τις 20 Αυγούστου μήπως και υπάρξει κάποιο σχέδιο.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα, πέραν του τουρισμού στον οποίο έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις ακυρώσεις Ρώσων τουριστών και στον τομέα της άμυνας, εξαιτίας των χειρισμών Βενιζέλου, ο οποίος στήριξε τις κυρώσεις στη Μόσχα και τάχθηκε με την τακτική των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στην κρίση της Ουκρανίας, σε βάρος της Ρωσίας.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.