ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ,ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

      Μέγιστος είναι ο κίνδυνος οικονομικής καταστροφής για χιλιάδες επιχειρηματίες, που οι δραστηριότητές τους σχετίζονται με τη ρωσική οικονομία. Ήδη υπάρχει ευθεία απειλή για εμπάργκο από ρωσικής πλευράς σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα, κυρίως νεκταρίνια και ροδάκινα, κάτι που αν συμβεί θα πλήξει άμεσα σημαντική μερίδα του αγροτικού κόσμου. Επίσης μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και για ελαιόλαδο αλλά και ελιές που είχαν ως προορισμό τη ρωσική αγορά.


       Πιθανό είναι το ενδεχόμενο να πληγεί και ο τουρισμός καθώς αν σταματήσουν να έρχονται οι εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες που τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τη χώρα μας ως προορισμό, τότε το χτύπημα στην τουριστική αγορά μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

      Παράλληλα παραμένει και ο κίνδυνος για την ομαλή προμήθεια της χώρας σε ρωσικό φυσικό αέριο, αν η Μόσχα σκληρύνει την στάση της. Όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα με το σκληρό διπλωματικό πόκερ που είναι σε εξέλιξη, καθώς οι σχέσεις Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι εξαιρετικά προβληματικές, λόγω των γνωστών γεγονότων στην Ουκρανία.

      Το τραγικό είναι ότι δυστυχώς τις συνέπειες αυτής της κόντρας κινδυνεύουν να πληρώσουν επαγγελματίες και αγρότες που μπορεί να δουν ανά  πάσα στιγμή τα προϊόντα τους που κανονικά θα κατέληγαν στη Ρωσία, να μένουν αδιάθετα. Δηλαδή δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την ύφεση και την οικονομική κρίση, αλλά και έναν διπλωματικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη. Το μοναδικό θετικό είναι το γεγονός ότι για την ώρα η ρωσική πλευρά αρκείται σε προειδοποιήσεις και απειλές, χωρίς να ανακοινώνει επισήμως κάποιο εμπάργκο.
Από το Ε.Ε.Α.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.