Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

ΙΔΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Διάταγμα Β. Πούτιν για γενικό μπλόκο στην εισαγωγή προϊόντων από τη Δύση - Καταστροφή για τις ελληνικές εξαγωγές

Πριν από λίγο ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων από χώρες της Δύσης, ως αντίποινα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Πρόκειται για το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, που θα κοστίσει πάρα πολύ στις οικονομίες της ΕΕ, καθώς η ρωσική αγορά αποτελούσε παράδεισο εισαγωγών.


Φυσικά αυ΄το θα έχει άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων καθώς περιλαμβάνονται και αυτά στις ανακοινωθείσες κυρώσεις. Άλλωστε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου φρόντισε και μάλλον επεδίωξε να καταστρέψει κάθε δεσμό με την ομόδοξη Ρωσία προς ευχαρίστηση κάποιων στην Ουάσιγκτον. Ας ξεχάσουμε τα περί αναπτυξης που "έρχεται" και είναι στο "δρόμο".

Τις εξαγωγικές απώλειες φυσικά θα τις πληρώσει ο ελληνικός λαός

Σύμφωνα με το Russia Today ο Πούτιν απαγόρευσε την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων, τροφίμων και πρώτων υλών για ένα χρόνο, ως απάντηση στις τελευταίες κυρώσεις από την Κομισιόν, έπειτα από την κρίση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή μία απόπειρα να προστατεύσει τη χώρα του.

Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε προβλέπει την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών από τις χώρες που επέβαλαν τις κυρώσεις στη Ρωσία, δηλαδή οι ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστραλία και η Ιαπωνία. Να χαιρόμαστε την ΕΕ στην οποία ανήκουμε.

Την ίδια στιγμή, η ρωσική κυβέρνηση έχει κληθεί να προχωρήσει στη δημιουργία πλήρους λίστας για τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο μπλόκο.

Προ ημερών, ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση και αν έπαιρνε θα ήταν για την προστασία των Ρώσων καταναλωτών και την υποστήριξη των εγχώριων παραγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, η Μόσχα έχει απαντήσει με απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, ενώ το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την επιβολή εισαγωγικών δασμών στα ουκρανικά αγαθά.

Μάλιστα, η Ρωσία επιβάλλει περιορισμούς, επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους ως μέσο άσκησης πίεσης στις γειτονικές χώρες.

Με την πρόφαση αυτή, λοιπόν, οι υγειονομικές αρχές και οι αρμόδιοι οργανισμοί προχώρησαν στην απαγόρευση εισαγωγής κρέατος από τη Ρουμανία και την Λετονία, φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία, καθώς και αγροτικών προϊόντων από την Μολδαβία και δημητριακών από την Ουκρανία.

Το μπλόκο προκαλεί ανησυχία για τις ενδεχόμενες συνέπειες στις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσία μέσω Πολωνίας."Εύγε" στην κυβέρνηση είμαστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσει να "χρυσωθεί" το χάπι λέοντας στους εξαγωγείς "δεν πειράζει να εξάγετε στις Ουκρανία, Μολδαβία, και Γεωργία", όπως μας είχε απαντήσει η Κομισιόν προ ημερών όταν οι ροδακινοπαραγωγοί ανησυχούσαν για την παραγωγή τους, και ας μην έχουν "μαντηλι" να κλαψουν οι χώρες αυτές.

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται