Μετά την στρατιωτική συντριβή συμφώνησε ο Π.Ποροσένκο στο ειρηνευτικό σχέδιο Β.Πούτιν;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΠΡΟΕΔΡΟ - ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι συμφώνησε με τον ουκρανό πρόεδρο για «ειρηνική επίλυση» της ουκρανικής κρίσης επιρρίπτοντας ταυτόχρονα την ευθύνη διατήρησης της συμφωνίας στο Κίεβο, λέγοντας πως «δεν μπορεί να προβλεφθεί τέλος στην κρίση, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς».


Ο ρώσος πρόεδρος επέρριψε ωστόσο την ευθύνη στο Κίεβο, λέγοντας πως «δεν μπορεί να προβλεφθεί τέλος στην κρίση, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της ουκρανικής πλευράς».

Η Μόσχα «ρίχνει το μπαλάκι» στην ουκρανική πλευρά ενώ μόλις το προηγούμενο βράδυ η ΕΕ είχε εγείρει την απειλή νέων κυρώσεων σε βάρος της.

Μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής, ο Βλ.Πούτιν ανέφερε πως «φτάσαμε σε συμφωνία με τον Πέτρο Ποροσένκο για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Ο ουκρανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει οδικό χάρτη για εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν σημείωσε την Κυριακή ότι είναι «καίριας σημασίας να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των ανατολικών περιοχών».

Σύμφωνα με όσα πρότεινε ο Β.Πούτιν oι δυνάμεις αυτοάμυνας θα επιτρέψουν στις περικυκλωμένες δυνάμεις του ουκρανικού Στρατού και της πολιτοφυλακής να αποχωρήσουν μέσω "ανθρωπιστικών διαδρόμων"  ώστε να αποφευχθούν άσκοπα θύματα, και το Κίεβο να καταπαύσει πυρ και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των εξεγερμένων.

Οι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες θα επέτρεπαν την διέλευση από τις τάξεις τους των περικυκλωμένων ουκρανικών δυνάμεων με τον όρο να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Αρχικά το Κίεβο είχε αρνηθεί από μετά τα χθεσινά αλλάξαν γνώμη.

Μόνο χθες έπεσαν στα χέρια των επναστατών στο νομό του Ζαπορόζιε εννέα χωριά: Σταρτσένκοβο, Ρεσπούμπλικα, Ζελιονι Γιαρ, Μπογιεβόε, Μαλινοφκα, Ντεμιάνοφκα, Σταροντούπκα, Στερνόνοε Πόλε και Οσιπένκο. Επίσης διαλύθηκε ολοσχερώς πομπή της 51ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού.

Έμειναν 18 μόνο επιζώντες.

Σήμερα το τάγμα Ντονμπας έχει πάνω από 50 νεκρούς. Ο στρατηγός Χομτσάκ και ο υποδιοικητής του τάγματος Φίλιν διέφυγαν προς το εσωτερικό της Ουρανίας εγκαταλείποντας τιες μονάδες του.

Οι απώλειες των ουκρανών στο Ντονέτσκ και Λουγκένσκ χθες ήταν 9 άρματα, 13 BTR, 15 οχήματα, 1 στοιχείο ρουκετοβόλου BM-21, μία αποθήκη πυρομαχικών και καυσίμων και περίπου 65 νεκροί και τραυματίες. Στην περιοχή Σταρομπέσοβο παραδόθηκαν 200 Ουκρανοί στις δυνάμεις των επαναστών αργά το βράδυ.


Κατόπιν αυτών, είναι λογικό από την πλευρά του Π.Ποροσένκο να υπάρξει αποδοχή των ειρηνευτικών προτάσεων Πούτιν. Αλλά ακόμα απουσιάζει η επίσημη δήλωση αποδοχής...

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.