ΔΝΤ προς Σαμαρα “Κυνηγήστε τους οφειλέτες”

Ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση φέρεται να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έτσι ώστε να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του προβλήματος που αφορά στην κωλυσιεργία που παρατηρείται για την είσπραξη ασφαλιστικών χρεών.
 Η τελευταία μέθοδος που προτείνεται από το Ταμείο, δια στόματος του εκπροσώπου του Πάτρικ ντε Μετς, είναι να ριχθεί στο…
κυνήγι των οφειλετών ένα είδος εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες θα «υπενθυμίζουν» τις οφειλές στα ταμεία.

Ο ντε Μετς έχει αρκετές φορές προειδοποιήσει κατά το παρελθόν ότι οι μέθοδοι που ακολουθούν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών είναι αναποτελεσματικές και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι άσκησης πίεσης προς τους οφειλέτες για την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.

Βάσει της πρότασης, θα πρέπει να δημιουργηθούν call centers όπως αυτά των εισπρακτικών εταιρειών, οι υπάλληλοι των οποίων θα τηλεφωνούν στους οφειλέτες και θα τους ενημερώνουν για τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προς το παρόν, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται απρόθυμο να εφαρμόσει την ανωτέρω μέθοδο και αντιπροτείνει τη δημιουργία αντίστοιχης υπηρεσίας εντός του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Παράλληλα απορρίπτει κάθε εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών στην όλη διαδικασία.

Το Ταμείο πάντως φαίνεται να εμμένει στην εισήγηση, ζητώντας μάλιστα σωρεία μέτρων για την βελτίωση της εισπραξιμότητας. Μεταξύ άλλων, προτείνει συμψηφισμό των επιστροφών φόρων με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόσβαση του ΚΕΑΟ στην περιουσιακή κατάσταση οφειλετών στο πρότυπο των φορολογικών υπηρεσιών, ίδρυση νομικής υπηρεσίας στα περιφερειακά γραφεία του ΚΕΑΟ, αλλά και αξιοποίηση της διαδικασίας συντηρητικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.


Χαμηλές… πτήσεις στις εισπράξεις

Πάντως υψηλό είναι το ποσοστό των μη εισπρακτέων οφειλών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τον Ιούνιο του 2014, για οφειλές ύψους 1,1 δις ευρώ για τις οποίες είχαν αποσταλεί σχετικές ειδοποιήσεις, τα 600 εκατ. τέθηκαν σε ρύθμιση ενώ εισπράχθηκαν μόλις 143 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τα συνολικά 18 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία, τα 10,6 δις έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ καθώς δεν έχει γίνει ρύθμιση. Από τα 18 δις, τα 8,5 αντιστοιχούν σε χρέη προς το ΙΚΑ, 9,1 δις προς τον ΟΑΕΕ, 349 εκατομμύρια προς τον ΟΓΑ και 952 εκατομμύρια προς το ΕΤΑΑ.


Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται από το ΚΕΑΟ έως τώρα, το Κέντρο αποστέλλει α’ και β’ ειδοποιήσεις προς του οφειλέτες. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν εντός 20 ημερών τότε γίνεται αξιολόγηση του προφίλ του οφειλέτη και αρχίζει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Σχόλια

  1. ΠΡΟΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΙΚΑΝΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.