Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ρωσία ξεκινά την ανάπτυξη όπλου "Παγκόσμιας Κρούσης" ικανού να πλήξει οποιονδήποτε στόχο στο πλανήτη σε 30'...

ΡΩΣΟΣ ΥΦΑΜ: "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ"
Την έναρξη ανάπτυξης του δικού της οπλικού συστήματος Παγκόσμιας Κρούσης, αντίστοιχου του αμερικανικού AHW (Advanced Hypersonic Weapon) ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Yuri Borisov, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι πλέον ο πλανήτης περνά σε μία κούρσα εξοπλισμών που είχε να ζήσει από την εποχή του "ψυχρού πολέμου"


«Η Ρωσία μπορεί και θα χρειαστεί να αναπτύξει και να κατασκευάσει ένα όπλο Παγκόσμιας Κρούσης, ενώ επίσης θα εστιάσουμε τις προσπάθειες μας και στην ανάπτυξη συστημάτων τα οποία θα αντιμετωπίζουν αυτά τα νέου είδους οπλικά συστήματα καθώς το κύριο στρατιωτικό δόγμα της χώρας μας είναι αμυντικής φύσεως και δεν σκοπεύουμε να το αλλάξουμε. Η κατασκευή του νέου οπλικού συστήματος θα έχει καθαρά αποτρεπτικό χαρακτήρα», είπε ο Borisov.

Τι δηλώσεις αυτές έκανε ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας κατά τη διάκρεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύσκεψη της ρωσικής κυβέρνησης για τον καθορισμό του ρωσικού εξοπλιστικού προγράμματος 2016-2025 στην οποία προήδρευσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin.

Το πρόγραμμα στρατηγικής παγκόσμιας κρούσης με όπλα ικανά να προσβάλλουν στόχους σε όλη την υδρόγειο εντός 30 λεπτών με συμβατικές κεφαλές ήρθε στη πρόσφατα στη δημοσιότητα (25/26 Αυγούστου) όταν οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την πραγματοποίηση της δεύτερης δοκιμής του προηγμένου όπλου AHW (Advanced Hypersonic Weapon).

Η διαφορά από τα όπλα του βαλλιστικού οπλοστασίου, που επίσης μπορούν να πλήξουν μέσα σε 30' οποιονδήποτε στόχο στο πλανήτη είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν συστήματα που να προσομοιάζουν με τις πλατφόρμες εκτόξευσης πυρηνικών όπλων για ευνόητους λόγους.

Η αμερικανική δοκιμή οδηγήθηκε τελικά σε καταστροφική αστοχία όταν 4 δευτ.  μετά την εκτόξευση  οι ελεγκτές διαπίστωσαν πρόβλημα με το σύστημα δίνοντας εντολή για αυτοκαταστροφή του πυραύλου.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές η  Μόσχα εμφανίζεται  ιδιαίτερα προβληματισμένη και ανήσυχη  στην εμφάνιση τέτοιων όπλων όχι μόνο εξαιτίας των προσπαθειών από τις ΗΠΑ  αλλά  και των συνεχιζόμενων και αλλεπάλληλων δοκιμών της Κίνας η οποία ακολουθεί  κατά πόδας, αν όχι και προηγείται, κιόλας στην ανάπτυξή τους.  

Τον περασμένο  Ιανουάριο μάλιστα το Πεκίνο είχε προχωρήσει σε μια ακόμη επιτυχημένη δοκιμή του δικού της υπερόπλου των 10 mach του Wu-14 .

Ήταν επομένως αδύνατο για την Ρωσία να μείνει πίσω στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων υπερόπλων.

Όπως αναφέρουν ρωσικά ιστολόγια για τη δημιουργία του ρωσικού υπερόπλου των 10 Μach θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογίες από το πρόγραμμα του πυραύλου RS-24 Yars (επίσης γνωστού και ως  RT-24 Yars) ο οποίος αναπτύχθηκε από τη Ρωσία ειδικά για την διάτρηση της Νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που εγκαθιστ΄λα το ΝΑΤΟ στην Α. Ευρώπη.

Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν τα συστήματα κατεύθυνσης και ελέγχου που χρησιμοποιούνται στις 10 ανεξάρτητες κεφαλές του πυραύλου  οι οποίες έχουν δυνατότητα ελιγμών όπως επίσης και του πυραυλικού φορέα του ίδιου.

Τα όπλα παγκόσμιας κρούσης που αναπτύσσουν Κίνα και ΗΠΑ αφορούν ουσιαστικά ένα υπεραντωτικό σώμα το οποίο μεταφέρεται από ένα πυραυλικό φορέα και ο οποίος το εξαπολύει κατά τη διάρκεια επανεισόδου του στην ατμόσφαιρά

Στο αμερικανικό σύστημα το σώμα αυτό ονομάζεται STARS, (Strategic Target System) όπου ανεμοπορεί προς το στόχο του με ταχύτητα που ξεπερνά τα 6 mach πραγματοποιώντας ελιγμούς με τη βοήθεια ειδικών ρουκετών.

Τα σώματα αυτά φέρουν συμβατικό φορτίο και προορίζονται για την προσβολή εντοπισμένων στόχων όπως εγκαταστάσεις σιλό βαλλιστικών πυραύλων ενώ οι ΗΠΑ τα προορίσουν ακόμη και για προσβολή θέσεων τρομοκρατών.

Το «μυστικό» τους είναι η πολύ δύσκολη αναχαίτισή τους από οποιοδήποτε αντιαεροπορικό σύστημα εξαιτίας της υπερ-υπερηχητικής τους πτήσης αλλά και των ελιγμών που πραγματοποιούν.

Φυσικά τα όπλα αυτά εκτός από συμβατικό φορτίο μπορούν να φέρουν και πυρηνικό εάν απαιτηθεί.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του ρωσικού συστήματος ή για τις τεχνολογίες του το σίγουρο όμως είναι ότι βρισκόμαστε προ ενός νέου πεδίου στρατιωτικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας αλλά αυτή τη φορά και με τη συμμετοχή της Κίνας!

Ο Ρώσος υφυπουργός πρόσθεσε πάντως πως όλες οι αποφάσεις της Ρωσίας στην σφαίρα των αμυντικών προγραμμάτων δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως εξοπλιστικός ανταγωνισμός και προσπάθεια αύξησης των αμυντικών δαπανών.


«Αυτό δεν υπάρχει στο σχέδιο και ελπίζω να μην είναι αυτή η υπόθεση», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...