Aντάρτικο πόλης από τους ένστολους που βλέπουν κούρεμα σε μισθούς και αναδρομικά

Έτοιμοι για νομική αντεπίθεση εμφανίζονται οι ένστολοι μετά τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει “κούρεμα” τόσο στους μισθούς τους, όσο και στα αναδρομικά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ένστολοι εμφανίζονται ανυποχώρητοι αναφορικά με το ύψος του ποσού που ετοιμάζεται να τους επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών ως αναδρομικά, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά “στο θέμα της απόφασης του Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δεν υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση”.



Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά των ένστολων, δεν υπάρχει καμία περίπτωση διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση, εφόσον αποφασιστεί η επιστροφή των αναδρομικών να γίνει με βάση το νέο μειωμένο μισθολόγιο, που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη και ορίζει ότι θα πρέπει να τους επιστραφεί αναδρομικά ολόκληρη η διαφορά μεταξύ του μισθού που εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2012 και αυτού που ίσχυε έως και τον Ιούλιο του 2012, εξηγούν οι ένστολοι. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όπως για παράδειγμα εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τα αναδρομικά να τα υπολογίσει με βάση το νέο “κουρεμένο” μισθολόγιο τους, οι ένστολοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε νέες αγωγές κατά του Δημοσίου, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κακώς θεωρεί ότι κερδίζει χρόνο μη εφαρμόζοντας την απόφαση του ΣτΕ, καθώς αυτή αναφέρει ότι τα αναδρομικά θα υπολογιστούν έως το μήνα που θα ψηφιστεί το νέο “αυξημένο” μισθολόγιο τους.

Αντίθετα, μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού δείχνουν αναφορικά με την περίπτωση το νέο μισθολόγιο να προβλέπει -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- την επιστροφή του 50% του ποσού που τους κόπηκε τον Αύγουστο του 2012. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές από την πλευρά των ένστολων, η συγκεκριμένη απόφαση, θα κριθεί από το ΣτΕ στη συνεδρίαση της 28 Νοεμβρίου, όταν θα εξετάσει αν το υπουργείο Οικονομικών έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του.

Ωστόσο, όπως προσθέτουν, όταν ανακοινωθεί το νέο μισθολόγιο τότε οι ομοσπονδίες των ένστολων θα εξετάσουν το νέο νόμο και θα αποφασίσουν εάν θα δεχθούν το νέο μισθολόγιο ή θα προσφύγουν και πάλι στη δικαιοσύνη.

Όπως και να έχει η ανυποχώρητη στάση των ένστολων αναφορικά με τα αναδρομικά, αλλά και η στάση αναμονής που κρατούν για το νέο μισθολόγιο, δημιουργεί κίνδυνο νέας δημοσιονομικής τρύπας ύψους από 300 έως και 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν την ακύρωση του “ξεπαγώματος” των μισθολογικών προαγωγών τους, ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος κατά τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ. Όπως τονίζουν και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθούν δικαστικά με νέες αγωγές.

Νομικοί κύκλοι εξηγούσαν στο Capital.gr ότι το θέμα των αναδρομικών ενδέχεται να προκαλέσει και νέα εμπλοκή για την κυβέρνηση από το ΣτΕ. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις το ΣτΕ μπορεί να κρίνει ότι οι νέοι μισθοί δεν θίγουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ωστόσο η απόφαση για τα μειωμένα αναδρομικά δεν κινείται στο πλαίσιο της απόφασης του ΣτΕ.

Όπως σημείωναν βεβαια οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατάθεση ενός μειωμένου μισθολογίου και την ίδια στιγμή να κατέβαλε τα αναδρομικά με βάση το μισθό του Ιουλίου 2012, καθώς θα ήταν σαν να αναγνωρίζει το παλαιό μισθολόγιο δίνοντας παράλληλα λαβή για νέες αγωγές.
του Αλέξανδρου Κλώσσα

Σχόλια

  1. Αν ελπιζεις Αντωνοβαγγέλη μας ότι οι αυξήσεις ''ελεημοσύνης'' που τάζεις προεκλογικά θα βοηθήσουν την συγκυβέρνηση των αγυρτών σου να κοροϊδέψει τους Έλληνες ιθαγενείς, και να τους πάρεις πάλι την ψήφο-χρυσάφι, κάνεις μεγάλο λάθος.
    Ζήτημα είναι αν η Ν.Δ ξεπεράσει το 15% στις επερχόμενες εκλογές. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, κι απ ότι έδειξες μπορεί και να σου αρέσει μετά το συνειδητό και επικοινωνημένο πετσοκόμμα μισθών και συντάξεων των στρατιωτικών, οι οποίοι δικαιολογημένα να είναι εξοργισμένοι, γιατί όχι μόνο αδυνατείς να άρεις τις αδικίες και να προασπίσεις τα δικαιώματα τους, αλλά συνηγορείς με τον αντιπροεδρό σου και για άλλα μελλοντικά επαχθή μέτρα εξαθλίωσης και απαξίωσης των Ε.Δ .
    Στροφή επ αρίστερά λοιπόν, αυτό είναι το παράγγελμα που ακούγεται σήμερα στις τάξεις του στρατού. Συριζοποιείται επικίνδυνα ο στρατός παρ΄ ότι ο Τσίπρας την κάνει μούγκα στην στρούγκα, κι ας είναι γεγονός ότι δεν ακούσθηκε να υπερασπίζεται μέχρι τώρα ούτε μία από τις θέσεις των στρατιωτικών για αναδρομικά και αυξήσεις. Παρ΄όλα αυτά, επικρατεί το «δεν πάει άλλο», να φύγουν πρώτα αυτοί, και μετά βλέπουμε τι θα κάνουμε και με τον Τσίπρα.
    Ο κύριος λόγος όμως της δυσαρέσκειας των «ενστόλων» όπως συνηθίζει να λέει η παρούσα συγκυβέρνηση, είναι ότι εκτός των άλλων γνωστών και δυσάρεστων αποτελεσμάτων σε όλους τους τομείς που δημιούργησαν οι πολιτικές της, μειώνει συνεχώς και επικίνδυνα την αποτρεπτική ικανότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, γεγονός που εγείρει άμεσα εθνικό και ηθικό θέμα για την παραμονή της στην εξουσία.
    Αντωνοβαγγέλη μας ο νεοφιλελεύθερος γάιδαρος του Χότζα ψόφησε τον έσκασες.!. Την θέση του πήρε ήδη ο δήθεν αντιμνημονιακός ελέφαντας του Τσίπρα κι ας σου λένε κάποια λαμόγια εκεί στην συγκυβέρνησή σου ότι οι στρατιωτικοί πάνε προς την Χ.Α. σε δουλεύουν.
    Τέλος η κομματική ανοχή στην υποκρισία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.