Ο αναλυτικός χάρτης της ανεργίας - ρεκόρ σε Μακεδονία και Θράκη. «Με εντολή Σαμαρά» εννοείται…

Εφιάλτης πραγματικός έχει γίνει για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος η ανεργία, η οποία σε πολλούς νομούς ξεπερνά το 50%! Ολόκληρες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς δουλειά, οι απολύσεις εργαζομένων πολλαπλασιάζονται, ενώ η απλήρωτη εργασία και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. Η Μακεδονία και η Θράκη στερεύουν συνεχώς από βιομηχανίες, οι οποίες λόγω της υψηλής φορολογίας είτε κλείνουν είτε
μετακομίζουν στην Βουλγαρία, ενώ γύρω στις 50.000 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Βορείου Ελλάδος την τριετία 2011-2013. Την ίδια ώρα το ρωσικό εμπάργκο δίνει την χαριστική βολή σε πολλές αγροτικές περιοχές. Βλέποντας αναλυτικά τον χάρτη της ανεργίας ανά νομό έχουμε τα εξής:
Έβρος: Η ανεργία κινείται στο 35% με 40%, ενώ στην πόλη της Ορεστιάδας σκαρφάλωσε στο 50%, με τον κλάδο της οικοδομής να έχει ποσοστό ανεργίας 99%!
Ροδόπη: Η ραγδαία αποβιομηχάνιση της ΒΙΠΕ Κομοτηνής ανύψωσε κατά πολύ την ανεργία στην περιοχή, η οποία σκαρφάλωσε στο 40%.
Ξάνθη: Καλπάζει η ανεργία και στην Ξάνθη, ξεπερνώντας φέτος το 42%, με το ποσοστό στους νέους να σκαρφαλώνει πάνω από 65%. Θεσσαλονίκη: Ένα στους τρεις δεν έχει δουλειά στην Θεσσαλονίκη, με τους ανέργους να φτάνουν τους 250.000.
Χαλκιδική: Αποτελεί «την εξαίρεση στον κανόνα», λόγω της καλοκαιρινής απασχόλησης, η οποία ρίχνει κατά πολύ τον δείκτη της ανεργίας στο 11%.
Ημαθία: Στο 30% βρίσκεται η ανεργία στην Βέροια, ενώ στην Νάουσα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αφού το ποσοστό αγγίζει το 50%!
Πέλλα: Η ανεργία αγγίζει το 30% στην Έδεσσα, με το ποσοστό της στους νέους να βρίσκεται στο 50%. Στα Γιαννιτσά οι άνεργοι έφθασαν τους 6.000, αποτελώντας το 50% του εργατικού δυναμικού της περιοχής.
Σέρρες: Η ανεργία στην περιοχή έχει σκαρφαλώσει στο 42%, με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις να έχουν μετακομίσει την τελευταία τριετία στην Βουλγαρία.
Κιλκίς: Η ανεργία έχει φτάσει στο 45%, σχεδόν όλα τα εργοστάσια στην περιοχή υπολειτουργούν, ενώ πολλοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για 5-6 μήνες.
Πιερία: Ξεπερνά το 40% η ανεργία στο νομό, παρά το γεγονός ότι η φετινή τουριστική περίοδος στην περιοχή ήταν καλή. Κοζάνη: 18.000 άνεργους μετρά φέτος η Κοζάνη, με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 30%. Ενδεικτικό της όλης οικτρής κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι έχει να σηκωθεί οικοδομή στην Κοζάνη τέσσερα περίπου χρόνια! Στην Πτολεμαΐδα οι άνεργοι αγγίζουν τους 7.000. Η ανεργία «συγκρατείται» στο 30% λόγω των εργοστασίων της ΔΕΗ, αλλά η μαύρη εργασία αποτελεί πραγματική μάστιγα αφού, όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, από τους 6.000-7.000 εργαζόμενους που απασχολούνται στα ορυχεία, μόνο οι περίπου 2.000 υπολογίζεται ότι είναι ασφαλισμένοι. Οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί, οι οποίοι εργάζονται 12-14 ώρες με 10 ευρώ μεροκάματο…
Καστοριά: «Κόκκινο» χτύπησε η ανεργία φέτος στην περιοχή, ξεπερνώντας το 50%. Η πόλη της Καστοριάς έχει 6.500 ανέργους.
Γρεβενά: Κάθε αρνητικό ρεκόρ κατέγραψαν φέτος τα Γρεβενά, με την ανεργία να αγγίζει το απίστευτο ποσοστό του 70%!
Φλώρινα: Η ανεργία ξεπερνά το 40%, με την οικοδομική δραστηριότητα να έχει χτυπηθεί καίρια.
Καβάλα: Στα ίδια επίπεδα με το 2013 κινείται η ανεργία, με 20.000 περίπου Καβαλιώτες να είναι σήμερα εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, κυρίως για την Γερμανία, ενώ αρκετοί έχουν ήδη βρει δουλειά στην Αυστραλία.
Δράμα: Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί η μετανάστευση νέων προς την Γερμανία (και) από τον συγκεκριμένο νομό. Μεγάλη ζημιά κάνουν οι Βούλγαροι, οι οποίοι έρχονται αυθημερόν και απασχολούνται το καλοκαίρι στα χωράφια και το χειμώνα σε μερεμέτια, με 10-15 ευρώ μεροκάματο χωρίς ένσημα και το βράδυ φεύγουν. Ενώ, λοιπόν, αυτά τα τραγικά συμβαίνουν στην Βόρεια Ελλάδα σε λίγες ημέρες ο Σαμαράς στην ΔΕΘ θα θάψει, ως συνήθως, τα προβλήματα κάτω από το χαλί και θα αρχίσει την γνωστή παρωχολογία, δίκην προεκλογικού χαρακτήρα. Ένας εκ των βασικών υπευθύνων, αν όχι ο πιο βασικός, για την άθλια κατάσταση στην Χώρα μας, με ιδιαίτερη ζημιά στην Μακεδονία και την Θράκη φροντίζει με την στυγνή αντιλαϊκή πολιτική του να μεγεθύνει τα προβλήματα αυτά.
Γιώργος Μάστορας

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.