Δικαστήριο προστατεύει επαγγελματία από κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞΕΔΩΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
30.09.2014 Επαγγελματίας απειλήθηκε με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχειών για χρέη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών της τάξης των 14.000 ευρώ, αλλά η δικαστική προσφυγή τον δικαίωσε και έτσι ανεστάλησαν προσωρινά όλα τα μέτρα εκτέλεσης εναντίον του  Οι δικηγόροι Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου χειρίστηκαν την υπόθεση και δέχονται αιτήματα για προσφυγές επαγγελματιών που χρωστούν στον ΟΑΕΕ από όλη τη Θράκη

 Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
 Απειλήθηκε με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχειών για χρέη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών της τάξης μόλις των 14.000 ευρώ, αλλά η δικαστική προσφυγή τον δικαίωσε και έτσι ανεστάλησαν προσωρινά όλα τα μέτρα εκτέλεσης εναντίον του. Πανελλαδικά, πρώτη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε από δικαστήριο της Κομοτηνής προστατεύει επαγγελματία για χρέη προς τον ασφαλιστικό του φορέα που βεβαιώθηκαν από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Οι δικηγόροι Κομοτηνής Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου χειρίστηκαν την υπόθεση και δέχονται αιτήματα για προσφυγές επαγγελματιών, που χρωστούν στον ΟΑΕΕ, από όλη τη Θράκη. 
  ΧΡΕΗ 14.000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
 Χρέη 14.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ έχει ο επαγγελματίας από την Κομοτηνή, παντρεμένος και πατέρας παιδιών, ο οποίος διατηρεί κατάστημα στην πόλη μας πολλά χρόνια.  Τα χρέη αυτά, όπως εξήγησε στο «Χ» η κ. Στεφίδου «αφορούν ασφαλιστικές εισφορές που προέκυψαν στον καιρό της κρίσης, δηλαδή την τελευταία 3ετία στην ουσία, όπως και όλοι οι επαγγελματίες που έχουν πρόβλημα στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών». Επεδίωξε να ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών, αλλά, «δεν μπορούσε να πληρώσει, γιατί τα ποσά των δόσεων ήταν μεγάλα», ανέφερε η δικηγόρος και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή η ρύθμιση που τρέχει είναι τελείως απαγορευτική, δηλαδή σου λέει και να καταβάλλεις τις εισφορές σου και το ποσό της ρύθμισης. Στην ουσία διπλασιάζεται η εισφορά σου. Δεν μπορεί ένας επαγγελματίας να πληρώνει 1.400 ευρώ εισφορές. Είναι αδύνατο να ανταποκριθεί».



 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ 


Η ειδοποίηση από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). κοινοποιήθηκε στον επαγγελματία την παραμονή του 15Αύγουστου και τον ενημέρωνε ότι εντός 20 ημερών θα γίνει κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων. Ο επαγγελματίας μέσω του συλλόγου ασφαλισμένων-ανασφάλιστων Ν. Ροδόπης απευθύνθηκε στις δικηγόρους και ζήτησε νομική προστασία.  Οι δικηγόροι Αναστασία Στεφίδου και Λαμπρινή Πρίντζιου κατέθεσαν τα ένδικα βοηθήματα που δικαιούται ο επαγγελματίας, έκαναν την προσφυγή και κατάφεραν να πάρουν προσωρινή αναστολή, έστω και αν ο νόμος του ΚΕΑΟ το απαγορεύει. Η απόφαση εκδόθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και είναι η πρώτη του είδους που εκδίδεται πανελλαδικά.  «Είναι η πρώτη απόφαση πανελλαδικά. Εγώ άνοιξα κωδικό κατάθεσης στις υπηρεσίες και στο Πρωτοδικείο. Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ σημαντικό», είπε η κ. Στεφίδου και έκανε γνωστό παράλληλα ότι «έχει κατατεθεί και προσφυγή και θα κατατεθεί και προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, με την οποία ζητάμε να αφαιρεθεί ο χρόνος των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν τον κλάδο υγείας, για όσο καιρό δεν θα την παρείχαν.  Ο ΟΑΕΕ έχει το συνταξιοδοτικό κομμάτι και τις εισφορές υγείας. Όταν, όμως, οφείλεις, δεν σου θεωρεί το βιβλιάριο, με αποτέλεσμα εσύ να συνεχίζεις να οφείλεις τις εισφορές υγείας, αλλά να μην είσαι ασφαλισμένος. Οπότε, εμείς λέμε αφαιρέστε αυτά και ό,τι άλλο ακολουθεί σε τόκους, προσαυξήσεις, πρόστιμα κ.λπ. και πέραν τούτου ζητάμε και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών». Όλα τα μέτρα εκτέλεσης εναντίον του επαγγελματία ανεστάλησαν προσωρινά, μέχρι και την έκδοση της απόφασης, η οποία αναμένεται αρχές του νέου έτους.

  Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ-ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ 

Για σημαντική επιτυχία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος ανασφάλιστών – ασφαλισμένων Ν. Ροδόπης: «Κερδίσαμε την πρώτη νίκη στον αγώνα μας με το ΚΕΑΟ. Μέλος της ομάδας μας που παρέλαβε την ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ και απειλούνταν άμεσα με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, κατέθεσε μέσω των δικηγόρων Αναστασίας Στεφίδου και Λαμπρινής Πρίντζιου ανακοπή και αίτηση αναστολής και με την προσωρινή απόφαση που εκδόθηκε αναστέλλονται όλα τα μέτρα εκτέλεσης  εναντίον του. Ο αγώνας συνεχίζεται και είναι δύσκολος, σύμφωνα με όσα μου έχουν μεταφέρει οι νομικοί, γιατί αυτό το φαινόμενο του ΚΕΑΟ είναι κάτι πρωτόγνωρο και δικαστικά αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά, τουλάχιστον στην Κομοτηνή. Συγχαρητήρια και ευχόμαστε και άλλες νίκες σε αυτόν τον δύσκολο δικαστικό αγώνα». Κύριος και βασικός σκοπός του συλλόγου αυτού η συσπείρωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, μικρών εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων που υπάγονται στον Ασφαλιστικό Φορέα του ΟΑΕΕ, ώστε όλοι μαζί να μελετήσουν, να προστατέψουν, να διεκδικήσουν και να προωθήσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά, οικονομικά, ηθικά συμφέροντα τους. Μέλη γίνονται όσοι υπάγονται ασφαλιστικά στον ΟΑΕΕ. Μέλος του συλλόγου μπορεί να είναι και οιοσδήποτε έχει κλείσει την επιχείρηση του και οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ. 

150.000 ΝΕΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε.  
Στο μεταξύ όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», στον... προθάλαμο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με χρέη από 15.001 έως 59.999 ευρώ. Το ύψος της συνολικής τους οφειλής ανέρχεται σε 4,4 δισ. ευρώ, και σύμφωνα με το Ταμείο θεωρούνται «ενεργοί οφειλέτες». Αλλοι 78.552 φάκελοι με μικροοφειλέτες, αναμένεται να διαβιβαστούν στις εφορίες, καθώς ο ΟΑΕΕ καταγράφεται ως ένα από τα Ταμεία με τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην είσπραξη οφειλών. Συνολικά, 151.923 φάκελοι περιλαμβάνονται στη δεύτερη φουρνιά οφειλετών που σκοπεύει το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών να στείλει στο ΚΕΑΟ, παρ’ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην «επιχειρησιακή ετοιμότητα του Κέντρου». Το σίγουρο είναι ότι η δικαστική απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Κομοτηνής και προστατεύει τον επαγγελματία από την κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων, εισφέρει νέα δεδομένα και βάζει φραγμούς στην πρόθεση των ασφαλιστικών ταμείων να εισπράξουν. 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.