Κρεμλίνο: Ποια εκεχειρία; Καμία συμφωνία με την Ουκρανία

Τα (συγκρατημένα) χαμόγελα μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας πως υπήρξε συμφωνία με τη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός, δεν κράτησαν πολύ. Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις πληροφορίες περί εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.


  Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ανακοίνωση του εκπρόσωπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία "οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν αποτελεί μέρος της σύρραξης".

Οι... διευκρινήσεις του Κρεμλίνου ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση της υπηρεσίαας Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, που είχε γνωστοποιήσει ότι η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή του Ντονμπάς.

Μετά τη... γυριστή της Ρωσίας και η Ουκρανία αναγκάστηκε να τα "μαζέψει" και έβγαλε διορθωτική ανακοίνωση, όπου υποστηρίζει πως υπήρξε συμφωνία Ποροσένκο-Πούτιν "ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός".

"Ο Ουκρανός πρόεδρος συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο περί συνολικής κατάπαυσης πυρός... συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς", ήταν η αρχική διατύπωση την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ο στρατός φεύγει, οι αυτονομιστές έρχονται

Όλα αυτά ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Στο Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, το μεγαλύτερο της περιοχής, μεταδίδει η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Αυτονομιστές ηγέτες λένε ότι κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρονται από πολλούς τομείς της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως το λόγο» που συμβαίνει αυτό, ανέφεραν διοικητές μονάδων των ανταρτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Novorosinform.org, το οποίο πρόσκειται στους αυτονομιστές.

Όμως ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την «περιοχή μας» ήταν ο πιο βασικός όρος για την εκεχειρία στην περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές.


Ο Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, επέμεινε νωρίτερα μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πληροφορίες περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν μια «προβοκάτσια», διότι η Ρωσία δεν μετέχει στη σύγκρουση.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.