Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ- ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ;; Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο,

Η ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ- ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ;
-Με αφορμή την στάση της συγκυβέρνησης στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού αλλά και της ευλογιάς που μαστίζει την χώρα και ιδιαίτερα την Θράκη-
Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο
Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα για την προβατοτροφία στην χώρα μας λόγω πανδημίας ιογενούς καταρροϊκού πυρετού (νόσος bluetongue). Δεν φτάνει όμως μόνον αυτό! Οι κτηνοτρόφοι επλήγησαν καίρια- ιδιαίτερα εδώ στον Έβρο- και από την ζωονόσο της ευλογιάς, ήδη από τον Ιούνιο μέχρι και σήμερα. Τον τελευταίο χρόνο αποτεφρώθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πάνω από 70.000 ζώα (40.000 πρόβατα από ευλογιά και 30.000 λόγω καταρροϊκού πυρετού).

Μόνο την χρονική περίοδο Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου της χρονιάς που διανύουμε, θανατώθηκαν στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου πάνω από 22.000 πρόβατα από ευλογιά, ενώ το πρόβλημα έγινε οξύτερο τις τελευταίες ημέρες μια και θανατώθηκαν σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδος (ΑΚΚΕΛ) Βάκη Τσομπανίδη, στον Νότιο Έβρο  κι άλλα 18.000 πρόβατα από ευλογιά.
Όπως είναι γνωστόν η μετάδοση της νόσου στον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων, γίνεται μόνο μέσω κουνουπιών, τα οποία μεταφέρουν τον ιό με το σάλιο τους, στο αίμα των τσιμπημένων ζώων, ενώ κοινή είναι η διαπίστωση πως δεν υπάρχει προληπτικό εμβόλιο, ούτε θεραπευτικό μέσο (αντιβίωση) για την προστασία και θεραπεία των ζώων.
Η μόνη προφύλαξη για τον καταρροϊκό πυρετό , είναι η προληπτική χρήση εντομοκτόνων πάνω στα ζώα και γύρω από αυτά, στον χώρο της εκτροφής τους. Ψεκασμοί και εντομοκτόνα που εξοντώσουν τα ενήλικα έντομα, καθώς και τις προνύμφες τους (μετά την εκκόλαψη των αυγών τους) ώστε να μην ξαναγεννηθούν νέα κουνούπια, είναι η μόνη δραστική λύση.
Ψεκασμοί όμως δεν έγιναν εγκαίρως- είναι γνωστό ότι η έξαρση της νόσου του καταρροϊκού πυρετού συμβαίνει στο τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου- οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού από μια απούσα πολιτεία, με αποδεκατισμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες, χωρίς προσωπικό, που δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε.
Επί πλέον δεν γίνονται ούτε έλεγχοι, ενώ δείγματα παίρνονται μόνον μετά από δήλωση των ιδίων των κτηνοτρόφων που έχουν χάσει ζώα από την ασθένεια. Η απούσα πολιτεία στην λαίλαπα αυτή, έχει φτάσει στο σημείο να συστήνει στους κτηνοτρόφους να κάνουν μόνοι τους εντομοαπωθητικούς ψεκασμούς και να κρατούν έγκλειστα τα ζώα!
Πρόληψη λοιπόν μηδενική από πλευράς της πολιτείας, αφού δεν έκανε το αυτονόητο να διαθέσει εγκαίρως και δωρεάν (!)- γιατί άραγε έχει τα ταμεία που αφαιμάζουν τους κτηνοτρόφους;- εντομοαπωθητικά, εντομοκτόνα σε όλους τους ασχολούμενους με την κτηνοτροφία!
Επιπλέον δεν φρόντισε τουλάχιστον ούτε για εποχικούς κτηνιάτρους και άλλο προσωπικό στα δημόσια κτηνιατρεία, τα οποία όπως προαναφέρθηκε είναι αποδεκατισμένα.
Έτσι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέχρι τον Αύγουστο 2014 είχαν καταγραφεί πάνω από 135 εκτροφές με καταρροϊκό πυρετό με καθημερινή αύξηση.
Παρ’ ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους από καταρροϊκό πυρετό, εν τούτοις έχει δοθεί εντολή να μην θανατώνονται ζώα με καταρροϊκό πυρετό, γιατί τότε μόνον οι κτηνοτρόφοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Χιλιάδες όμως πρόβατα που έχουν ψοφήσει από την παραπάνω νόσο, δεν αποζημιώνονται, γιατί δεν υπάρχουν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!
Αποζημιώνονται μόνον τα βαρέως νοσούντα ζώα που σφάζονται παρουσία της αρμοδίας επιτροπής . Φυσικά δεν προβλέπεται να δοθεί αποζημίωση ούτε από τον ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι ο καταρροϊκός πυρετός δεν είναι μεταξύ των κινδύνων για τους οποίους ασφαλίζονται τα κοπάδια της χώρας!
Η κυβέρνηση μάλιστα στο θέμα των αποζημιώσεων από καταρροϊκό πυρετό δεν φαίνεται διατεθειμένη να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξευρεθούν ανάλογα κονδύλια!
Για την εφιαλτική αυτή κατάσταση φέρει την αποκλειστική ευθύνη η πολιτεία με την κυβερνητική της αδράνεια. Το πρόβλημα ήταν γνωστό πριν από ένα χρόνο ήδη από τον Αύγουστο του 2013, όταν εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Θράκη και συγκεκριμένα στο Πύθιο Έβρου. Η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού είχε σαν αποτέλεσμα να σφαγιασθούν πέρυσι 2.000 πρόβατα σε όλη την Θράκη. Φέτος το πρόβλημα έγινε οξύτερο με τους προαναφερθέντες εφιαλτικούς αριθμούς επιζωοτίας και συνεχώς διογκώνεται.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η πώληση αιγοπροβάτων αλλά και του παραγομένου γάλακτος, το οποίο συνεχώς φθίνει…..
Είναι τέτοιο το μέγεθος της ανικανότητας και της κρατικής ανεπάρκειας, αφού κατά πληροφορίας οι δημοτικές αρχές στην έκκληση των κτηνοτρόφων Ροδόπης για τον υγειονομικό ψεκασμό του δημοτικού σφαγείου Κομοτηνής, απάντησαν πως το μηχάνημα του ψεκασμού δεν λειτουργεί!
Η παροιμιώδης αδράνεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού με έγκαιρους ψεκασμούς, υγειονομικούς καθαρισμούς με φάρμακα των σταυλικών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , ιδιαίτερα αυτών που ευρίσκονται εγγύς των συνόρων με Βουλγαρία και Τουρκία, όπως στον Έβρο , στην Ροδόπη και Ξάνθη, αλλά και εγκαίρων προληπτικών εμβολιασμών των αιγοπροβάτων από ευλογιά, έχει αφανίσει μεγάλη μερίδα κτηνοτροφικής πρωτογενούς παραγωγής, έχουν χαθεί ολόκληρα ποίμνια με περαιτέρω αποτέλεσμα την μείωση παραγωγής κρέατος και γάλακτος.
Απώτερη άμεση δυσμενής συνέπεια είναι η μειωμένη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων π.χ. τυριών και ιδιαίτερα της Ελληνικής Φέτας μας που πωλείται μέχρι τώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης! Μείωση λοιπόν των εξαγωγών με αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία (ιδού η ανάπτυξη!) Φυσικά αντίστοιχα αύξηση των εισαγωγών με ότι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Πόσο θα πληρώσει ο Έλληνας τα γαλακτοκομικά προϊόντα; Σκέφθηκε κανείς; Αυτό μήπως συμφέρει τα ξένα συμφέροντα;
Και ακόμη υπαρκτός ο κίνδυνος να χαθεί η αποκλειστικότητα της φέτας ως Ελληνικού προϊόντος! Αλήθεια αν δεν παράγεται γάλα πως θα γίνει το τυρί;!
Η πολιτεία όμως όχι μόνον αδρανεί για την προληπτική αντιμετώπιση της επιζωοτίας, ιδιαίτερα στην Θράκη αλλά είναι προκλητικά απούσα στις αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους αιγοπροβάτων!
Ιδιαίτερα αυτών που επλήγησαν από καταρροϊκό πυρετό. Γιατί αποζημίωση πρέπει να προβλεφθεί όχι μόνον για τα ζώα που αφανίζονται αλλά και για το διάστημα απομόνωσης των ζώων, καθώς τρέφονται αποκλειστικά με αγορασμένες ζωοτροφές, ανεβάζοντας έτσι το κόστος της συντήρησης των.
Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της έχει χρέος να προχωρήσει και στην ανασύσταση των αφανισμένων κτηνοτροφικών μονάδων με επιδοτήσεις, αν δεν θέλει να δει μετά από λίγο έρημο τοπίο
Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με δημοσιεύματα των «ΝΕΩΝ» πως από τις 170 εκτροφές προβάτων που ανήκουν στο κτηνιατρείο Φερών έχουν απομείνει μόνον 6 (!) – ίσως τώρα και λιγότερες- με ποσοστό απωλειών γύρω στο 97%!
Για το πρόβλημα, την προκλητική αδράνεια της πολιτείας και την δραστική αντιμετώπιση της επιζωοτίας με προληπτικά και αποκαταστατικά μέτρα σε όλες τις περιοχές της χώρας  ιδιαίτερα όμως στην Θράκη με ιδιαίτερη αναφορά στον Έβρο, εύστοχη είναι η από 3-5-2014 γενόμενη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νικολάου Μίχου – αγροτοκτηνοτρόφου- στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αλλά και υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό ανησυχητικές είναι και οι πρόσφατες διαπιστώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς αναφορικά με την καταστροφή του ζωϊκού κεφαλαίου στον Έβρο, έστω και αν επιβεβαιώνει πως καταβλήθηκαν κάποιες ελάχιστες αποζημιώσεις για τους θανάτους αιγοπροβάτων από ευλογιά όχι όμως και για καταρροϊκό πυρετό.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι ακόμη η διαπίστωση των εμφανών δυσκολιών για την επανασύσταση των αφανισμένων ποιμνίων γιατί αλλιώς ο Έβρος θα μοιάζει με ένα βομβαρδισμένο τοπίο δίχως παραγωγή γάλακτος.
Δεν απέφυγε όμως να επισημάνει και ο ίδιος την γραφειοκρατία των Αθηνών σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας με νέα δομή διασυνοριακού κέντρου εξωτικών νοσημάτων, με επεξεργαστηριακούς κτηνιάτρους, οι οποίοι θα κάνουν διαρκείς επιδημιολογικούς ελέγχους στα σύνορα του Έβρου!
Φυσικά έκδηλη υπήρξε η δυσφορία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ιδού λοιπόν η αδιαφορία της πολιτείας για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος και παρά τις πράγματι δραστήριες και εύστοχες ενέργειες του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου!
Την δραματική αυτή κατάσταση έρχεται να επιβεβαιώσει και η θέση του προέδρου του ΑΚΚΕΛ Βάκη Τσομπανίδη, ο οποίος εύλογα θεωρεί νεκροταφείο ζώων τον Έβρο, αφού η ευλογιά θερίζει όχι μόνον τον νότιο αλλά και τον βόρειο Έβρο.
Καμμιά σοβαρή προσπάθεια λοιπόν από την απούσα πολιτεία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της επιζωοτίας, ιδιαίτερα στον Έβρο. Και όχι μόνον αυτό! Εμφανίζεται και μια κυβέρνηση εχθρική προς τους κτηνοτρόφους, αφού χάθηκαν 11,5 εκατομμύρια στρέμματα επιλέξιμων βοσκοτόπων. Δηλαδή το 85% των Ελλήνων κτηνοτρόφων που ζουν σε ορεινές περιοχές όπως η Θράκη μένουν εκτός συστήματος επιδοτήσεων μέχρι το 2020!!!
Πως θα μπορέσουν λοιπόν οι κτηνοτρόφοι της Θράκης να επανακάμψουν χωρίς επιδοτήσεις και να κρατήσουν τα ποίμνια και τα ζώα τους;
Οι θλιβερές αυτές επισημάνσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα πράγματα, ο καθένας μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, οδηγούν στις ακόλουθες διαπιστώσεις και σκέψεις.
Έχει άραγε μόνον αδράνεια και αμέλεια η Ελληνική πολιτεία; Η εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού αλλά και της ευλογιάς αποτελούν μόνον τυχαία γεγονότα ή εντάσσονται σε ένα οργανωμένο σχέδιο κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφανίσουν την κτηνοτροφική και γεωργική παραγωγή της χώρας- αυτή που στήριξε από συστάσεως του Ελληνικού κράτους την οικονομία της Ελλάδος- για να συγκεντρώσουν παραγωγή (κρέατος- γάλακτος- προϊόντων) και γη σε λίγα χέρια ;(!) που θα ελέγχουν  σε απόλυτο βαθμό  τα πάντα;!
Οι απτές αποδείξεις με την παροιμιώδη αδράνεια της πολιτείας απέναντι στο πρόβλημα, την πειθήνια και δουλική προσήλωση των κυβερνώντων στα εξοντωτικά σχέδια των «μανδαρίνων της ΕΕ» αποδεικνύουν το δεύτερο!
Ελλάδα όμως χωρίς πρωτογενή παραγωγή δεν υπήρξε ποτέ, ούτε μπορεί να υπάρξει! Αυτήν όμως σκόπιμα θέλουν να την διαλύσουν. Η Ελλάδα μόνον με παροχή υπηρεσιών μέσα σε «Άφιλες πόλεις», με ερήμωση της υπαίθρου, νομοτελειακά θα φάει τις σάρκες της! Γι’ αυτό έχουμε χρέος να ξυπνήσουμε και να αντισταθούμε. Όχι για μας! Για τα παιδιά μας που έρχονται……
Να γνωρίζουν λοιπόν οι καλοβολεμένοι καρεκλοκένταυροι πως οι Έλληνες, δεν ξεχνούν πως «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό τους, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με την βία» (αρθ 120 παρ 4 Σ παλαιό 114)
Γιατί η πολιτεία και ειδικότερα η κυβέρνηση παραβιάζει εξόφθαλμα το άρθρο 106 του Συντάγματος που αναφέρει πως «για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος, το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στην χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών εθνικού πλούτου (βλέπε κτηνοτροφία- γεωργία)…… για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την προαγωγή ιδίως της οικονομίας των ορεινών, νησιωτικών και παραμεθορίων περιοχών» (πχ Θράκη- Έβρος)
Είδατε εσείς να ανταποκρίνεται πραγματικά σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις του το κράτος; Γι’ αυτό αφυπνιστείτε Νεο-Έλληνες! Όχι μόνον αποχαύνωση μπρος στο χαζοκούτι , μα σκέψη και αντίδραση!

Είναι αδιαμφισβήτητο πως μόνον ένα κράτος με εθνικό προορισμό μπορεί να επιτελέσει τις παραπάνω θεμελιώδεις επιταγές για την ευημερία του λαού μας! 

Σχόλια

  1. ΕΔΩ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΑΝΟΥΝ !!! ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΣΙΚΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ. ...ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.