Τελος !! Θα κλείσουν όλοι. Μόνο γερμανικά και κινέζικα μαγαζιά θα υπάρχουν .

Οι μικρομεσαίοι δεν έχουν θέση στην νέα γερμανική τάξη πραγμάτων .Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.. και …δούλοι τους. 
Σχεδόν το 1/3 των θέσεων απασχόλησης αλλά και της παραγόμενης προστιθέμενης αξίας έχουν χαθεί από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 200.000, σύμφωνα με στοιχεία του 2013.


Τα ανωτέρω περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA Facts), που παρουσιάστηκε σε σχετικό συνέδριο στη Νάπολη, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα απώλεσε 27% των θέσεων απασχόλησης που δημιουργούν οι μικρομεσαίοι ή 630.000 και 33% της προστιθέμενης αξίας που παρήγαγαν, ενώ ο αριθμός τους μειώθηκε περισσότερο από 200.000, καθώς σχεδόν 1 στις 4 μικρομεσαίες που υπήρχαν το 2008 έκλεισε. Μάλιστα αναμένεται η συνολική απασχόληση να "πέσει" κατά ακόμη 106.000 θέσεις και να προστεθούν άλλες 40.000 "λουκέτα".

Η χώρα μας κατατάσσεται στη χειρότερη θέση έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε. σε όλους τους επιμέρους δείκτες: δεύτερη ευκαιρία, διεθνοποίηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ενιαία αγορά, δημόσιες συμβάσεις, περιβάλλον, δεξιότητες, επιχειρηματικότητα, ενώ στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη η πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


Δημοσκόπηση: Το 96% των οφειλετών του ΟΑΕΕ δεν μπορεί να μπει στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων

Αποθαρρυντικές αν και αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις των επαγγελματοβιοτεχνών στην προωθούμενη ρύθμιση οφειλών σε 100 και 72 δόσεις.

Οι μικρομεσαίοι οφειλέτες του ΟΑΕΕ είχαν προϊδεάσει το ταμείο ότι δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν και στην ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τονίζοντας ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει το ύψος της δόσης παρά ο αριθμός.

Όπως έχει επισημανθεί και από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας περισσότερο αποτελεσματική κρίθηκε η παρότρυνση «δώστε ότι προαιρείσθε» στο ΚΕΑΟ, την οποία όμως δεν έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν οι μικροί οφειλέτες κάτω των 5.000 που μένουν δέσμιοι των ρυθμίσεων του ταμείου.

Η αρνητική «τάση» των οφειλετών διαπιστώθηκε και από την άτυπη δημοσκόπηση της ομάδας οφειλετών του ΟΑΕΕ «Συμμετέχω και εγώ, η ισχύς εν τη ενώσει» που διεξήχθη από τις 3/10/2014 (ώρα 18:00) ως τις 7/10/2014 (ώρα 17:00). Συλλέχθηκαν ηλεκτρονικά 1123 απαντήσεις από οφειλέτες του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα.

Τα συμπεράσματα ήταν συντριπτικά υπέρ της αποτυχίας και της νέας, πολλά υποσχόμενης, ρύθμισης των 72-100 δόσεων.

Το 96% των ερωτηθέντων δεν θα μπορέσει να μπει στην νέα ρύθμιση με βασική αιτία τις τρέχουσες υψηλές εισφορές. Και αυτό χωρίς να υπολογιστούν άλλοι όροι των ρυθμίσεων, όπως προκαταβολή ή εξοφλημένο το τρέχον έτος κλπ.

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι οι οφειλέτες θέλουν και μπορούν να δώσουν χρήματα στον ΟΑΕΕ για τις τρέχουσες εισφορές και τα οφειλόμενα, σημαντικά όμως μικρότερα ποσά από αυτά που σκέφτονται η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα.

Υπολογίζοντας με βάση τον μέσο όρο του τι θα μπορούσαν να καταβάλλουν, οι 1123 συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση θα έδιναν τον μήνα περίπου 2.300.000€ στον ΟΑΕΕ, έναντι 8.431.000€ που θα ζητάει ο ΟΑΕΕ με την νέα ρύθμιση, στην οποία δεν πρόκειται να μπούνε, ανεξάρτητα απειλών για κατασχέσεις κλπ.

Αν γίνει δε αναγωγή των ποσών αυτών σε, έστω, 200.000 οφειλέτες (από τους 450.000 συνολικά), τα ετήσια έσοδα του ΟΑΕΕ θα ήταν 461.000.000€ (έναντι ΜΗΔΕΝ σήμερα αλλά και με την νέα ρύθμιση).


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.