Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ !! ΑΡΘΡΟ Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Ν, Δικηγόρο

Με αφορμή την αξιοθρήνητη στάση του υπουργού παιδείας κατά τον εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ
Κάθε κυβέρνηση πρέπει να στελεχώνει την σύνθεση της με υπουργούς που δεν θα λένε μόνο ωραία λόγια ή θα εντυπωσιάζουν με κάποιες θεαματικές κινήσεις στα αθηναϊκά ΜΜΕ το φιλοθεάμον κοινό, μα πάνω από όλα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί, προσγειωμένοι και προ πάντων να εμπνέουν συνέπεια!
Να δέχονται ακόμη ότι μπορεί κι αυτοί να σφάλλουν και έτσι να έχουν ως ιεραρχικά πρώτοι την ευθύνη. Έτσι η κυβέρνηση θα πείθει τον λαό, πως πράγματι οι υπουργοί της εμφορούνται από καλές προθέσεις και όχι από μικροψυχία…..

Τούτη η παραδοχή έχει ιδιαίτερη αξία στον πολύπαθο χώρο της παιδείας. Κι αυτό γιατί οι ηγέτες της διαχρονικά δεν είχαν ούτε έχουν να επιδείξουν το παράδειγμα του υπεύθυνου, του προσηνή, του ταπεινού, που με την στάση ζωής τους διδάσκουν και παραδειγματίζουν τα παιδιά.
Ο υπουργός παιδείας Λομβέρδος δεν εμφανίστηκε στην δοξολογία που γίνεται κάθε χρόνο σε κεντρική εκκλησία των Αθηνών ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου και παρ’ ότι ο αρχιεπίσκοπος, ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήθος τον ανέμεναν καρτερικά επί εικοσιπεντάλεπτο πριν αρχίσει η θεία λειτουργία , αλλά εις μάτην……
Ανεξάρτητα του γεγονότος ότι ο συγκεκριμένος υπουργός θα περάσει στην ιστορία ως ο μόνος υπουργός παιδείας και θρησκευμάτων που δεν παρέστη στην καθιερωμένη δοξολογία, στον Ιερό Ναό του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκείνο που ξενίζει είναι η δικαιολογία του για την μη προσέλευση του στην δοξολογία.
Κανείς δεν τον ειδοποίησε να παραστεί, δικαιολογήθηκε…… Όμως για τα αυτονόητα δεν ειδοποιείται κανείς, όταν μάλιστα αυτός ο κάποιος είναι ο επικεφαλής, ο υπουργός παιδείας με αυξημένη ευθύνη και ευαισθησία στις παραδόσεις, την θρησκεία και την ιστορία του λαού του…….
Ο Ελληνικός λαός χειμάζεται από μνημόνια και κρίσεις… Όταν ακούει όμως φαιδρές αιτιολογίες από τους ταγούς όχι μόνον δεν πείθεται αλλά αντίθετα του δημιουργείται έντονη αποστροφή και προβληματισμός…..
Θα ήταν καλό για την εικόνα του συγκεκριμένου υπουργού να παραδεχθεί ότι χαλάρωσε λόγω αργίας, ενδεχομένως μέσα στην οικογενειακή θαλπωρή, ξεχνώντας ότι το πρωτόκολλο εκτός από την παρέλαση είχε νωρίτερα και θεία λειτουργία….. Είτε το θέλουμε είτε όχι, με την θρησκεία είναι συνδεδεμένος ο εορτασμός σημαντικών ιστορικών γεγονότων του έθνους…..
Αντί όμως να ζητήσει συγνώμη, ο υπουργός με έναν αντιπαθητικό εγωισμό διέταξε ένορκη διοικητική ευθύνη (ΕΔΕ) για να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που τάχα δεν τον ειδοποίησαν! Δεν Σας θυμίζει όμως κάτι τέτοιο υφέρποντα φασισμό;!
Ξεχνά όμως πως για ό,τι συμβεί στο πλοίο, ο καπετάνιος έχει την ευθύνη και όχι οι ναύτες και οι λοστρόμοι!
Ο υπουργός όμως δεν θεωρεί τον εαυτό του καπετάνιο και προσπαθεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στους πιο κάτω….. Δεν παραδειγματίζει , δεν πείθει, αντίθετα γίνεται περιγέλαστος και συνάμα αναξιόπιστος σε όσες προκλήσεις θα έλθουν για την παιδεία στο μέλλον…..
Την νοοτροπία αυτή σαράντα ολόκληρα χρόνια από την μεταπολίτευση και μετά, την έχει γευθεί στο πετσί του αυτός ο λαός. Οι πολιτικοί ή καλύτερα πολιτικάντηδες του συστήματος ρίχνουν με την πρώτη ευκαιρία την ευθύνη στους άλλους. Τους άλλους κατακρίνουν, τους άλλους καυτηριάζουν, τον εαυτό τους ποτέ!
Η νοοτροπία όμως αυτή οδήγησε την χώρα στο χάλι που έχει. Λείπει η λεβέντικη στάση σε όλα τα επίπεδα άσκησης εξουσίας!
Ας αφουγκρασθεί λοιπόν ο υπουργός παιδείας τι πιστεύουν γι’ αυτόν οι πολίτες μετά την τελευταία του αντίδραση. Ας πάψει να ψάχνει για αποδιοπομπαίους τράγους. Μη ξεσπάσει σε κάποιο δύσμοιρο υπάλληλο που ταλανίζεται από τα μνημόνια……. . Σε άλλη χώρα μια τέτοια στάση θα είχε οδηγήσει σε παραίτηση. Έχει όμως τέτοια ευθιξία ο υπουργός;; Αμφιβάλλω…….

Η κρίση δεν έρχεται μόνη της…… Από πίσω υπάρχουν και υπουργοί που ενεργούν ως ξοφλημένοι καπετάνιοι…. Η αλαζονεία και η ύβρις όμως κάποια στιγμή φέρνει την Νέμεση…… Ας το γνωρίζουν όλοι αυτοί που κατάντησαν έτσι τον όχι άμοιρο και δικών του ευθυνών λαό…..

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.