Πανικός στο Μαξίμου: Αντί για εμπιστοσύνη πήραν ημερομηνία λήξης

Ο Σαμαράς ήλπιζε ότι θα καταφέρει να πάρει έστω και την υπόσχεση 180 βουλευτών ότι θα ψηφίσουν για πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν έρθει εκείνη η ώρα. Παραλλήλως ήθελε να ηρεμήσει τα πράγματα στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Βενιζέλος βίωνε πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αίτηση της κυβέρνησης για ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή.

Αντί όμως για το ποθούμενο ο Σαμαράς είδε την ζοφερή πραγματικότητα για την κυβέρνησή του. Ελάχιστοι ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είπαν ότι «απαιτείται σταθερότητα», υπονοώντας βέβαια ότι τους νοιάζει περισσότερο η καρέκλα τους και ο βουλευτικός μισθός, από ότι ο Ελληνικός Λαός. Και όχι μόνο ήταν ελάχιστοι, αλλά έθεταν και ως προϋπόθεση την παραίτηση Σαμαρά και την εγκαθίδρυση μίας κυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, «ειδικού σκοπού» όπως την ονόμασαν, καταψηφίζοντας προς το παρόν.
Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν τελείωσαν, αλλά μάλλον αναζωπυρώθηκαν αφού αυτό δείχνουν δηλώσεις Βενιζελικών, όπως ο Γρηγοράκος, οι οποίοι προεξοφλούν ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο και μοιραία θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτό το κλίμα δίνει και το έναυσμα στους κάθε φύσης δελφίνους να συνεχίσουν την αποδόμηση του έτσι και αλλιώς διαλυόμενου ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που τελικά κατάφερε να πάρει ο Σαμαράς από την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν η πέραν πάσης αμφιβολία βεβαιότητα ότι έχει ανώτερο όριο πολιτικής ζωής τους 4 μήνες. 155 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση και τους 180 δεν τους φτάνει ακόμα και αν το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών επιλέξουν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Εκεί, λοιπόν, που καλλιεργούσε μία πεποίθηση ότι θα καταφέρει να βρει τους 180, τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ελπίδα επιβίωσης.
Αυτό θα καταστήσει και τις εσωκομματικές καταστάσεις πολύ ασφυκτικότερες για τους δύο συγκυβερνώντες, αλλά και θα κάνει τις όποιες διαπραγματεύσεις αδύνατες, αφού κανείς δεν συνδιαλέγεται με έναν τέως πρωθυπουργό.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.