ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ: "ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ" Η Ινδία ακυρώνει την προμήθεια των 126 Rafale αν δεν παραδοθούν τα Mistral στη Ρωσία!

Δραματικές εξελίξεις έχουμε στην υπόθεση της παράδοσης ή μη των ελικοπτεροφόρων κλάσης Mistral –μια συμφωνία ύψους 1,7 δισ. $ - στο ρωσικό Ναυτικό, καθώς η ... Ινδία ενημέρωσε την Γαλλία ότι αν υλοποιήσει την απόφαση για επ'αόριστον αναβολή της παράδοσης θα ακυρώσει το συμβόλαιο ύψους 22 δισ.ευρώ για την αγορά των 126 Rafale F.3 από την γαλλική Αεροπορία!


Ο λόγος; Οχι τόσο η υποστήριξηε στην Ρωσία, αλλά το γεγονός ότι η Γαλλία θα αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα των συμάχων της πάνω από τις υπογραφές της στα συμβόλαια και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για την εκτέλεση του συμβολαίου των Rafale, αλλά και την εν συνεχεία υποστήριξή τους από την γαλλική βιομηχανία.

Η Ινδία είναι μία μεγάλη δύναμη η οποία δεν μπορεί να δεχθεί ούτε καν την υποψία ή το ενδεχόμενο να συμπεριφερθούν έτσι οι Γάλλοι σε περίπτωση αντιπαράθεσης π.χ. με την Κίνα ή και τις ΗΠΑ ακόμα.

Όπως αναφέρει ο Arnaud Dubien κορυφαίος Γάλλος αμυντικός αναλυτής στο “Institut de relations Internationales et Strategiques”: "Επίσημοι από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι αν αποτύχουν να παραδώσουν τα Mistral στη Ρωσία τότε η Γαλλία θα χάσει και το συμβόλαιο για την προμήθεια 126 Rafale στην Ινδία".

Πρόκειται για εξέλιξη η οποία φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τη Γαλλία η οποία κινδυνεύει με ένα εξαγωγικό «Βατερλώ» εάν οι Ινδοί τελικά προχωρήσουν σε αναβολή της προμήθειας των γαλλικών μαχητικών.

Ο Dubien πιστεύει πως η απόφαση του Γάλλου προέδρου Ολάν να αναβάλει την παράδοση των ελικοπτεροφόρων δεν είναι οριστική και ελήφθη κάτω από την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά πλέον κινδυνεύει με καταστροφή ολόκληρη η αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας. Γιατί αν ματαιωθεί το συμβόλαιο για τα Rafale και τους πάνε στα δικαστήρια και οι Ρώσοι για τα 1,7 δισ. ευρώ, τότε η ζημιά θα πλησιάσει τα 25 δισ. ευρώ.

Ταυτόχρονα πηγή στο ινδικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως "Η Ινδία παρακολουθεί τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Πως θέλετε να εμπιστευτούμε ένα συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 22 δισ.$ τη στιγμή που η Γάλλια δεν ικανοποιεί ένα κατά πολύ μικρότερο συμβόλαιο" δήλωσε αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Άμυνας.

Η ίδια πηγή πάντως πρόσθεσε πως είναι νωρίς για να πούμε εάν η γαλλική άρνηση να παραδώσει τα Mistral θα παίξει ρόλο και στην ινδική απόφαση αλλά: "Οταν ένα τόσο μεγάλο ποσό χρημάτων καταβάλλεται και μετά ο προμηθευτής χρησιμοποιεί γεωπολιτικά επιχειρήματα για να καθυστερήσει ή και να ματαιώσει την παράδοση τότε αυτό το γεγονός μας κάνει όλους καχύποπτους".

Πολλοί είναι όμως που θεωρούν πως ο σκεπτικισμός από την ιδνική πλευρά έχει να κάνει και με τις ιδιαίτερες και στενές σχέσεις με τη Ρωσία. Δεν αποκλείουν έτσι τα ρωσικά «αντίποινα» να μην έρθουν τόσο μέσω δικαστικής διαμάχης, η οποία θα γίνει παρόλα αυτά, όσο από εκεί που το Παρίσι θα πονέσει ιδιαίτερα: Από την ακύρωση της ινδικής παραγγελίας.

Μάλιστα το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin' στο Νέο Δελχί στις αρχές Δεκεμβρίου και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται να εξεταστούν συνολικά όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες όπως και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ινδίας για το κοινό πρόγραμμα του μαχητικού πέμπτης γενιάς FGFA  (fifth-generation fighter aircraft), το περίφημο T-50 της Sukhoi το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ινδία.


Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι οι Ρώσοι θα επανέλθουν με πρόταση για το MiG-35, το οποίο είναι ο μεγάλος χαμένος του ινδικού διαγωνισμού και πλέον έχοντας ωριμάσει ως σχέδιο αλλά και με την υπόσχεση τοποθέτησης ενεργού AESA θα κοστίσει λιγότερο από 8 δισ. ευρώ στην ινδική Αεροπορία που έχει και τεράστια υποδομή υποστήριξης ρωσικών αεροσκαφών.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.