ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ Την Τρίτη "κληρώνει" για ΠτΔ αλλά και για πρόεδρο της ΝΔ - Ποιοι είναι οι 15 ανεξάρτητοι βουλευτές που θα ψηφίσουν Σ.Δήμα για ΠτΔ

Την ερχόμενη Τρίτη 17 Δεκεμβρίου κρίνεται σε πολύμεγάλο βαθμό το αν θα υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη νυν Βουλή ή πάμε σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και οι ψήφοι που θα λάβει ο κυβερνητικός υποψήφιος Σταύρος Δήμας ουσιαστικά θα προκαθορίσουν και το αποτέλεσμα της δεύτερης και της και κυρίς της τρίτης ψηφοφορίας.

Και φαίνεται ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει ακόμα και τους 170 με πιθανό έναν αριθμό ψήφων να φτάνει μέχρι τους 165! Κάτι τέτοιο συνεπάγεται άμεσα εκλογές. Γενική είναι η αντίληψη ότι μέχρι τώρα έχει οριακά 170 βουλευτές.


Γιατί; Γιατί υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τάσσονται οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κατά ο ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), το ΚΚΕ (12), οι ΑΝΕΛ (12), η ΔΗΜΑΡ (10) και η Χρυσή Αυγή (16).

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές οριακά δείχνει ότι μπορεί να πάρει μέχρι 15 ψήφους (Μ.Ιατρίδη, Κ.Μάρκου, Β.Οικονόμου, Γ.Νταβρή, Π.Μελά, Χρ.Αηδόνη, Κ.Γιοβανόπουλο, Γ.Κουράκο, Σπ.Λυκούδη, Β.Καπερνάρο, Γ.Κασαπίδη, Γρ.Ψαριανό και Β.Πολύδωρα και τους δύο πρώην του Λαϊκού Συνδέσμου, τον Χ.Αλεξόπουλο και ο Ε.Μπούκουρα, αν έχει αποφυλακιστεί μέχρι τότε).

Δύσκολα θα ψηφίσουν υπέρ οι Π.Τατσόπουλος, Μ.Ανδρουλάκης, Οδ.Βουδούρης, Χρ.Γιαταγάνα, Θ.Παραστατίδης, Ρ.Μακρή, Π.Μουτσινάς, Θ.Τζάκρη και Μ.Μπόλαρης.

Αν δεν προσεγγίσει είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη ψηφοφορία τους 175 βουλευτές είναι πρακτικά αδύνατο στο τρίτη με τον Σ.Δήμα υποψήφιο να έχουμε εκλογή ΠτΔ.

Και λέμε "με τον Σ.Δήμα υποψήφιο" γιατί όσο και αν επιμένει ο Α.Σαμαράς αν του "κάτσει" κάτι καλύτερο θα το ρίξει στην τρίτη ψηφοφορία. Ποιος; Ο ιδανικός είναι ο Κ.Καραμανλής που θα μπορούσε να προκαλέσει αποσυσπείρωση των ΑΝΕΛ, ίσως, αλλά και πάλι δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Τώρα ομάδα βουλευτών της ΝΔ που έχει αντιληφθεί ότι πάμε σε εκλογές και οι πιθανότητες να επανεκλεγούν και οι ίδιοι βουλευτές είναι εξαιρετικά μικρές (η ΝΔ θα εκλέξει περίπου έναν στους τέσσερις που είναι σήμερα βουλευτές) καταθέτουν πρόταση για συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση και κάλπες μέσα στο 2015.

Αυτή η πρόταση φυσικά θα είχε αξία αν κατατίθετο πριν από τρεις μήνες, όχι τώρα που έχει καταστεί σαφές ότι δύσκολα βγαίνουν τα "κουκιά". Αλλωστε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τους ενδιαφέρει να παρατείνουν μερικούς μήνες την θητεία τους στην Βουλή και τίποτα άλλο.

Και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σ.Θεοδωράκης το ίδιο ζήτησε: Εκλογή ΠτΔ, ολοκλήρωση της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση και κάλπες το ... φθινόπωρο του 2015!

Πώς γίνεται ένα κόμμα που δεν αντιπροσωπεύεται στην Βουλή και οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν "τρίτο" (!) και βέβαια έχει κάθε λόγο να γίνουν οι εκλογές τώρα για να καταδείξει την ... μεγάλη "δυναμική του" να θέλει να γίνουν εκλογές μετά από ένα χρόνο σχεδόν, αυτό είναι ένα πολιτικό μυστήριο...

Το κακό για τον Α.Σαμαρά είναι ότι η πολιτική δυναμική είναι σε βάρος του. Και το ξέρουν στο κόμμα μέσα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στην συνεδρίαση της ΚΟ την περασμέν εβδομάδα το κλίμα ήταν πιο βαρύ και από κηδεία.

Ολοι έχουν αμολυθεί ήδη στο κυνήγι των ψήφων, μπας και διασωθούν και αν ο ίδιος ο Α.Σαμαράς έχει εκδώσει οδηγίες προς τον κομματικό μηχανισμό "να μην γίνονται συγκεντρώσεις προεκλογικού τύπου γιατί αυτό δείχνει ηττοπάθεια σε ότι αφορά την προδρική εκλογή".

Αν και περισσότερο θα έπρεπε να ανησυχεί για την δική του θέση: Οι "δελφίνοι" έχουν αρχίσει και "ακονίζουν" τα μαχαίρια για την βραδιά των εκλογών. Α.Τζιτζικώστας, Ν.Μπακογιάννη, Μ.Βορίδης θα είναι έτοιμοι για την "έφοδο στα θερινά ανάκτορα" της Συγγρού. Την Τρίτη θα ξέρουμε, δηλαδή και πότε αλλάζει ηγεσία η ΝΔ.


Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ηττηθεί η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ (προηγείται 5-8 μονάδες σε όλες τις σοβαρές μυστικές δημοσκοπήσεις) και να μείνει στην ηγεσία της ΝΔ ο Α.Σαμαράς... defencenet

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.