"Οροφή" τα 164-165 "ναι" στον Π.τ.Δ. για την κυβέρνηση - Μια ψήφος λιγότερη "καίει" τον Σ.Δήμα

Η "ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Με τους ωμούς εκβιασμούς από το εσωτερικό και το εξωτερικό και της ανάπτυξης της θεωρίας του χάους σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές και κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει όσα περισσότερα «ναι» μπορεί στην πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα στις 7 το βράδυ στη Βουλή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.



Με τα έως τώρα δεδομένα πάντως έχει «οροφή» τους 164-165 βουλευτές, έχοντας πάντως ρίξει τον πήχη από τους 170, και αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί (στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 βουλευτές για να εκλεγεί Π.τ.Δ. και στην τρίτη 180 «ναι») τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ για την κυβέρνηση.

Τότε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που θέλει πηγές του Βερολίνου να δηλώνουν παύση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ε.Ε. σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης οι δηλώσεις υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας από τον Γιάννη Στουρνάρα και οι στημένες δημοσκοπήσεις από τα συστημικά ΜΜΕ θα είναι παρωνυχίδα.

Αν δε η κυβέρνηση δεν «κλειδώσει» ούτε τους 164-165 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία, τότε είναι πολύ πιθανό να «καεί» η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα και στην τρίτη ψηφοφορία να υπάρξει νέος υποψήφιος με στόχο την προσέγγιση των ανεξάρτητων βουλευτών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τους έχουν ζώσει τα «φίδια» και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγκάστηκε να δηλώσει πώς σταματά την σκληρή αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ (προφανώς αναλαμβάνουν άλλοι το ρόλο της κινδυνολογίας του «Grexit») και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να «ξανασκεφτούν» που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα η διχόνοια, η λάσπη και οι ύβρεις.  

Τα λέει αυτά προφανώς γιατί τους μόνους σίγουρους που έχει είναι οι 155 των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και μερικούς ακόμη Ανεξάρτητους Βουλευτές, με τους περισσότερους εξ αυτών να δηλώνουν πώς θα ψηφίσουν «όχι» και κάποιοι να λένε πως είτε θα δηλώσουν «παρών» είτε θα απέχουν από τη διαδικασία της πρώτης ψηφοφορίας.

Εννοείται πάντως πώς το παρασκήνιο και τα «παιχνίδια» που παίζονται μέσα, αλλά κυρίως έξω από τη Βουλή είναι μεγάλα και περιλαμβάνουν από ρουσφέτια πάσης φύσεως έως και εκβιασμούς. Για το… καλό της πατρίδας βέβαια όχι για την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες αναμένεται συνάντηση τουλάχιστον 6 ανεξάρτητων βουλευτών μεταξύ των οποίων Γ. Κασαπίδης, Κ. Γιοβανόπουλος, Μ. Ιατρίδη, Π. Μουτσινάς. Πρόκειται για την ομάδα βουλευτών που στο προηγούμενο διάστημα ζητούσε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού ως προϋπόθεση για να ψηφίσουν Πρόεδρο. Από τη στιγμή όμως που αυτό δεν μπορεί να υπάρξει  αλλάζουν στάση, αλλά ακόμη αυτή δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει.
   
Παράλληλα, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου που «φλερτάρουν» με το «Ποτάμι» ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα. Το ίδιο δηλώνει και ο κ. Σπύρος Λυκούδης.

Η κυβέρνηση οδεύει προς την πρώτη ψηφοφορία έχοντας εξασφαλίσει μόλις επτά ανεξάρτητους βουλευτές. Γίνεται αντιληπτό πως εάν οι παραπάνω αριθμοί  επιβεβαιωθούν σήμερα το βράδυ και η υποψηφιότητα Δήμα λάβει μόλις 162 θετικές ψήφους τότε θα πυροδοτηθεί συζήτηση περι άμεσης αντικατάστασής του, ενδεχομένως πριν από την δεύτερη ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ και από απλούς βουλευτές που υποστηρίζουν πως για να κερδηθεί αυτή η παρτίδα «ο Σαμαράς πρέπει κάτι να δώσει». Και αυτό που εννοούν είναι να δεσμευθεί για ημερομηνία εκλογών εντός του 2015.

Παραδέχονται ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα λειτούργησε μάλλον αποσυσπειρωτικά καθώς ανεξάρτητοι βουλευτές που εως εκείνη την ώρα «έκλειναν το μάτι» για την θετική τους ψήφο, δήλωσαν προβληματισμένοι από «την κομματική επιλογή».

Υπο αυτά τα δεδομένα σημειώνουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή προσώπου ίσως να επαναφέρει τις υψηλές πιθανότητες ανάδειξης Προέδρου από την παρούσα Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, λένε πως θα «πρέπει να κινηθούμε στην κόψη του ξυραφιού με ανάληψη πιο ουσιαστικών δράσεων οι οποίες δεν θα λειτουργήσουν υπονομευτικά για τον πρωθυπουργό».

Μέχρι στιγμής υπερ  της υποψηφιότητας του κ. Δήμα εμφανίζονται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και επτά (7) ανεξάρτητοι: Γιώργος Νταβρής, Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Γιάννης Κουράκος, Παναγιώτης Μελάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης.

Στο «παρών» βάσει των συλλογικών αποφάσεων είναι θεωρητικά οι 121 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, της ΧΑ και του ΚΚΕ καθώς και οι ανεξάρτητοι Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Ραχήλ Μακρή.

Πέραν αυτών όμως τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά ρευστά. Ο κ. Βασίλης Οικονόμου αν και προσμετρούταν στα «ναι», ο ίδιος δήλωσε ότι τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία θα δηλώσει «παρών». Ο κ. Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε ότι μάλλον «κλίνει προς το να καταψηφίσει», ενώ η κυρία Μίκα Ιατρίδη σημείωσε γενικά ότι θα ψηφίσει το ίδιο και στις τρεις διαδικασίες!

Με «κλειστά χαρτιά» παραμένουν οι Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Βύρων Πολύδωρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Πάρις Μουτσινάς.

Κατά την Κουμουνδούρου παρά το κλίμα κινδυνολογίας και τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα, αλλά και τις πιέσεις που ασκεί στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο στους βουλευτές ιδίως τους ανεξάρτητους, είναι πολύ πιθανόν οι 121 βουλευτές της…«αντιπροεδρικής πλειοψηφίας» να συγκεντρωθούν από την πρώτη ψηφοφορία.

Και αυτό γιατί εκτός του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές) και του ΚΚΕ (12 βουλευτές) έχουν δηλώσει πώς δε θα ψηφίσουν Πρόεδρο Δημοκρατίας οι Κ.Ο. των ΑΝΕΛ (12 βουλευτές) και της ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές), η Χρυσή Αυγή (16 βουλευτές) και από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι 9 τουλάχιστον.

Η πρώτη ψηφοφορία λοιπόν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέχει περίπου 11 ώρες, αλλά η μεγάλη «μάχη» θα δοθεί μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας με τη γαλοπούλα στο… στόμα. defencenet.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.