Ο «γυμνιστής» Μπουτάρης αναγουλιάζει με τον ανδριάντα του αγωνιστή του 1821 Εμμανουήλ Παππά

 Πολλές φορές έχει απασχολήσει την επικαιρότητα με την αισθητική του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Τη μια θεωρεί κιτς τις παρελάσεις, την άλλη τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και τώρα «νιώθει αναγούλα» με τον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παππά.
Την ίδια στιγμή στηρίζει το Gay Pride και γεμίζει την πόλη με φτερά και πούπουλα, συμμετέχοντας και ο ίδιος. Ο δήμος Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνει τη γυμνή ποδηλατοδρομία και μάλιστα τη θεωρεί «πόλο έλξης τουριστών». Και αν αυτά θεωρούνται γραφικότητες ενός βαριεστημένου εκκεντρικού, υπάρχουν και οι δηλώσεις του για «ανάδειξη των οθωμανικών μνημείων της πόλης», η απαγόρευση του εορτασμού της Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και άλλα φαιδρά, που τον καθιστούν πλέον επικίνδυνο.

Είναι σίγουρο ότι η αισθητική μας δεν έχει καμιά σχέση με αυτή του Μπουτάρη και θα ήταν ανάξια σημασίας οποιαδήποτε αναφορά στις παραξενιές του, αλλά μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι είναι δήμαρχος μιας ιστορικής Ελληνικής πόλης με 2.300 χρόνια ιστορίας. Μπορεί ο ίδιος να επιθυμεί να καταστήσει την πόλη «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», πολυπολιτισμική και με προβεβλημένο οθωμανικό παρελθόν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα του επιτρέψουμε να προσβάλει τη Μνήμη των αγωνιστών του Έθνους.
Ο Εμμανουήλ Παππάς έδωσε τα πάντα για την ελευθέρια της Ελλάδας και αν όντως ο δήμαρχος θεωρεί τον ανδριάντα του «ακαλαίσθητο», έχει υποχρέωση να φτιάξει ένα καλύτερο, μεγαλοπρεπέστερο. Δεν είναι όμως αυτό που τον ενοχλεί, αλλά αυτή η ίδια η ιστορική ύπαρξη ανθρώπων σαν τον Εμ. Παππά.

Είναι όλοι αυτοί οι ήρωες που θεμελίωσαν και τείχισαν με το αίμα τους την πόλη του Κάσσανδρου, είναι αυτοί που αντιστέκονται ακόμη και σήμερα στον ανθελληνικό κοσμοπολιτισμό του και δεν τον αφήνουν να κάνει τα σχέδια του πραγματικότητα.
Δεν είναι λοιπόν απλά θέμα αισθητικής, αλλά ύπαρξης και συνέχειας μιας ιστορικής διαδρομής χιλιάδων ετών. Δεν πρόκειται για πολιτική αντιπαράθεση αλλά για ευθεία προσβολή των ιερών και οσίων όλων των Ελλήνων, που δεν είναι επιτρεπτή. Ας το βάλει καλά στο μυαλό του ότι η Θεσσαλονίκη έχει ακοίμητους φρουρούς της του δικούς της αγέννητους νεκρούς.

xathess.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.