Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Ψέμματα της κυβέρνησης η βασική σύνταξη των 360 ευρώ - Στα 200 ευρώ θα είναι στην πραγματικότητα!

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η εγγυημένη σύνταξη θα βρίσκεται στο ύψος των 360 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα οι συντάξεις όσων ασφαλισμένων  συνταξιοδοτηθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα βρίσκονται κάτω από τα 200 ευρώ. Μπορεί η βασική σύνταξη ( το κομμάτι ,δηλαδή , των συντάξιμων αποδοχών που θα χορηγεί το κράτος ) το 2015 να κρατηθεί στα 360 ευρώ , αλλά από το επόμενο έτος θα πέσει κάτω από τα 300 ευρώ και αναμένεται να κυμανθεί περίπου  στα 270 ευρώ για όσους «κατορθώσουν» να συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη ασφάλισης και στην ηλικία των 67 ετών. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναμένουν
ακόμη μικρότερη βασική σύνταξη, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως  200 ευρώ ( ανάλογα με το ΑΕΠ , τον τιμάριθμο και το πόσα χρόνια πριν από τα 67 συνταξιοδοτήθηκε κάποιος).
Για τον υπολογισμό της σύνταξης λαμβάνεται υπ’ όψιν συντελεστής που διαμορφώνεται κατά 50 % από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50 % από την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αναλογιζόμενοι ότι από το 2010 , που ο νόμος θέσπισε τα 360 ευρώ , το ΑΕΠ έχει απολέσει 22,9% , τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί παρά το 2016 να μειωθεί η βασική σύνταξη στα 270 ευρώ , αφού και ο τιμάριθμος κινήθηκε κατά την τετραετία 2010 – 2013 θετικά κατά 8,6% περίπου.
Πολύ σημαντικό ρόλο, όμως, παίζουν τα «ψιλά γράμματα» του νόμου, καθώς σύμφωνα με τα όσα καθιερώνει ο νόμος, το σύνολο της όποιας σύνταξης θα το λαμβάνουν μόνο όσοι δικαιούνται «πλήρους σύνταξης» . Επομένως, όσοι έχουν 40 έτη  ( 12.000 ημέρες ) ασφάλισης  και  την ηλικία των 67 ετών. Για όλους τους υπόλοιπους ο νόμος προβλέπει μείωση 6% για κάθε έτος που υπολείπεται ως τα 67. Έχοντας υπ ‘όψιν ότι αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των ετών ασφάλισης των συνταξιούχων του ΙΚΑ κυμαίνεται στα 25 χρόνια , αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι η βασική σύνταξη , την οποία θα λαμβάνει η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, δεν θα ξεπερνά τα 200 ευρώ.
Το γεγονός ότι υπάρχει σαφής καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού της βασικής σύνταξης  δείχνει το ύπουλο σχέδιο της κυβέρνησης να μην ανακοινώσει τίποτα μεσούσης της προεκλογικής – ουσιαστικά – περιόδου , καθώς μία τέτοια ομολογία θα ήταν απολύτως καταστροφική για τα κόμματα της συγκυβέρνησης , τα οποία θα συντριβούν πλέον και στους άνω των 55 ετών ψηφοφόρους τους, οι οποίοι μέχρι τώρα αποτελούσαν το πιο ισχυρό εκλογικό κάστρο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Μάστορας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...