Τον τέλειωσαν και τα διεθνή ΜΜΕ τον Σαμαρά: Θα έχει το τέλος του Παπανδρέου...

Πολιτικά ξοφλημένο χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον Σαμαρά μετά και την παραδοχή ήττας του και την "λευκή πετσέτα" που πέταξε με την επίσπευση Προεδρικής εκλογής και την υποψηφιότητα Δήμα.
«Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι τριγμούς στο ευρώ, θα γίνει νωρίτερα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», γράφει σε σημερινό της άρθρο η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ενώ η Il Sole 24 Ore τονίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς κινδυνεύει να έχει το ίδιο τέλος με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Η «Λα Ρεπούμπλικα» γράφει, επίσης, ότι «σύμφωνα με όλα τα γκάλοπ ο
ΣΥΡΙΖΑ έχει από τρεις μέχρι έξι μονάδες προβάδισμα» και πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι θα θεωρήσει άκυρες τις συμφωνίες με την τρόικα και θα ζητήσει την σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου για να διαγραφεί μέρος του χρέους των χωρών που διέρχονται οικονομική κρίση».
Η οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων, τονίζει ότι «οι εντάσεις των χρηματαγορών γίνονται και πάλι αισθητές μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Μια κίνηση η οποία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες». Η «Il Sole 24 Ore» υπογραμμίζει ότι «σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πετύχει την εκλογή νέου Προέδρου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αναγκασμένος να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε νίκη της άκρας Αριστεράς».
Σε σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «ο Σαμαράς κινδυνεύει να έχει το ίδιο τέλος του Παπανδρέου», ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ προσθέτει ότι «ο Σαμαράς ελπίζει πως βλέποντας να πλησιάζει μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η τρόικα θα μπορούσε να μειώσει τις απαιτήσεις της, και η πλειοψηφία των 155 βουλευτών, μαζί με τους ανεξάρτητους και εκλεγμένους εκπροσώπους μικρών κομμάτων, να φτάσει τους 175». Ο Ιταλός αρθρογράφος θεωρεί ότι «στην περίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα του έλειπαν μόνον πέντε βουλευτές και η πίεση για να μην πέσει η κυβέρνηση θα μπορούσε να πείσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μην προχωρήσουν σε άλμα στο κενό».
«Μια επικίνδυνη στρατηγική, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Σαμαράς, δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Γιώργου Παπανδρέου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πήρε τη θέση τού Παπανδρέου και συνέχισε την ίδια πολιτική λιτότητας την οποία πρώτα πολεμούσε. Τώρα ήρθε η ώρα του Τσίπρα να ακολουθήσει την ίδια μακιαβελική πολιτική του Σαμαρά για να τον ρίξει και να τον αντικαταστήσει στην ηγεσία της χώρας. Και ο Τσίπρας, όταν αναλάβει πρωθυπουργός, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο ριζοσπαστικός και ακραίος από ό,τι δείχνει σήμερα, ως αντιπολίτευση», καταλήγει ο Βιτόριο Ντα Ρολντ.
Με τίτλο «Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα», ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Λε Μοντ» στην Αθήνα Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και καταλήγει σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εν λόγω εκλογή. Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα, λέει ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος της θητείας τού Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι κάλπες, όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί, λέει ο συντάκτης. Και αυτό διότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ' ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε ένα μεγάλο παιγνίδι τακτικής στο πλαίσιο των περίπλοκων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την τρόικα, λέει ο συντάκτης.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η οποία, όμως, δυσαρεστεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας.
Σύμφωνα με σχόλιο του πολιτικού αναλυτή Γιώργου Σεφερτζή, «ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι θα παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές η επόμενη κυβέρνηση δεν θα έχει τον χρόνο για να διαπραγματευθεί με την τρόικα, οπότε τα περιθώρια ελιγμών μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι περιορισμένα (...). Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απόφαση που πήρε η τρόικα να επιταχύνει την προεδρική εκλογή ως μια απελπισμένη προσπάθεια να καλύψει τα νέα μέτρα λιτότητας και να εκβιάσει την ψήφο των βουλευτών». Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να πείσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ΑΝΕΛ, τα κόμματα των οποίων είναι σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν πολύ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Το δημοσίευμα καταλήγει με σχόλιο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου: «Όλοι μετρούν τις ψήφους (...) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180, μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν...».

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.