Η ακτινογραφία των ύποπτων για «αποστασία»: Ποιοι μπορεί να στηρίξουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
Την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, που πιθανόν να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και εντός της ημέρας αναμένουν οι βουλευτές, ιδίως οι ανεξάρτητοι και αυτοί που ακόμη δεν έχουν επισήμως και ξεκάθαρα τοποθετηθεί για το αν επιθυμούν ή όχι εκλογή Π.τ.Δ. από την παρούσα Βουλή, προκειμένου να αρχίσουν να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και να διαφαίνεται αν θα βρεθούν οι 180 ή αν θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. 


Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί μούδιασμά με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου να αναφέρουν πώς ήταν ίσως η μόνη επιλογή δεδομένης της κατάστασης με την τρόικα η οποία ήθελε νέα μέτρα τα οποία δεν μπορούσαν να περάσουν από τη Βουλή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος της άμεσης κίνησης της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και μάλιστα μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων.

Η εξεύρεση των 180 βουλευτών που απαιτούνται στην Τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία, την 29η Δεκεμβρίου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Η κυβέρνηση υπολογίζει πώς θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας περίπου 173-174 βουλευτές, αν και όπως φαίνεται ο αιφνιδιασμός εν είδει εκβιασμού ενόχληση κάποιους. Ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή του Μίμη Ανδρουλάκη που έσπευσε ήδη να πει «τρία ΟΧΙ».

Ελπίζουν, ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου πως η πίεση που θα ασκηθεί από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν, πιθανόν από το νέο έτος να μην είναι βουλευτές αλλά απλοί πολίτες ίσως γεμίσει την «καρδάρα» των 180 βουλευτών, για την οποία πάντως ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμαράκης εκφράζει επιφυλάξεις. «Πρέπει να είμαστε για όλα έτοιμοι», είπε.

Βάσει των κομματικών δεδομένων η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσει στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 έως 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία και είναι άγνωστο αν θα δώσουν θετική ψήφο, βλέποντας, μάλιστα, ότι ο στόχος έχει πολλές πιθανότητες να μην επιτευχθεί.

Από την ψήφιση του προυπολογισμού φάνηκε πώς υπερ τηςεκλογής Προέδρου είχαν εμμέσως τοποθετηθεί η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής, που ψήφισαν η πρώτη το σύνολο του προϋπολογισμού και ο δεύτερος τα κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

Επίσης, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος και Πάρις Μουτσινάς και ενδεχομένως ο Βύρων Πολύδωρας που είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι ο 180ος εφόσον βρισκόταν οι υπόλοιποι 179.

Στην άλλη άκρη, απόλυτα αρνητικοί από τους ανεξάρτητους βουλευτές είναι οι Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης που έχουν ήδη προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τατσόπουλος που, αν και υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του κείμενο για μετάθεση των εκλογών, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή της Κουμουνδούρου για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος», καθώς και ο Μάρκος Μπόλαρης με την Ραχήλ Μακρή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να πείσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς τη συμβολή ενός μέρους βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές.

Ο Πάνος Καμμένος το τελευταίο διάστημα έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και συγκαλεί σήμερα τα αρμόδια όργανα προκειμένου να συσπειρώσει την Κ.Ο., ενώ η ΔΗΜΑΡ μέσω του κ. Χατζησωκράτη έσπευσε να δηλώσει πώς δεν θα ψηφίσει Π.τ.Δ.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διακινούνταν έντονες φήμες για πρόθεση στελεχών των ΑΝ.ΕΛ., όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ή η Έλενα Κουντουρά να αγνοήσουν την επίσημη γραμμή, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν διαφαίνεται πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία. Η Έλενα Κουντουρά έχει επανειλημμένως πει δε το τελευταίο διήμερο πώς δεν πρόκειται να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας,

Ασαφές είναι επίσης το πεδίο και για την τελική στάση που θα λάβουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, οι οποίοι λαμβάνοντας αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή υπέρ των εκλογών συνυπέγραψαν μαζί με τους ανεξάρτητους συναδέλφους τους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Βασίλη Οικονόμου και Πέτρο Τατσόπουλο κείμενο υπέρ της εκλογής Προέδρου, της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού χρονοδιαγράμματος για εκλογές μέσα στο 2015.

Αν λοιπόν παραμείνουν «αλώβητες» στη γραμμή του «όχι» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται για να μπλοκάρει με τους 71 δικούς του βουλευτές την εκλογή, αφού μαζί με τη Χρυσή Αυγή (16) και το ΚΚΕ (12), τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 121 βουλευτές, όσους ακριβώς χρειάζονται για να προκαλέσουν εθνικές εκλογές.


Έτσι λοιπόν διαμορφώνεται η «ακτινογραφία» των βουλευτών με τους ύποπτους για «αποστασία», αν και όπως γράψαμε στην αρχή η ζύμωση και οι εκβιασμοί θα ξεκινήσουν με την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας.defencenet

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.