ΣΥΡΙΖΑ: Κατά του Grexit ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνή ΜΜΕ

Διεθνή δημοσιεύματα, δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και διεθνών προσωπικοτήτων κατά του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη υπογραμμίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου. Οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρονται στις δηλώσεις του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος τόνισε ότι «οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του Grexit δεν βοηθούν αληθινά. Πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ» όπως και του ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είπε: «Η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, όποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνησή της».

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν ο οποίος τόνισε ότι «η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της ευρωζώνης. Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», όπως και του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε: «Πρέπει να δούμε τις εκλογές όπως πραγματικά είναι : ένα πολύ σημαντικό δημοκρατικό ραντεβού και όχι η πυροδότηση μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης». Ο ίδιος, σχετικά με θέμα εξόδου από το ευρώ ανέφερε ότι «αυτό το ερώτημα δεν τίθεται. Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, είναι σημαντικό για την ακεραιότητα και την ελκυστικότητα της Ευρωζώνης, αλλά και για την ίδια την χώρα που επωφελήθηκε από τα προγράμματα χρηματοδότησης της Επιτροπής για να αναδιαρθρώσει την οικονομία της».
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος απάντησε στην εφημερίδα Bild: «…δεν γνωρίζω την ύπαρξη οποιωνδήποτε τέτοιων σχεδίων και σίγουρα η πολιτική ηγεσία στην καγκελαρία δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξαν και δηλώσεις εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Η κουμουνδούρου υπογραμμίζει και τις δηλώσεις του καγκελαρίου της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος τόνισε: «…δεν έχει καθόλου κατανόηση για τη μεγαλοποίηση που γίνεται ως προς τους προεκλογικούς τόνους στην Ελλάδα και την ως εκ τούτου πρόκληση μίας συζήτησης για έξοδο από το ευρώ. Όλα όσα συζητούνται σε έναν προεκλογικό αγώνα είναι υπόθεση των Ελλήνων. Τώρα θα διεξαχθούν εκλογές στην Ελλάδα και είναι άσκοπο να δημιουργείται η εντύπωση μίας απειλής απέναντι στους Έλληνες, ενώ η παρέμβαση στη συζήτηση και η πρόκληση ανασφάλειας στους ανθρώπους δεν αποφέρει τίποτε»
Παράλληλα, ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Δούμας της Ρωσίας δήλωσε: «Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλη την ιστορία της», «Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Οι κύκλοι της Κουμουνδούρου παραθέτουν και σειρά δημοσιευμάτων:
Süddeutsche Zeitung (πρωτοσέλιδο): «Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα», «Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που θέλουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) να αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε μια έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι ‘καθαρές ανοησίες’».
Financial Times: «Η πρόκληση δεν είναι πλέον η επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά το άλφα και το ωμέγα της καθημερινής πολιτικής: να βρεθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός».
Der Standard: «…είναι δικαίωμα της Αριστεράς να απαιτεί τη ρήξη με αυτήν τη λογική της λιτότητας», «οι Έλληνες συντηρητικοί και οι εναπομείναντες σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνούν μαζί τους δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν από τη συνέχιση της πολιτικής των περικοπών σε αντάλλαγμα για τα δανεικά».
«Κάτω από το κεντρικό σύνθημα, "αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη, αλλαγή για όλους", "βαριές" υπογραφές της διεθνούς διανόησης παίρνουν θέση υπέρ του δικαιώματος των Ελλήνων ψηφοφόρων να καθορίζουν τις τύχες της χώρας τους, αλλά και υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αλλαγής πορείας σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσα στους 300 πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, ανθρώπους του πολιτισμού κ.α. βρίσκει κανείς στην κοινή έκκληση (with-the-greeks.eu) τα ονόματα των Τσόμσκι, Αγκάμπεν, Μπάτλερ,  Μπαλιμπάρ, Νέγκρι, Ζίζεκ, Χάρνεκερ, Χάρβεϋ, Λόουτς, Βαλερστάιν και Δουζίνα» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
«Το να εκλεγεί ο Τσίπρας δεν συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη αλλά ευκαιρία, και όχι μόνο για την ίδια την Ελλάδα. Είναι η ευκαιρία η Ευρώπη να αφήσει πίσω της αυτή την πολιτική της λιτότητας που είναι […] όχι μόνο αντικοινωνική και άδικη αλλά και αντιπαραγωγική και καταστροφική. Αυτό δεν σημαίνει επιστροφή στην ξεγνοιασιά της υπερχρέωσης αλλά βήμα προς τα μπρος, σε μια οικονομία στα μέτρα των ανθρώπων […] Στην Ελλάδα, απ’ όπου υποτίθεται ότι ξεκίνησε η κρίση, θα μπορούσε να γίνει και η αρχή του δρόμου για την έξοδο από την κρίση, του άλλου δρόμου μέσα από την κρίση» αναφέρει ο αυστριακός Καρλ Μάρκους Γκάους.


newpost

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.