ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΠΩΣ ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ, ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σε απόγνωση θα βρεθούν το 2016 οι 720.000 επαγγελματίες αγρότες, αφού η μυ­στική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών περιλαμβάνει περαιτέ­ρω μείωση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν.
Αρκετοί μάλιστα εξ αυτών θα δουν να περικόπτεται έως και 70% η ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν, πε­ριορίζοντας δραματικά το ετήσιο εισόδημά τους.



Το τελευταίο δέχεται πολλαπλές «επιθέσεις», με την αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, λόγω της επιβολής των capi­tal controls, που έκαναν απαγορευτική την εισαγωγή πρώτων υλών, και της κατάργησης του αφορολογήτου προνομίου που είχαν στο πετρέλαιο.

Ο αγροτικός πληθυσμός μιλά για απόπειρα εξόντω­σής του και διάλυση του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες (μαζί με τον τουρισμό και την ναυτιλία) της εθνικής μας οικονομί­ας.

Ιδιαίτερα φοβούνται μην περάσουν τα χωράφια και οι δενδροκαλλιέργειές τους στα νύχια των ξένων funds, που θα δημιουργήσουν εταιρείες ειδικού σκοπού με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, όπως η Πει­ραιώς, η οποία μέσω της απόκτησης της Α.Τ.Ε., δια­θέτει πλέον εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελληνικής γης.

Εκείνοι που ανησυχούν πιο πολύ είναι όσοι γεωργοκτηνοτρόφοι έχουν συνάψει δάνεια με τα χρηματοπι­στωτικά ιδρύματα και δεν έχουν ανταποκριθεί για δι­αφόρους λόγους στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλε­σμα αυτά να κηρυχθούν ληξιπρόθεσμα και να μπουν στην κατηγορία των «κόκκινων».

Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα στα οποία τον κύριο λόγο θα έχουν τα λεγόμενα distress funds, οι περίφημοι «γύπες των αγορών», που ο πρωθυ­πουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμευόταν να κρατήσει έξω από την χώρα, έχουν ήδη προχωρήσει σε εκτίμηση της αξίας των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Ελλάδας.

Ειδικά, τους ενδιαφέρουν περιοχές όπως η Κεντρι­κή Μακεδονία, η Θεσσαλία και οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας, όπου τα εδάφη είναι προσοδοφόρα και ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών – αγροτών έχει υποθηκεύ­σει την περιουσία του στις τράπεζες.

Τι προτείνουν στους αγρότες

Προκειμένου να αρπάξουν πιο εύκολα τα χωράφια και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, οι εταιρείες θα προ­τείνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους:

– Την αποπληρωμή του δανείου με έκπτωση. Δηλα­δή αν χρωστάει κάποιος π.χ. 80.000 ευρώ, να καταβά­λει 60.000 ευρώ και να κλείνει το δάνειο.

Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία και οι νομοί Ηλείας και Αχαΐας στο στόχαστρο των ξένων

Επειδή, όμως, οι περισσότε­ροι που ανήκουν στον κλάδο, αδυνατούν να εξοφλήσουν την μηνιαία δόση, πόσω μάλλον να βρουν 50 και 60.000 ευρώ, θα τους ζητείται να υπογράψουν εξουσιοδότηση, προκειμένου να αναζητήσουν αγοραστή για λογαριασμό τους.

Στην περίπτωση αυτή, οι κοινοπραξίες θα πωλούν την γη στον εαυτό τους κι αναλόγως της αξίας της θα χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για την αποπληρωμή του δανείου.

– Την μεταβίβαση της κυριότητας όλης της πε­ριουσίας τους στην εταιρεία, με την ταυτόχρονη διαγραφή ή μείωση του ύψους του δανείου, με την συμ­φωνία ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν την γη τους ή να εκτρέφουν τα ζώα τους, καταβάλλοντας ένα μη­νιαίο ενοίκιο που θα ορισθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν αρχίσει να συστήνονται εταιρείες – οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) με σκοπό να έρθουν σε διαπραγματεύσεις με τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες γεωργοκτηνοτροφικών εκτάσεων.

Καθοριστικό κριτήριο θα είναι αν οι «εμπειρογνώμο­νες» κρίνουν ότι υπάρχει η δυνατότητα αποκόμισης κερδών απ’ αυτή την διαδικασία.

Ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλά «αρπακτικά» του διεθνούς κεφαλαίου, όπως η Black Rock, η KKP, η Perry Capital, η Actua, η Oaktree, και που ήδη μέσω θυγατρικών τους διαχειρίζονται προβληματικά δάνεια (Services Companies), σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, όπως στην Μαλαισία, την Ιρλανδία, την Ινδονησία κ.α.



Πώς θα γονατίσουν τους αγρότες

Είναι σαφές από την μέχρι τώρα διαχείριση του θέμα­τος από την κυβέρνηση Τσίπρα, πως αντί να λάβει μέ­τρα για να αποσοβήσει την δράση των «κορακιών», επι­χειρεί το αντίθετο.

Με τους πρόσθετους φόρους που επιβάλλει, σαμπο­τάροντας παράλληλα κάθε εξαγωγική δραστηριότητα όπως και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, προσπαθεί να καταστήσει απαγορευτική κάθε ενασχόληση για τους γεωργοκτηνοτρόφους.

Και βέβαια συνεχίζει να κόβει τις επιδοτήσεις, όπως για παράδειγμα σε αυτούς που κατέχουν δενδρώδεις εκτάσεις και περίμεναν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστό­λου, να εισπράξουν 52 ευρώ το στρέμμα, όμως τελικά στην τσέπη τους θα μπουν μόλις 28 ευρώ.

Αλλά και οι κτηνοτρόφοι «έπεσαν από τα σύννεφα» όταν πήραν 14 ευρώ το στρέμμα, έναντι 25 ευρώ που ανέμεναν.

Προκειμένου να γονατίσει πλήρως ο κλάδος, η ΔΕΗ αρνείται να αποδεχθεί τον διακανονισμό αποπληρωμής των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος με δόσεις, όπως ήδη έχει κάνει με τους περισσότερους οφειλέτες κατα­ναλωτές της.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των αγροτών, μέσα στο 2016 θα κληθούν να αποδώσουν άνω του ενός δισ. ευ­ρώ, ενώ προβλέπουν κι άλλες περικοπές στις πληρωμές προς αυτούς από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αρνείται τον διάλογο κι επιμένει σε μέτρα που τους εξοντώνουν

και «βάζουν ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πρωτογε­νούς τομέα».

Όλα αυτά οδηγούν τους αγρότες στην απόφαση να κατέλθουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα. Αποκορύφω­μα των κινητοποιήσεών τους θα είναι ο αποκλεισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεν αποκλείουν και την κατάληψη του κτιρίου και την παραμονή τους σ’ αυτό, αν δεν δοθεί ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.
ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΕΜΠΡΟΣ» 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.