Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Καταχρεωμένα τα συστημικά τηλεοπτικά κανάλια, έχοντας πάρει υπέρογκα δάνεια!

Σε μια εποχή όπου οι οικονομικές δυσκολίες για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς, προκαλεί έκπληξη και πολύ περισσότερο αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των καθεστωτικών τηλεοπτικών σταθμών έχει υπέρογκα χρέη.
Στην εφημερίδα «Το Παρόν», κάτω από τον τίτλο «Τα δάνεια που έχουν πάρει τα κανάλια», δημοσιεύονται τα εξής:
«Το δράμα του Mega μπορεί να κορυφώνεται, αλλά δεν είναι ο μοναδικός σταθμός στον οποίο ασκούνται πιέσεις εξαιτίας του ύψους του δανεισμού του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 9μήνου του 2015, το Mega είχε βραχυπρόθεσμα δάνεια συνολικού ύψους 116 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα δύο, που αντιστοιχούν σε 100 εκατ. ευρώ: 88 εκατ. ευρώ υπόλοιπο από το ομολογιακό δάνειο σε Πειραιώς, Alpha, Εθνική και Eurobank και ένα ακόμη 12 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς. Το δάνειο αυτό είναι ενυπόθηκο, με σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο την ταινιοθήκη του Mega. Η ΑΝΤΕΝΝΑ TV εμφάνιζε το 2011 φορολογικές ζημίες 117 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις της ήταν 15 εκατ. ευρώ για το 2014, 43 εκατ. ευρώ για το 2015, 34 εκατ. ευρώ για το 2016 και 24 εκατ. ευρώ για το 2017 και η εταιρεία εκτιμούσε πως θα μπορέσει να κάνει συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη. Οι δε βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της το 2013 ήταν 148 εκατ. ευρώ και τα μακροπρόθεσμα δάνεια 63 εκατ. ευρώ.
Ο Alpha το 2014 είχε μικρότερες δανειακές υποχρεώσεις, συνολικού ύψους 34 εκατ. ευρώ, ισομερώς μοιρασμένες σε μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες. Οι μακροπρόθεσμες θα πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του 2019. Και στις δύο περιπτώσεις περιλαμβάνονται δανειακές υποχρεώσεις προς το RTL. Το 2014 ο Alpha εξέδωσε ομολογιακό δάνειο 3 εκατ. ευρώ από την Prime Insurance Ltd και 10.000 ευρώ από την Plus Productions. Το ύψος των φορολογικών ζημιών για την περίοδο 2010 – 2013 ανέρχεται σε 12,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση του ΣΚΑΪ, το 2014 ο συνολικός δανεισμός ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ, από τα οποία 29,9 εκατ. ευρώ ήταν οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις και 21,7 εκατ. ευρώ οι βραχυπρόθεσμες. Το Star το 204 είχε οφειλή μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους 52 εκατ. ευρώ».
Από τα όσα αναφέρει «Το Παρόν» είναι ολοφάνερο ότι τα ποσά τα οποία χρωστάνε τα συστημικά κανάλια είναι διόλου ευκαταφρόνητα. Ποσά τα οποία προέρχονται ουσιαστικά από το υστέρημα του Ελληνικού Λαού και που είναι κάτι παραπάνω από αμφίβολο αν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν, με αποτέλεσμα ένα ανεπανάληπτο «φέσι». Συνυπολογίζοντας το ότι ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης δεινοπαθεί για να μπορέσει να πάρει ένα απλό δάνειο, αποτελεί πραγματική πρόκληση η συνεχής δανειοδότηση με έναν πακτωλό χρημάτων των τηλεοπτικών διαύλων.
Δανειοδότηση η οποία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ανανεώνει συνεχώς έναν φαύλο κύκλο, με τα λεφτά του Ελληνικού Λαού να χρησιμοποιούνται για να διατηρούνται στην ζωή τα χρεωκοπημένα οικονομικά (και πολύ περισσότερο ηθικά) τηλεοπτικά κανάλια της διαπλοκής, τα οποία επί δεκαετίες επιχειρούσαν να διαμορφώσουν τις συνειδήσεις των Ελλήνων ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης συγκεκριμένων στενών συντηρητικών συμφερόντων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι διαχειριστές του ιστολογίου δε φέρουν ευθύνη για σχόλια των αναγνωστών.
Σεμνα και ταπεινα παρακαλω και στη μητρική σας γλώσσα για να μεταφράζονται

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...