Βροχή λουκέτων.. και το Μου........ χτενίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ

Αυξάνονται και πληθύνονται τα «λουκέτα», άλλοτε μεγάλων εταιρειών, οι οποίες υπό το βάρος της πολύχρονης ύφεσης δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.



Η Ηλεκτρονική, τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, το ξενοδοχείο Athens Ledra και η Πυρσός Security κατέβασαν ρολά μέσα στην άνοιξηΤα τελευταία «κανόνια» του ξενοδοχείου Athens Ledra της Λεωφόρου Συγγρού και της εταιρείας Πυρσός Security δεν είναι παρά τμήμα των περίπου 15.400 εταιρικών χρεοκοπιών που καταγράφονται, μόλις από την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, τα ρολά που κατέβασαν το τελευταίο δίμηνο τέσσερις εταιρείες αύξησαν τον αριθμό των ανέργων κατά εκατοντάδες.


Ηλεκτρονική Αθηνών

Στα μέσα Απριλίου, η γνωστή αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε ότι τίθεται σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με την απόφαση 267/13-4-2016 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Τα καταστήματά της παραμένουν κλειστά από τις 13 Απριλίου, με την εταιρεία να έχει αποδώσει την πτώχευση στην επιδείνωση της οικονομίας από τον Ιούνιο του 2015 και μετά.

Πάντως, τα προβλήματα για την αλυσίδα ξεκίνησαν κατά την εποχή που πραγματοποίησε ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Σερβία, μια προσπάθεια που κόστισε σε χρήμα και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική που ακολούθησαν μεγάλες ξένες αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οδήγησαν στην επιβάρυνση της εταιρείας από συσσωρευμένες ζημιές και αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Η Ηλεκτρονική είχε σε λειτουργία 44 καταστήματα πανελλαδικά και τρία καταστήματα στην Κύπρο, ενώ απασχολούσε 450 εργαζομένους.

Παπασωτηρίου

Μόλις πριν από περίπου δέκα ημέρες, το γνωστό βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» στην οδό Πανεπιστημίου έβαλε «λουκέτο», υπό το βάρος των μη διαχειρίσιμων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η αλυσίδα εδώ και πολλά χρόνια.

Είχαν προηγηθεί το «λουκέτο» σε υποκατάστημα στην Κηφισιάς και το κλείσιμο καταστήματος στην Λάρισα.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε οικονομικά ζητήματα και χρωστούσε σε προμηθευτές, ενώ η δικαστική οδός που διερευνήθηκε το 2015, με βάση τον πτωχευτικό νόμο, οδήγησε σε αδιέξοδο.

Η εταιρεία υπολογίζεται ότι απασχολούσε περίπου 40 εργαζόμενους.

Athens Ledra

Οι περίπου 150 εργαζόμενοι του γνωστού ξενοδοχείου της Λεωφόρου Συγγρού βρίσκονται από χθες στον δρόμο, καθώς η διοίκηση του ΙΚΑ δέσμευσε τους λογαριασμούς του ξενοδοχείου που διατηρούσε υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το προσωπικό του Athens Ledra είχε ξεκινήσει επίσχεση εργασίας καθώς παρέμενε απλήρωτο από τον Μάρτιο. Οι πιστώτριες τράπεζες, (με πρώτη την Alpha Bank), στις οποίες οι οφειλές διαμορφώνονται γύρω στα 33 εκατ. ευρώ πρόκειται να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε να έχει δοθεί λύση μέσα στο καλοκαίρι για το ξενοδοχείο. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank είχε βγάλει to Athens Ledra σε πλειστηριασμό πέρυσι την άνοιξη με εκτιμώμενη αξία στα 41,1 εκατ. ευρώ.
Πυρσός Security

Ρολά κατέβασε την Τρίτη και η Πυρσός Security, αφήνοντας στον δρόμο περισσότερα από 800 άτομα πανελλαδικά. Πάντως, το κλείσιμο της εταιρείας έμοιαζε προδιαγεγραμμένο, καθώς η «Πυρσός», εδώ και ένα χρόνο, όφειλε δεδουλευμένες αποδοχές στο προσωπικό της, ενώ διατηρούσε υψηλά χρέη στους πιστωτές της.

Πάντως, πίσω από τα λουκέτα του Athens Ledra και της Πυρσός Security, το Υπουργείο Εργασίας βλέπει στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης των εργαζομένων και εισφοροδιαφυγής και γι’αυτό ζητεί να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να αποτελούν το πρόσχημα για κάθε παράβαση επιχειρηματία, ώστε αυτός να απαλλάσσεται από τα χρέη που ο ίδιος δημιούργησε προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως στο παρελθόν είχε συνηθίσει» σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ρολά» σε 15.435 επιχειρήσεις το 2016

Από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες κατέβασαν ρολά 15.435 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών (στοιχεία ΓΕΜΗ). Αριθμός, ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015, όπου αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014 διαγράφηκαν από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) 14.810 εταιρείες, 15.043 επιχειρήσεις το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και 14.403 εταιρείες το πρώτο πεντάμηνο του 2012.

Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΓΕΜΗ, είναι ακόμη πιο απογοητευτική αν στη μεγάλη εικόνα, εκτός από τις διαγραφές εταιρειών μπουν και οι ιδρύσεις επιχειρήσεων...

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.