Η νέα φοροκαταιγίδα του 2017: Ακριβαίνουν καύσιμα, τσιγάρα, καφές, τηλέφωνα - Εξανεμίζονται τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων


Καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων αναμένεται να ξεσπάσει με την είσοδο του νέου έτους. 

Από την 1η-12017 αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα, επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες, οι φόροι στα καύσιμα και τα τσιγάρα, ενώ επιβάλλονται νέοι φόροι στην κατανάλωση καφέ, στη σταθερή τηλεφωνία και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η μεγαλύτερη φοροαφαίμαξη προβλέπεται να λάβει χώρα σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των µη κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολούµενων µε µεσαία και υψηλά εισοδήµατα οι οποίοι θα δουν τους φόρους επί των εισοδηµάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,45 δισ. ευρώ, λόγω των µειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίµακες υπολογισµού του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Με την είσοδο του νέου έτους θα καταργηθούν οι µειωµένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ για όλα τα νησιά του Αιγαίου και θα αυξηθούν σηµαντικά για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες οι ασφαλιστικές εισφορές.
H αύξηση των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισµού 2017 θα προέλθει από την εφαρµογή των φοροεισπρακτικών µέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τον φετινό Μάιο και προβλέπουν:
- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης του αγροτικού εισοδήµατος από το 13% στα επίπεδα του 22%-45% για πάνω από 575.000 φορολογούµενους που δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελµα αγρότες.

- Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ετήσιων εισοδηµάτων από ακίνητα, από 11% σε 15% για ποσά µέχρι12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα πέραν των 12.000 ευρώ ποσά.

- Περαιτέρω αύξηση του συντελεστή υπολογισµού της προκαταβολής φόρου εισοδήµατος των ατοµικών επιχειρήσεων και των αγροτών από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

- Αύξηση της φορολογίας εισοδήµατος για τα εταιρικά αυτοκίνητα. Τα εισοδήµατα από τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά το 2016 τα οποία θα φορολογηθούν το 2017 θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% επί του ετήσιου µισθώµατος έναντι 30% που ίσχυε µέχρι και για το 2015.

- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Ο αυξηµένος συντελεστής θα αποδώσει πολύ περισσότερα έσοδα το 2017, καθώς θα ισχύσει για 12 µήνες µέσα στο επόµενο έτος, έναντι 7 µηνών το 2016 (από 1/6 έως 31/12).

- Επιβολή αυξήσεων στους φόρους που επιβαρύνουν τα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Από την 1η-1-2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκοµµένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιµής πώλησης.

- Επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ και στα υγρά που χρησιµοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

- Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία. Με την είσοδο του νέου έτους θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε µηνιαίο ή διµηνιαίο λογαριασµό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η/1/2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε µηνιαίου ή διµηνιαίου λογαριασµού.

- Επιβολή του τέλους 10% στη συνδροµητική τηλεόραση. Το µέτρο αυτό θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει για 7 µήνες (από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεµβρίου). Το τέλος 10% επιβάλλεται στον συνολικό µηνιαίο λογαριασµό κάθε σύνδεσης σε συνδροµητική τηλεόραση, προ ΦΠΑ. Εάν ο λογαριασµός εκδίδεται για περισσότερους µήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι µήνες.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην µπίρα κατά 92,3%. Το µέτρο αυτό θα ισχύει για ολόκληρο το 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει για 7 µήνες (από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεµβρίου). Από την 1η-6-2016 ο ΕΦΚ στην µπίρα έχει αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθµό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθµό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα µικρά ζυθοποιεία.

- Αύξηση του φόρου στα µερίσµατα. Από την 1η-1-2017 ο φόρος στα µερίσµατα αυξάνεται από 10% σε 15%.

- Αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά νησιά του Αιγαίου: Από την 1η-1-2017 θα καταργηθούν οι µειωµένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που ακόµη διατηρούνται. Ουσιαστικά από το νέο έτος ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου, µεταξύ των οποίων η Λέσβος, η Χίος, η Σάµος και η Λήµνος.
Μετά την αναπροσαρµογή των συντελεστών στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο (πρώτο κύµα), Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (δεύτερο κύµα) θα αυξηθούν οι συντελεστές και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας
Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου 2017, σε όλη την νησιωτική επικράτεια θα ισχύουν:

- Ο κανονικός συντελεστής, ο οποίος τον περασµένο Ιούνιο διαµορφώθηκε στο 24%. Αυτό σηµαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιµα, τσιγάρα, ποτά, ροφήµατα, λογαριασµοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισµού, συσκευασµένα και µεταποιηµένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόµενα σε καταστήµατα µαζικής εστίασης, εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς, κόµιστρα ταξί και πλήθος άλλων προϊόντων στα οποία σήµερα επιβάλλεται συντελεστής 17%.
-Ο µειωµένος συντελεστής που εφαρµόζεται για αγαθά και υπηρεσίες και ο οποίος ανέρχεται στο 13%.
Συγκεκριµένα, από τον Ιανουάριο του 2017 αυξάνονται από 9% σε 13% η ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκοµικά προϊόντα, τα φυτά, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δηµητριακά, άµυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσµατα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωµί, τα ζυµαρικά, τα νερά, τα φαρµακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασµοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαµονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύµατα.
-Ο υπερµειωµένος συντελεστής για ορισµένα αγαθά και υπηρεσίας που θα διαµορφωθεί σε 6% από 4% για τα φάρµακα και τα βιβλία.
Σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, η κατάργηση των µειωµένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σε συνδυασµό µε την αύξηση του ανώτατου συντελεστή κατά µία ποσοστιαία µονάδα και η συγκεκριµένα στο 24% είχε ως αποτέλεσµα την αύξηση των εισπράξεων. Στα περισσότερα και ιδιαίτερα στα τουριστικά νησιά της χώρας, ο ΦΠΑ παρουσίασε ραγδαία αύξηση, υπερκαλύπτοντας τους στόχους που είχαν τεθεί από το οικονοµικό επιτελείο. Όπως προκύπτει από τα διαθέσιµα στοιχεία, τη µεγαλύτερη αύξηση ΦΠΑ παρουσίασαν η Μύκονος και η Ρόδος.
Καύσιµα

- Αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 65% από το 0,2 στο 0,33 ευρώ το λίτρο. Το µέτρο αυτό θα ισχύσει για όλο το 2017, ενώ φέτος εφαρµόζεται από την 1η Οκτωβρίου.
- Αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρµανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ το λίτρο, η οποία θα ισχύσει για 6,5 µήνες το 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει µόνο για 2,5 µήνες.
- Επιβολή αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα λοιπά καύσιµα. Από την 1η-1-2017:
- Ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο.
- Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο.
- Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.
Επιβολή φόρου στον καφέ: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόµενο και εγχωρίως παραγόµενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, µε συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισµένο καφέ και µε συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγµιαίο καφέ και στα παρασκευάσµατα από εκχυλίσµατα, αποστάγµατα ή συµπυκνώµατα του καφέ.

Οι επιβαρύνσεις στους µισθωτούς και στους συνταξιούχους

Σύµφωνα µε τα φοροεισπρακτικά µέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάιο προβλέπεται µείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για τους µισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους, στα 8.863 ευρώ για τους µισθωτούς µε ένα προστατευόµενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για τους µισθωτούς µε δύο προστατευόµενα τέκνα και ταυτόχρονη εφαρµογή επαχθέστερων κλιµάκων υπολογισµού του φόρου εισοδήµατος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των µισθών και των συντάξεων.
Με βάση τις ρυθµίσεις αυτές, οι οποίες αυξάνουν σηµαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις για τους περισσότερους µισθωτούς και συνταξιούχους, θα υπολογιστεί η µηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήµατος επί των µισθών και των συντάξεων και τους 12 µήνες του 2017, ενώ φέτος ο υπολογισµός της παρακράτησης µε τις νέες αυτές ρυθµίσεις έγινε µόνο για 7 µήνες (από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεµβρίου).
Επιπλέον, µε βάση αυτές τις ρυθµίσεις θα γίνει το 2017 η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήµατος επί του συνόλου των αποδοχών που εισέπραξαν οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016. Δεδοµένου ότι για τους πρώτους 5 µήνες του 2016 η παρακράτηση φόρου εισοδήµατος από τους µισθούς και τις συντάξεις έγινε µε το παλαιότερο πιο ευνοϊκό σύστηµα αφορολόγητων ορίων και φορολογικών συντελεστών, το δε νέο σύστηµα εφαρµόστηκε για τον υπολογισµό της παρακράτησης φόρου εισοδήµατος µόνο την περίοδο από 1η-6-
2016 έως 31-12-2016, η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήµατος για όλο το 2016, η οποία θα γίνει το 2017 µε το νέο σύστηµα θα έχει ως συνέπεια οι περισσότεροι µισθωτοί και συνταξιούχοι να κληθούν να καταβάλουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις µε τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα που θα εκδοθούν την ερχόµενη άνοιξη µε την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήµατα του 2016.
Για ποιους λόγους οι νέες κλίµακες είναι επαχθέστερες

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος, τις οποίες θα υποβάλουν την άνοιξη του 2017 οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ο υπολογισµός του φόρου εισοδήµατος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα γίνει για ολόκληρο το 2016 µε βάση τις κλίµακες οι οποίες καθιερώθηκαν τον περασµένο Μάιο µε το ν. 4387/2016. Οι κλίµακες αυτές είναι επαχθέστερες για τους εξής λόγους:
1) Στην κλίµακα υπολογισµού του φόρου εισοδήµατος για τους µισθούς και τις συντάξεις, την οποία προβλέπει ο ν.4387/2016, ο ελάχιστος συντελεστής φόρου 22% ισχύει πλέον για ετήσια εισοδήµατα µέχρι 20.000 ευρώ, ενώ στην παλαιά κλίµακα ο ελάχιστος συντελεστής 22% έφθανε µέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήµατος των 25.000 ευρώ. Επιπλέον, στη νέα κλίµακα το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου µειώθηκε από τα 2.100 στα 1.900 ευρώ για όσους εργαζόµενους και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόµενα τέκνα, στα 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόµενο τέκνο και στα 1.900 ευρώ για όσους έχουν δύο προστατευόµενα τέκνα. Μόνο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόµενα τέκνα η ανώτατη ετήσια έκπτωση φόρου παρέµεινε στα 2.100 ευρώ.
Επίσης, στη νέα κλίµακα:

-Πάνω από το επίπεδο ετησίου εισοδήµατος των 20.000 ευρώ και µέχρι τα 30.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής φόρου 29%, ενώ στην παλαιά κλίµακα, από τα 20.000 έως τα 25.000 ευρώ εφαρµοζόταν συντελεστής φόρου 22% και από τα 25.001 έως τα 30.000 ευρώ επιβαλλόταν συντελεστής φόρου 32%.

-Πάνω από τα 30.000 και µέχρι τα 40.000 ευρώ ισχύει συντελεστής φόρου 37%. Στην παλαιά κλίµακα, το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ φορολογείτο µε συντελεστή 32%.
-Στο υπερβάλλον των 40.000 ευρώ τµήµα του ετησίου εισοδήµατος επιβάλλεται συντελεστής φόρου 45%. Στην προηγούµενη κλίµακα, στο τµήµα από τα 40.001 έως τα 42.000 ευρώ του ετησίου εισοδήµατος επιβαλλόταν φόρος 32% και στο υπερβάλλον των 42.000 ευρώ τµήµα του ετησίου εισοδήµατος επιβαλλόταν φόρος 42%.

- Η έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ µειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ πρόσθετο εισόδηµα πάνω από τα 20.000 ευρώ, ενώ στην παλαιά κλίµακα υπήρχε ενιαία έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, η οποία όµως µειωνόταν κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήµατος πάνω από τα 21.000 ευρώ.
2) Η κλίµακα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καθιερώθηκε µε το ν. 4387/2016 διαµορφώνεται ως εξής: συντελεστής 2,2% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 12.001 ως 20.000 ευρώ, 5% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 20.001 ως 30.000 ευρώ, 6,5% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 30.001 ως 40.000 ευρώ, 7,5% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 40.001 ως και 65.000 ευρώ, 9% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 65.001 ως και 220.000 ευρώ και 10% για τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.
Στην προηγούµενη κλίµακα εφαρµοζόταν συντελεστές:
-0,7% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν µεταξύ 12.000 και 20.000 ευρώ
-1,4% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν µεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ
-2% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν µεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ
-4% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν µεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ -6% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν µεταξύ 100.000 και 500.000 ευρώ και -8% σε όλο το ετήσιο εισόδηµα αν ανερχόταν πάνω από 500.000 ευρώ.
Με βάση τις παραπάνω επαχθέστερες φορολογικές κλίµακες, οι οποίες αυξάνουν σηµαντικά τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους µισθωτούς και συνταξιούχους, υπολογίζεται φέτος η µηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήµατος επί των µισθών και των συντάξεων για το χρονικό διάστηµα από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεµβρίου, δηλαδή για 7 µήνες. Το 2017 όµως η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήµατος θα γίνει µε τις επαχθέστερες κλίµακες επί του συνόλου των αποδοχών που θα έχουν εισπράξει οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2016, δηλαδή και για τους 12 µήνες του τρέχοντος έτους.

Αγροτικά εισοδήµατα

Υπέρµετρα αυξηµένους φόρους θα κληθούν να καταβάλουν το 2017, για τα συνολικά εισοδήµατα του τρέχοντος έτους, εκατοντάδες χιλιάδες µισθωτοί και συνταξιούχοι που ασκούν ταυτόχρονα και αγροτικές δραστηριότητες. Ο λόγος είναι ότι η νέα φορολογική νοµοθεσία που θεσπίστηκε τον περασµένο Μάιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών φορολόγησης όχι µόνο για τα εισοδήµατα από µισθωτές υπηρεσίες αλλά και για τα αυτοτελώς φορολογούµενα αγροτικά εισοδήµατα.
Συγκεκριµένα:
1) Με τη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 112 του ν. 4387/2016, προβλέπεται ότι το καθαρό εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα εξακολουθεί να φορολογείται αυτοτελώς, όχι όµως µε συντελεστή φόρου 13% στο σύνολό του, όπως γινόταν µέχρι τώρα, αλλά µε φορολογική κλίµακα, στην οποία οι συντελεστές φόρου ξεκινούν από 22% για ετήσια γεωργικά εισοδήµατα µέχρι 20.000 ευρώ και φθάνουν µέχρι και το 45% για ποσά ετησίων γεωργικών εισοδηµάτων υψηλότερα των 40.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης ότι για όσους αποκτούν εισοδήµατα από αγροτικές δραστηριότητες ισχύει έκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ, ανάλογα µε τον αριθµό των προστατευόµενων τέκνων, η οποία ισοδυναµεί µε αφορολόγητο όριο 8.636-9.545 ευρώ. Όµως στην περίπτωση που αποκτάται εισόδηµα από µισθούς και συντάξεις µαζί µε εισόδηµα από αγροτικές δραστηριότητες η µείωση φόρου υπολογίζεται µία φορά για το σύνολο των εισοδηµάτων.
2) Με τη διάταξη της παραγράφου 3β του άρθρου 44 του ν. 4389/2016, που ψηφίστηκε λίγες µέρες αργότερα, προβλέπεται ότι οι φορολογούµενοι που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, καθώς και, γενικότερα, όλοι όσοι αποκτούν εισόδηµα από αγροτική δραστηριότητα σε ποσοστό µικρότερο από το 50% του συνολικού εισοδήµατός τους δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδηµα την έκπτωση φόρου εισοδήµατος που κυµαίνεται από 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ ανάλογα µε τον αριθµό των προστατευόµενων τέκνων! Δηλαδή οι φορολογούµενοι που εξαιρούνται από τον χαρακτηρισµό του κατά κύριο επάγγελµα αγρότη, αλλά και γενικότερα όλοι όσοι αποκτούν αγροτικό εισόδηµα σε ποσοστό χαµηλότερο του 50% του συνολικού τους εισοδήµατος δεν δικαιούνται για το αγροτικό τους εισόδηµα το αφορολόγητο όριο εισοδήµατος το οποίο προκύπτει από την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ και το οποίο κλιµακώνεται από 8.636 έως 9.545 ευρώ.

Αποτέλεσµα των παραπάνω διατάξεων θα είναι οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι αποκτούν και αγροτικά εισοδήµατα να υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρο αυξηµένο από 13% σε 22% για τα αγροτικά τους εισοδήµατα που φθάνουν µέχρι και το ποσό των 20.000 ευρώ! Για αγροτικά εισοδήµατα πάνω από το όριο των 20.000 ευρώ θα φορολογούνται κλιµακωτά µε συντελεστές:
-29%, στο τµήµα πάνω από τα 20.000 και µέχρι τα 30.000 ευρώ
-37% στο τµήµα πάνω από τα 30.000 και µέχρι τα 40.000 ευρώ
-45% στο τµήµα πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Ουσιαστικά όλοι οι φορολογούµενοι µε αγροτικά εισοδήµατα, οι οποίοι βάσει των διατάξεων των νόµων 4389/2017 και 4389/2016 δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ για το αυτοτελώς φορολογούµενο αγροτικό τους εισόδηµα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήµατα αυτά φόρους υπέρµετρα αυξηµένους.
dikaiologitika.gr

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων.

Εμείς απλά τα παρουσιάζουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθύνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε άλλα ιστολόγια ή ιστοσελίδες.